Vægscanner: Test af vægscanner

Vi byggede en testvæg og førte hver vægscanner fra side til side, for at se hvad den kunne finde.

Find forhindringer i væggen med en vægscanner

Før du borer hul i væggen til højttalere, billeder eller reoler, skal du være helt sikker på, du ikke kommer til at bore i et skjult vandrør eller en ledning. Derfor skal du bruge en vægscanner, som kan finde ud af, hvad der gemmer sig inde i væggen.

Både rør af kobber eller jern og elektriske kabler kan du være uheldige at bore i. Samtidig skal en vægscanner også kunne finde trælægter i din gipsvæg.

Det er smart, når du skal sætte hylder eller køkkenskabe op, så du ved, hvor du skal skrue. Til vores overraskelse havde flere af vægscannerne problemer med at finde strømførende kabler. Også selvom producenterne påstod, de kunne. Vi opdagede, at det faktisk ikke er nok med én vægscanner, da nogle er bedst til el, og andre er bedst til træ.

Vi har testet otte vægscannere til almindelig hobbypris for at se, om de faktisk kan bruges til noget. Der findes en masse dyre vægscannere på markedet, som de professionelle bruger, men de koster så meget, at de færreste af os andre vil ofre det.

Sådan har vi testet vægscanner

Vægscannernes evne til at finde vandrør og elektriske kabler i en let skillevæg af træ og gips testede vi i et miljø, som vi byggede til formålet.

Vi byggede en testvæg af to lag gipsplader på trælægter. Umiddelbart bag gipsen monterede vi et 10 mm kobberrør, et jernrør, en trælægte og et 230 V elkabel med strøm i.

Alle dele blev tegnet op på forsiden af gipsvæggen, så vi kunne se, hvor deres ydergrænser og midterlinjer lå. Det var vigtigt for at kunne tjekke vægscannerens evne til at finde nøjagtigt, hvor de forskellige objekter lå gemt.

Efter at have gennemlæst alle brugsanvisningerne fandt vi frem til at føre hver vægscanner fem gange frem og tilbage over hvert søgeobjekt. De to første gange for at kalibrere apparaterne, de tre sidste for at finde ud af, hvor præcist det lykkedes at finde midten på objektet, og hvor meget resultatet svingede fra gang til gang.

Endelig vurderede vi, hvor let det var at betjene den enkelte vægscanner samt at aflæse måleresultaterne. Og så kiggede vi lige på, hvor let det var at læse brugsanvisningen til vægscanneren.

Vi har testet disse 8 vægscannere

  • BOSCH PMD 7
  • BOSCH PMD 10
  • STANLEY FATMAX S300
  • SKIL 0551A
  • ZIRCON I 65
  • LASERLINER MULTIFINDER PLUS
  • BILTEMA LÆGTESØGER
  • ZIRCON I 700

HENT HELE TESTEN og se, hvilken vægscanner der blev den store testvinder.