Sådan bruger du kædesaven

Der er ikke særlig mange ben i selve arbejdet med en kædesav. Men skal den fungere optimalt, kræver den et jævnligt eftersyn. Ellers handler det meste om sikkerhed; dvs. det rigtige arbejdstøj og et grundigt sikkerhedstjek, inden saven startes.

Kend din kædesav

1. TJEK KÆDESPÆNDING
Kæden skal være så stram, at du ikke kan løfte den fri af noten på sværdet. Men den skal ikke sidde mere stramt, end at den kan løbe frit rundt på sværdet

2. TJEK SIKKERHEDSKNAP/STARTKNAP
Låseknappen (gasspærren) oven på håndgrebet holdes nede. Hvis det gør, at startknappen (gashåndtaget) blokeres, virker det efter hensigten.

3. TJEK KÆDEFANGER
Kædefangeren er den lille krog, der sidder på saven – lige under kæden. Den skal fange kæden, hvis den skulle knække. Den skal sidde fast og være intakt.

4. TJEK BREMSE
Bremsen tjekkes ved at trykke sikkerhedsbøjlen frem, imens man forsøger at trække kæden rundt. Er kæden blokeret, virker bremsen, som den skal.

Pas på dig selv: Vigtigt sikkerhedsudstyr

Kædesaven er et potent stykke værktøj, så det gælder om at klæde sig sikkert på, inden man går i gang.

De fleste ulykker sker, fordi saven smutter ind i benene. Så uanset om man bruger kædesaven sjældent eller ofte, bør man bruge skæresikre sikkerhedsbukser. Vælg nogle, der har skæreindlæg i hele længden. De vil på brøkdele af sekunder standse kæden, hvis den skulle smutte.

Høreværn er et must, og så er der også brug for en hjelm med visir, der beskytter ansigt og øjne mod svirpende grene og flyvende bark. Nogle hjelme fås med indbygget høreværn.

Desuden anbefales almindelige arbejdshandsker og sikkerhedssko eller evt. specialstøvler med trådindlæg.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af kædesave

Serviceeftersyn

1. Motorskjoldet tages af, hvorefter alle køleribberne renses for spåner. Brug evt. en skruetrækker, der gør det muligt at komme helt ned i bunden.

2. Motoren skal børstes ren med jævne mellemrum. En blød pensel er velegnet til at børste træstøvet væk fra alle de små krinkelkroge i motoren.

3. Tændrøret skrues ud, så man kan tjekke, at elektroder og porcelæn er helt intakt, lysebrunt og uden koksaflejringer. Er det ikke tilfældet, bør tændrøret udskiftes.

4. Luftfilteret sikrer støvfri luft til motoren. Det tages af og renses med en børste. Pust også rent indefra, så støvet blæses ud. Nogle typer luftfiltre kan blot skylles med vand.

Slibning af kæde

1. Spænd saven fast i en skruestik, og montér en slibelære, der sikrer slibning i den rigtige vinkel. Sæt filens spids ind, og skub frem. Først files de tænder, der vender i den ene retning.

2. Herefter slibes alle de tænder, der vender i den anden retning. Lad saven blive siddende i skruestikken, og flyt slibelæren til modsat side. Slib indefra og ud – og kun i én retning.

Klargøring før vinteropbevaring

1. Gammel benzin kan give startproblemer, så det skal tømmes af. Lad herpå maskinen køre, til den går ud. På den måde sikres, at karburatoren er tom, så membranerne ikke klæber sammen.

2. I modsætning til benzinen bliver mineralsk olie ikke for gammel. Så her er det en fordel at fylde på, så saven er klar til næste sæson. Vegetabilsk olie kan dog blive harsk og bør tømmes af.

3. Sværdet tages af og rengøres sammen med saven og kæden. Brug en pensel til rengøringen. Giv kæden og sporet i sværdet en smule tynd antirustolie, og montér så sværdet igen.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Motorsav