Stiksavsklinger: Vælg rigtige stiksavsklinger

STANDARDKLINGEN, som du ser herunder, er til hverdagsopgaver i træ, hvor præcision ikke er vigtigt. Klingeskaftet med en tværtap på begge sider (T) er det mest udbredte.

STÅLETS egenskaber er forskellige, alt efter hvad legeringen er lavet af. Hårdt metal bevarer skarpheden længe, men knækker nemt. Blødere metal kan bedre tåle vrid, men bliver hurtigt sløvt.

STANDARDBREDDEN på 7-8 mm giver rimelig støtte til de lige snit, men tillader bløde kurver.

TÆNDERNE her er fræset og udlagt. Det vil sige. at de ikke er slebet, men fræset ud i stålet. Derefter er de vredet lidt ud til siderne, så savsporet bliver en anelse bredere end klingen. Det gør stiksavklingen mere robust, og den saver hurtigere.

LÆNGDEN er 92 mm på denne stiksavklinge, men skal altid tilpasses materialet. Dvs. klingen skal være lang nok til at nå hele vejen igennem, men ikke så lang, at den begynder at vibrere.

SPIDSEN gør det muligt at dykke stiksavklingen ned i et emne uden at bore for.

STANDARD: FIRE ALMINDELIGE STIKSAVSKLINGER

Stiksavsklinger: 4 almindelige stiksavsklinger

STANDARDSNIT I BLØDT TRÆ 10 mm fyrretræ skærer en stiksav nemt med en hæderlig standardklinge som den her. Køber du mange på én gang, kan prisen nå ned på få kr. pr. stk. Så saver du altid med en frisk klinge.

Stiksavsklinger: 4 almindelige stiksavsklinger

PRÆCISE, RENE SNIT I LAMINAT: Klingen til laminerede plader skal undgå, at det hårde, sprøde laminat splintrer. Snittet bliver renest på oversiden modsat andre stiksavsklinger, hvor det er undersiden, der vil flosse mest.

Stiksavsklinger: 4 almindelige stiksavsklinger

EKSTRAFINE SNIT I HÅRDT TRÆ: Klingen giver et meget rent og glat snit på begge ledder af fibrene. Den skal have god tid til at arbejde sig frem, ellers brænder den træet og kan selv blive ødelagt af varmen.

Stiksavsklinger

STANDARDSNIT I METAL: Standardklingen til metal skærer fint op til 1,5 mm tykke plader. Vi testede klingen ud over dens løfter, og selv i 4 mm jernplade kommer den frem. Til kurver køber du en smallere klinge.

TÆT PÅ: TÆNDERNE
TRÆ- OG FIBERPLADE Tænderne er lagt ud og slebet ekstra spidse og skarpe.
METAL OG KUNSTSTOF Klinge med små tænder og bølgeform. Bl.a. til metalplader og rør.
FINE SNIT I HÅRDTTRÆ Glat klingeside og tænder, der er slebet skarpe. Også til kunststof.
BLØDT METAL Saver hurtigt og groft i aluminium, zink og andet blødt metal.
FIBERCEMENT OG GIPS Slidstærk klinge med udlagte tænder strøet med hårdmetalkorn.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i stiksave på 5 minutter

SPECIALISTER: 4 STIKSAVSKLINGER TIL SÆROPGAVER

Stiksavsklinger: 4 stiksavsklinger til særopgaver

HÅRDMETAL OG RUSTFRIT STÅL: Klingen her giver et rent og hurtigt snit i hårde metaller som rustfrit stål – fx 1 mm komfurplade, der lige skal have et indhak til en stikkontakt. Også velegnet til andre typer af hårdt stål.

Stiksavsklinger: 4 stiksavsklinger til særopgaver

SAVNING I AKRYLGLAS: Specialklingen giver flotte snit i akryl og andre kunststoffer. I kraftige plader skal du sænke hastigheden og føre saven forsigtigt fremad. Ellers bliver kurverne ujævne som på billedet.

Stiksavsklinger

SAVNING I TEGL, STEN OG FLISER: Mellemhårde keramiske fliser kan saves langsomt med klingen her, men en vinkelsliber klarer opgaven bedre. Støt flisen, så den ikke knækker. Klingen er god til bløde fliser.

Stiksavsklinger

GIPS OG FIBERCEMENT: Gipsplade kan skæres med alm. træklinger, men de slides hurtigt ned. Klingen her tåler sliddet og flosser næsten ikke kartonen. Den klarer både glatte snit og kurver, også i fibercement.

SAV MERE PRÆCIST MED STIKSAVENS HJÆLPEMIDLER
SAV LIGE MED ET BORD Spænder du saven fast under et stiksavsbord, kan du dele lister på langs.
SAV LIGE MED EN SKINNE Spænd en retskinne af træ eller metal fast, og før saven langs med skinnen.
PARALLELANSLAG Skal du bare save et par cm af et emne, kan du bruge et parallelanslag.
CIRKELANSLAG Vil du save et flot rundt hul eller en rund plade, kan du få hjælp af et cirkelanslag.