Kend din kædesav
1. TJEK KÆDESPÆNDING
Kæden skal være så stram, at du ikke kan løfte den fri af noten på sværdet. Men den skal ikke sidde mere stramt, end at den kan løbe frit rundt på sværdet
2. TJEK SIKKERHEDSKNAP/STARTKNAP
Låseknappen (gasspærren) oven på håndgrebet holdes nede. Hvis det gør, at startknappen (gashåndtaget) blokeres, virker det efter hensigten.
3. TJEK KÆDEFANGER
Kædefangeren er den lille krog, der sidder på saven – lige under kæden. Den skal fange kæden, hvis den skulle knække. Den skal sidde fast og være intakt.
Serviceeftersyn
1. Motorskjoldet tages af, hvorefter alle køleribberne renses for spåner. Brug evt. en skruetrækker, der gør det muligt at komme helt ned i bunden.
2. Motoren skal børstes ren med jævne mellemrum. En blød pensel er velegnet til at børste træstøvet væk fra alle de små krinkelkroge i motoren.
3. Tændrøret skrues ud, så man kan tjekke, at elektroder og porcelæn er helt intakt, lysebrunt og uden koksaflejringer. Er det ikke tilfældet, bør tændrøret udskiftes.
Slibning af kæde
1. Spænd saven fast i en skruestik, og montér en slibelære, der sikrer slibning i den rigtige vinkel. Sæt filens spids ind, og skub frem. Først files de tænder, der vender i den ene retning.
Klargøring før vinteropbevaring
1. Gammel benzin kan give startproblemer, så det skal tømmes af. Lad herpå maskinen køre, til den går ud. På den måde sikres, at karburatoren er tom, så membranerne ikke klæber sammen.
2. I modsætning til benzinen bliver mineralsk olie ikke for gammel. Så her er det en fordel at fylde på, så saven er klar til næste sæson. Vegetabilsk olie kan dog blive harsk og bør tømmes af.