Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mukkert: Det skal du vide

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En mukkert kan bruges til flere forskellige formål og kan hurtig blive en uundværlig ven i værktøjskassen. Se her, hvad du skal vide om en mukkert.

En mukkert burges typisk til grovere arbejde, hvor man har fordel af det tunge hoved, for eksempel i forbindelse med fliselægning, hvor en mukkert med gummihoved kan være et godt værktøj til at få fliserne på plads.

En mukkert burges typisk til grovere arbejde, hvor man har fordel af det tunge hoved, for eksempel i forbindelse med fliselægning, hvor en mukkert med gummihoved kan være et godt værktøj til at få fliserne på plads.

Hvad er en mukkert?

Mukkerten er en stor, tung og i de fleste tilfælde en firkantet hammer. Det danske ord mukkert stammer fra det hollandske moker, som kan oversættes til klump, hvilket passer meget godt til den tunge hammer. En mukkert bliver også kaldt for en klaphammer.

Hvordan bruges en mukkert?

En mukkert bliver typisk brugt til jord- og betonarbejde, stenhugning, skovarbejde, minedrift og nedrivningsarbejde. En mukkert bruges til groft arbejde, hvor man har fordel af hovedet vægt, og derfor kan overføre en masse kraft i hvert enkelt hammerslag.

Køb af mukkert

Skal du ud og købe en mukkert, er der flere ting, du skal overveje. En mukkert fås i mange forskellige vægtklasser, alt efter hvad mukkerten skal bruges til. Skal du banke en betonvæg ned, så skal du gå efter en tung mukkert, der virkelig kan tage fat. Skal du derimod bruge den til mindre krævende opgave, så går efter en mukkert, der er mindre tung, og som ikke kræver så mange kræfter at bruge.

Når du skal købe en mukkert, så er det en god idé at tage i et byggemarked, hvor du har mulighed for at holde mukkerten i hånden. På den måde vil du hurtigt kunne finde ud af, om mukkerten er godt balanceret, og om håndtaget på mukkerten passer til din hånd.

Skaftet på en mukkert

Skaftet på en mukkert kan være lavet af flere forskellige materialer. Typisk vil en mukkert med træskaft være tungere end en mukkert med glasfiberskaft. Træskaftet kræver måske også mere vedligehold, hvorimod en mukkert med et godt glasfiberskaft nærmest ikke kan gå i stykker. En mukkert med træskaft kan dog have en bedre balance på grund af vægten i selve skaftet på mukkerten.

Varianter af mukkert

Det er også muligt, at få en mukkert, hvor hovedet stadig er tungt, men lavet af gummi. Ofte vil en mukkert med et gummihoved have forskellig hårdhed af gummiet i hver ende af mukkertens hoved. En mukkert med gummihoved anvendes typisk, hvor man ikke vil beskadige en overflade, for eksempel i forbindelse med lakerede overflader. En mukkert med gummihoved er også uundværlig, når man lægger fliser, da man kan bruge mukkerten til at skubbe de tunge fliser de sidste millimeter på plads.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
null: Mukkert: Det skal du vide
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage