Forstnerbor til de flade huller
Et forstnerbor har en lille centerspids, to plane bundskær og to sideskær. Et forstnerbor har heller ikke nogen spiral, som leder savsmuld væk. Borets udformning resulterer i huller med en helt flad bund.
Propper og hængsler med forstnerbor
Hvis du skal montere et hængsel i en skabslåge, får du brug for et forstnerbor. Boret kaldes også et hængselsbor. Beslaget i en køkkenlåge skal hvile på en flad bund, og det er lettest at lave med et forstnerbor. Har du fjernet en gammeldags radiator, står du tilbage med en hul i gulvet, og der får du også brug for et forstnerbor til at udvide hullet, så du kan sætte en prop i.
Perfekt til terrasse med propper
Hvis du beslutter dig for at gå all-in med din nye træterrasse, så skal du selvfølgelig skjule skruerne med træpropperne. Til det skal du bruge to bor. Et propbor til at bore træpropperne. Og et forstnerbor til at bore de huller, træpropperne skal hvile i.
Først bores det flade hul med forstnerbor, i det hul fastgøres skruen, inden træproppen sættes på plads. En omstændig proces, men resultatet er det hele værd, og forstnerboret er uundværligt.
LÆS OGSÅ: Kvikguide til propbor
Håndholdt eller søjleboremaskine
Et forstnerbor kan selvfølgelig bruges i almindelige, håndholdte boremaskiner- eller bore/skruemaskiner, men det kan også bruges i stationære søjleboremaskiner. Hvis du skal bore huller, som kræver absolut millimeterpræcision, skal du bruge en søjleboremaskine.
LÆS OGSÅ: Borestanderen – det billige alternativ til søjleboremaskinen
Forstnerbor i forskellige størrelser
Du kan købe forstnerbor i mange forskellige diametre, så du kan finde et bor der passer til det hul, du skal bore. Fra de små bor med en diameter på blot 10 mm til store forstnerbor på 50 mm og alt midtimellem. Vil du være sikker på at have et forstnerbor til alle situationer, kan du købe et sæt med eksempelvis 10 forstnerbor i forskellige størrelser.