Vi har testet
6 motorsave:
- MAKITA EA3201S35A
- AL-KO SOLO 6436
- STIGA SP 426
- HUSQVARNA 135 MARK II
- RYOBI RCS3835T
- STIHL MS 171

MAKITA EA3201S35A
Sværdlængde: 35 CM
Kædehastighed: 18,9 M/S
Pris: 1.800 KR

AL-KO SOLO 6436
Sværdlængde: 35 CM
Kædehastighed: 22,9 M/S
Pris: 1.950 KR.

STIGA SP 426
Sværdlængde: 40 CM
Kædehastighed: 23,1 M/S
Pris: 1.900 KR.

HUSQVARNA 135 MARK II
Sværdlængde: 40 CM
Kædehastighed: 16,8 M/S
Pris: 2.000 KR.

RYOBI RCS3835T
Sværdlængde: 35 CM
Kædehastighed: 23,8 M/S
Pris: 1.250 KR.

STIHL MS 171
Sværdlængde: 30 CM
Kædehastighed: 18,6 M/S
Pris: 1.800 KR.
Motorsave på benzin
Har du en mellemstor villahave eller en landejendom, er der opgaver nok til motorsaven. Det er nemlig ikke kun større fældningsopgaver, den kan klare. Også beskæring af træer og store buske går som en leg.
Om du skal vælge en motorsav på batteri eller benzin, er ofte et spørgsmål om temperament og økonomi. For der er fordele og ulemper ved begge. Mens du med batteriudgaven fjerner både støj og udstødning, så får du med benzinmodellerne flere kræfter for pengene samt en motorsav, der bare kan blive ved og ved.
LÆS OGSÅ: Test af kædesave på batteri
Støj og vibrationer fra motorsaven
Selvom der er tydelige forskelle på, hvor meget de seks testmaskiner larmer i vores motorsav test, så findes der ikke en støjsvag motorsav på benzin, og du bør altid bruge høreværn. Også vibrationerne er uundgåelige. Men der er stor forskel på, hvor mange der går gennem håndtaget og videre til dine hænder, og testvinderen i vores motorsav test har endda indlagt små støddæmpere mellem motoren og det forreste håndtag, hvor vibrationerne typisk er størst.
Alle motorsavene starter med det samme, og der er ingen af de seks, der falder igennem. Motorsavene kan nemlig alle klare kerneopgaven: at skære. Alligevel er der klare forskelle på, hvor effektive de er. Og som vores motorsav test viser, så er der en klar sammenhæng mellem størrelsen på motoren, og hvor hurtigt de skærer. Overraskende hænger det ikke på samme måde sammen med kædens hastighed.
Sådan tester vi
Først og fremmest skal en motorsav kunne save. Derfor har vi taget tid, mens vi savede en fyrrestolpe over ti gange.
Det er hårdt at arbejde med en benzinkædesav, og derfor er brugeroplevelsen vigtig. Vi har vejet maskinerne og vurderet vibrationerne i håndtagene. Det er nemlig afgørende for, hvor længe man kan holde ud at arbejde med savene.
Til sidst har vi målt støjen. For selvom du skal tage høreværn på, så er der stor chance for, at din nabo ikke gør det samme.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: hastighed, vægt, vibrationer og støj.

HASTIGHED
Vi har testet, hvor hurtigt hver deltager var i stand til at save en fyrrestolpe på 100 x 100 mm over ti gange.

VIBRATIONER
Vi har vurderet de rystelser, som sendes fra motoren gennem de to håndtag og ud i dine hænder.

VÆGT
Alle savene har været på vægten i køreklar tilstand. Det vil sige, at både olie- og brændstoftank var fulde.

STØJ
Vi har målt støjen på en meters afstand fra kædesavene, mens vi med sømmet i bund savede gennem en fyrrestolpe.
Resultaterne

MAKITA EA3201S35A
1.800 kroner
RYOBI RCS3835T
1.250 kroner
AL-KO SOLO 6436
1.950 kroner
STIGA SP 426
1.900 kroner
HUSQVARNA135 MARK II
2.000 kroner
STIHL MS 171
1.800 kronerLæs mere om benzin-motorsave hos producenterne:
Testvinder
Saven er en fornøjelse at arbejde med
MAKITA EA3201S35A
Den lette sav klarer krævende opgaver uden problemer, og man glemmer hurtigt, at den ikke er testens kraftigste. Den smarte støddæmper sænker vibrationerne markant.
Makitaen var testens langsomste deltager til at skære fyrrestolpen over ti gange. Alligevel kommer den samlet set ind på en flot førsteplads. Muskelkraft er nemlig ikke alt, og medmindre du skal fælde et større skovområde, kommer du næppe til at savne det. Testvinderen er rigelig stærk til at klare selv krævende opgaver i haven. Den skærer sig nemt og sikkert gennem træet, og så er den simpelthen en fornøjelse at arbejde med.
God ergonomi
Det bliver hurtigt hårdt at arbejde med motorsave. Men testvinderens mindre motor giver en række fordele, som er med til at sikre sejren. Især et lavere vibrationsniveau er afgørende for, hvor længe du kan arbejde uden en pause. Her er Makitas sav helt suveræn. Det skyldes dog også den lille støddæmper, som er placeret mellem motoren og det forreste håndtag, hvor vibrationerne typisk er højest. Den mindre motor er desuden med til at holde både støj og vægt nede.
Makitaen er på alle måder en klassisk motorsav. Den skiller sig ikke voldsomt ud på design eller funktionalitet. Til gengæld er den et stykke gennemført værktøj, der klarer opgaven. Samtidig har den testens bedste ergonomi, og det gør den samlet set til en velfortjent testvinder.

Uanset om du skal stramme kæden op eller afmontere sværdet, så klares det helt uden brug af værktøj. Det ordnes ved hjælp af drejeknapper på siden.

Skruelågene til kædeolie- og benzintanken fylder ikke meget. Alligevel er de nemme at få fat i og betjene – også med motorsavshandsker på.

Fjedre mellem maskinen og det forreste håndtag fungerer som støddæmpere, der effektivt holder vibrationerne nede på et minimum.
Godt Køb
Få meget for dine penge
RYOBI RCS3835T følges fint med de andre deltagere, og i en test, hvor ingen maskiner falder voldsomt igennem, kan den dårligste som her sagtens være et fornuftigt køb – især når prisen er omkring ⅔ af alle de andre deltagere.
Vibrationerne er i den høje ende. Men hvis den kun skal startes et par gange om året eller kun bruges kort tid ad gangen, er det ikke noget stort problem. Støjen er overraskende lav, og så er der simpelthen bare høj valuta for pengene. Derfor anbefaler vi saven som et godt køb til alle, der gerne vil have en motorsav og samtidig spare penge.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.