Vælg den rigtige kompostkværn

Hvilken kompostkværn skal du vælge? Vi kigger nærmere på kompostkværne, så du kan vælge den maskine, der passer til dine behov.

EFFEKTIV: Kompostkværnen er – uanset model – en højlydt og voldsom maskine. Så sikkerhedsbriller og høreværn/ørepropper er en fordel.

Når haveaffaldet skal komposteres, bruges som bunddække eller pakkes i sække parate til genbrugspladsen, går det en del nemmere, hvis det først er hakket til flis. Der findes to grundtyper: modeller med knive og modeller med valser. Valget afhænger af, hvad der efterfølgende skal ske med affaldet.

Læs også: Test af kompostkværne

Rundt om kompostkværnen

Klik på tallene på billedet herunder, og læs om kompostkværnens specifikationer.

  1. INDFØRING. En bred åbning gør det nemt at få grene, kviste og andet haveaffald ned til kværnen.
  2. HALS. En lang hals på maskinen er en fordel. Det giver en god arbejdshøjde og sikrer samtidig, at fingrene ikke kommer for tæt på selve kværnen.
  3. BETJENING. Et simpelt betjeningspanel med store knapper, der er nemme at komme til, er en fordel.
  4. TILSLUTNING. Skal være nem at komme til. Det er en fordel, hvis stikket er forsynet med en klap, der kan holde kablet på plads, så det ikke trækkes ud ved et uheld.
  5. OPSAMLING. Jo større beholder, jo sjældnere skal den tømmes. Flere modeller kan kun starte, hvis beholderen er på plads. Det er en fordel.
  6. HJUL. Store hjul gør det nemmere at flytte maskinen. Gummihjul står bedre fast end hjul af hård plast.

2 typiske opgaver med kompostkværn

HJEMMELAVET FLIS Kompostkværne med valser giver en grov flis, der er oplagt at bruge til bunddækning af havens bede.

KOMPRIMERING AF HAVEAFFALD Kværnet haveaffald fylder kun en brøkdel af ukværnet. Det betyder færre ture til genbrugspladsen.

Varianter af kompostkværne

MED KNIVE
Kværne med knive er de hurtigste, men de er også dem, der larmer mest. Knivene giver en finere og mere ensartet flis end kværne med valser.

MED VALSER
Kværne med valser er mere støjsvage end dem med knive. Man har mulighed for at sætte i bakgear, hvis noget sætter sig fast. Valserne har længere levetid end knive.

LØVSUGER MED INTEGRERET KVÆRN
Cub Cadet er ikke en kompostkværn i traditionel forstand, men i stedet en løvsuger med indbygget kompostkværn. Dyr, men dejlig effektiv, når der skal suges blade op.

Smarte funktioner

Gummihjul. Langt de fleste kompostkværne er forsynet med robuste hjul af hård plast. Hjul med gummibelægning gør dog, at kværnen står bedre fast. Findes fx på Makita UD2500.

Nem adgang til valser/ knive er en stor fordel – både når kværnen skal rengøres, og når noget har sat sig fast. På Bosch AXT 25 TC tages toppen fx nemt af – og en klap dækker desuden ned til kværnen.

Ingen driftsstop. På flere modeller er stikket, der bruges til at tilslutte strøm, forsynet med en klap, der sikrer mod, at kablet bliver trukket ud ved et uheld.

Sikret beholder. Mange modeller (her Alko EC LH 2800) har en sikring, der sørger for, at maskinen ikke kan tænde, før beholderen er sikkert på plads under valserne.

3 prisniveauer

DEN DYRE
Tung, robust og effektiv maskine, der er nem at betjene.

Ydelse: 2.500 watt
Skæresystem: specialkniv/ findeling
Støjniveau: 94 dB (A)
Maks. grentykkelse: 30 mm
Vægt: 40 kg
Pris: over 4.500 kr.

ELINET NEO

MELLEMKLASSEN
Gennemført maskine med fine detaljer.

Ydelse: 2.500 watt
Skæresystem: valser
Støjniveau: 92 dB (A)
Maks. grentykkelse: 45 mm
Opsamler: 53 liter
Vægt: 31 kg
Pris: over 3.000 kr.

BOSCH AXT 25 AC

DEN BILLIGE
Stærk maskine med en god arbejdshøjde.

Ydelse: 2.800 watt
Skæresystem: valser
Støjniveau: 88 dB (A)
Maks. grentykkelse: 42 mm
Opsamler: 48 liter
Vægt: 29 kg
Pris: under 2.000 kr.

ALKO EC LH 2800

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Kompostkværn