Effektiv mosfjerner - Sådan fjerner du mos fra græsplænen
Mos i græsplænen er uønsket hos mange haveejere, derfor skal mange i gang med en mosfjerner. Mosset vokser i skyggen, hvor der er fugtigt, og i plæner, hvor græsset ikke rigtigt trives. Det er en god ide ikke at give mosset gode vækstbetingelser, ellers vil det være et tilbagevendende problem år efter år. Det er mere effektivt at bekæmpe mosset i græsplænen løbende end kun at bruge en mosfjerner.
Der findes heldigvis flere forskellige metoder og maskiner, du kan bruge til at fjerne mos i græsplænen, alt efter hvor omfattende problemet er. Det bedste resultat får du, hvis du sætter ind på flere fronter - både fjerner mosset, og sørger for, at græsplænen bliver "luftet", så græsset er så stærkt som muligt, så mosset får svært ved at gro i plænen.
1. Brug en løvrive med jerntænder
Har du kun en smule mos i din græsplæne, kan du sagtens fjerne mos med en løvrive med jerntænder. Det er en god, billigere løsning end en mosfjerner.
2. Brug en mosfjerner
Har du meget mos i din græsplæne, er det bedst at få fat i en maskine. En mosfjerner er en maskine, der river mosset op. Mosfjerneren minder om en plæneklipper, er typisk el- eller benzindreven og køres da også hen over plænen, mens dens "stikkende" valse hiver mosset op. Mosfjerneren er effektiv, men en dyrere og mere pladskrævende løsning. Du vil også kunne leje en mosfjerner, hvis du ikke selv vil investere i den.
3. Brug en plæneklipper med moskniv
Der findes faktisk et særligt skær til plæneklippere, også kaldet moskniv eller plænelufterkniv, der kan bruges som mosfjerner, så du kan bruge din plæneklipper i stedet for at skulle have en ekstra maskine (såsom en mosfjerner) stående til at fjerne mos med. Det betyder, at du skal fjerne det almindelige skær på plæneklipperen og skifte til det særlige skær til mos, men normalt vil det jo kun være en enkelt gang om året, du skal bruge maskinen til at fjerne mos. Så det er en billig løsning, hvis du har en plæneklipper, hvortil der findes et særligt skær til mos.
4. Brug en vertikalskærer
En vertikalskærer er en maskine med en valse med små skær, der skærer græssets rødder over. Den fås både el- eller benzindreven og minder om en plæneklipper. Den fjerner altså ikke mos direkte,som en mosfjerner gør, men er med til at gøre græsset stærkere, så det bliver mere modstandsdygtigt overfor at mos etablerer sig.
En god og effektiv langsigtet løsning, men kræver plads til en ekstra maskine, med mindre du lejer en maskine.
Læs mere om vertikalskærere her
5. Brug en plænelufter
Nogle maskiner kan kombineres, så de både kan bruges som mosfjerner og vertikalskærer. De kaldes også for plæneluftere, fordi de kan "lufte" græsset på flere måder. Maskinens funktion afhænger af, hvilken valse der er monteret - en valse med stikkende "fjedre" fjerner kun mosset, mens en valse med små skær kan skære sig ned i græsplænen og skære græssets rødder over. Det giver luft til rødderne, som bliver stærkere, og dermed bliver græsset stærkere, så mosset får sværere ved at gro i græsset. Visse kombimaskiner kan endda klare begge dele i en arbejdsgang, da de har en særlig valse monteret, der både fungerer som mosfjerner og skærer græssets rødder over på samme tid.
En smart og effektiv løsning, men dyr og kræver plads til en ekstra maskine. Maskinen kan også lejes.
LÆS MERE: Plænelufter test
Brug en mosfjerner med opsamler
Uanset, hvordan du fjerner dit mos, vil der skulle fjernes en masse græs fra din plæne, når du går i gang. Du kan sagtens bliver overrasket over, hvor meget der egentlig er. Hvis du vælger at fjerne mos med mosfjerner, er det smart at vælge en, der har opsamler. Så kan du fjerne det efterhånden mossen fra mosfjernerens opsamler løbende, og skal ikke til at samle det op bagefter over hele græsplænen.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du vælge en buskrydder!
Pesticider som mosfjerner
Der findes også pesticider til bekæmpelse af mos i græsplæner. De indeholder typisk jern eller pelargoniesyre. Tidligere brugte man jernvitriol, men det er ikke længere lovligt, da det indeholder for høje koncentrationer af jern. Men der findes andre godkendte midler, der typisk er et granulat, som strøs ud over plænen lige som gødning. Iøvrigt er det en god ide at gøde græsplænen jævnligt, hvis du ikke ønsker mos i plænen. For jo bedre dit græs trives, jo sværere er det for mosset at vokse i plænen.
Hvornår skal man fjerne mos i græsplænen?
Foråret er det bedste tidspunkt at fjerne mos på. Her er mospuderne gule og sidder ofte lidt løst, så de er nemme at fjern. Samtidig er græsset begyndt at vokse, så det bedre kan klare en tur med en mosfjerner, og der kommer godt gang i græssets vækst, så plænen kan nå at vokse sig tæt og stærk. Derfor er højsommer og efterår ikke gode tidspunkter at fjerne mos på, da græsset typisk ikke har en særlig kraftig vækst på disse tidspunkter.