Hammer

Der findes mange forskellige hammer typer. Læs vores hammer test og bliv klogere på, hvordan du bruger hammeren mest effektivt.

    En hammer er ikke bare en hammer

    Derfor har vi på siden her har vi samlet en stribe artikler om hammeren, som vil gøre dig en hel del klogere på det nok ældste stykke værktøj i værktøjskassen. Og selvom der findes mange hammer-typer, og hammeren kommer i meget specialiserede versioner, har den grundlæggende ikke ændret sig meget i flere tusinde år.

    Hammeren er så gammel, at man ikke ved hvor gammel

    Hammeren har så mange år på bagen, at det er umuligt at sige, hvornår den blev brugt for første gang. Den er desuden et af de eneste værktøjer, som også benyttes af dyr. Nemlig i form af en sten. Hammer kommer i øvrigt af det oldnordiske “hamarr”, som netop betyder sten.

    Hammer-typer

    Der findes som nævnt et hav af specialiserede hamre med hver deres formål i sigte. Her har vi samlet fem af de mest almindelige hammer-typer:

    Kløfthammer - den mest almindelige hammer

    Blandt profesionelle håndværkere og gør det selv’ere er kløfthammeren den mest udbredte. Bagenden af hovedet, som også kaldet pennen, er krummet til en klo og delt i to. Det gør hammeren særdeles velegnet til at trække søm ud med. Det kan være en god idé at vælge en hammer, der ikke har en alt for skarp klo. Det kan nemlig ødelægge dine arbejdsbukser, når hammeren sidder i stroppen, langs dit ben.

    Lægtehammer - en populær hammer i Danmark

    I Danmark er lægtehammeren meget udbredt. Men den er sværerer at finde i resten af Norden. Den minder om en kløfthammer, men det ene ben på kloen er forlænget til en spids, som kan bruges til at slå ind i en lægte, hvis du vil trække den til dig - for eksempel under tagarbejde.

    Bænkhammer - smedens alsidige hammer

    Den hører oprindeligt hjemme på smedens værksted, men den er også meget udbredt blandt gør det selv-folk. Hovedet er meget regulært og uden de store detaljer. Sædvanligvis sælges den i størrelser mellem 300 og 1100 gram. Det kan være en god idé at vælge en tung hammer som supplement til kløfthammeren eller lægtehammeren.

    Murhammer - en meget specialiseret hammer

    Foran er hovedet firkantet og ret tungt, hvilket gør hammeren velegnet til at banke mursten på plads med. Pennen er bred, flad og skarp i enden og bruges til at dele mursten med til halve og kvarte sten. Som regel har denne hammer også en sømudtrækker på siden. Murhammeren findes i forskellige vægtklasser, men de almindeligste vejer mellem 750 og 950 gram.

    Gummihammer - hammeren til campingturen og træværkstedet

    Gummihammeren er god til at slå teltpløkker i med. Men hammeren er især også god, når du vil banke træ sammen og samtidig vil undgå slagmærker.