Helt lige med en cirkellaser

Har du først hængt billeder op eller bygget terrasse med hjælp fra en cirkellaser, kan du nærmest ikke klare dig uden. Den kan det samme som håndværkerens meget dyre rotationslaser, men cirkellaseren koster kun en brøkdel af prisen.


Når håndværkeren går på arbejde, har han et hav af lækkert specialværktøj til rådighed, som gør arbejdet både sjovere og nemmere. Men desværre er prisen på værktøjet ofte en del højere end det, vi som gør det selv’ere er villige til at betale. Så når du endelig får mulighed for at gøre som håndværkeren – men til en brøkdel af prisen – er det om at gribe chancen. Og den chance har du med en cirkellaser.

Når tømreren eller brolæggeren skal lægge gulv eller terrasse, starter han med at nivellere underlaget, så det er helt lige. Det gør han ved hjælp af en rotationslaser, som udsender en lille lysende laserprik, der er 100 % i vater. Prikken roteres hurtigt rundt om laseren og danner på den måde en helt lige linje, som kan bruges til at måle ud fra.

Cirkellaser - den billigere lillebror

Når den roterende laserprik skal være i vater, kræver det meget dyr teknologi, og en professionel rotationslaser koster ofte langt over 5.000 kr. Flere værktøjsproducenter har nu valgt at kombinere den billigere krydslaser med den meget dyre rotationslaser for at udvikle et mere prisvenligt alternativ. Resultatet er en cirkellaser, der kan købes for under 1.000 kr.

I stedet for en roterende prik afsætter en cirkellaser ved hjælp af nogle spejle en rød laserstreg hele vejen rundt. Lyskilden og spejlene er ophængt som et pendul, der sørger for, at stregen altid er i vater. Den eneste ulempe ved en cirkellaser er, at lyset i stregen er meget svagere end lyset i rotationslaserens roterende prik. Stregen på en cirkellaser kan derfor være svær at se udenfor og i meget lyse omgivelser. Men det er også det eneste rigtige minus ved cirkellaseren.

En stor fordel ved at bruge en cirkellaser er, at du har begge hænder fri til at arbejde med. Så hvis billederne skal flugte, hylderne skal hænge lige, tapetbanerne skal være i lod, eller køkkensoklen skal være i vater, har det aldrig været sjovere og nemmere, end det er nu med en cirkellaser.

TYPISKE OPGAVER MED EN CIRKELLASER

CIRKELLASER TIL VANSKELIGE VÆGGE
Skal du til at bygge en skillevæg, kommer cirkellaseren virkelig til sin ret. Den er nemlig helt ligeglad med, hvad den nye væg skal støde op imod. Den kaster bare en helt lige linje på gulv, skråvægge og loft, som væggen kan bygges efter. Kommer der skævheder i skillevæggen, ses det med det samme.

CIRKELLASER TIL FLISER PÅ FLERE FLADER
Det kan være lidt af en udfordring at få fugerne på gulv, vægge og badekar eller brusekabine til at flugte hele vejen rundt. Men placerer du cirkellaseren i midten af rummet, har du helt lige linjer på alle flader at måle ud fra.

CIRKELLASER TIL LIGE HYLDER
Når du skal hænge hylder op i den hjemmebyggede skabsvæg, eller når køkkenskabene har brug for en hylde mere, kommer en cirkellaser virkelig til sin ret. Sæt cirkellaseren midlertidigt fast inde i skabet med en skruetvinge. Så har du en helt lige linje på alle skabets tre indervægge, som hyldens holdelister kan skrues op efter.

LYS PÅ STRIBE MED CIRKELLASER
Cirkellaserens to streger er som skabt til at hænge lamper op efter. Mens den lodrette streg sikrer, at lamperne hænges lige over bordet, sørger den vandrette streg for, at lamperne hænger i samme højde.

CIRKELLASER TIL HELT LIGE UNDERLAG
Et pænt stuegulv eller en pæn terrasse kræver et helt lige underlag, og selvom det kan laves med vaterpas og retteskinner, klarer en cirkellaser opgaven på en brøkdel af tiden.

Placér din cirkellaser et centralt sted, hvor den kan dække så meget af rummet som muligt. Så kan du bruge en stok eller lignende til at kontrollere, om strøerne er i vater og har samme afstand til laserstregen overalt. Er det ikke tilfældet, skal strøerne rettes op, inden du begynder at lægge gulvet.

LIGE “SKÆVT” MED CIRKELLASER
Det er ikke altid, at “lige” er det samme som “i vater”. Derfor kommer det traditionelle vaterpas til kort, når du fx skal hænge gelænder op over trappen eller lamper op langs skråvæggen. En del af de nyere kryds-, cirkel- og rotationslasere har mulighed for at låse laserlinjen, så den hælder sammen med selve apparatet.

Rundt om cirkellaser fra Bosch

  1. Bag glasset sidder små spejle, der kaster den vandrette laserlinje hele vejen rundt. Spejlene og laseren er ophængt som et pendul, der sikrer, at laserlinjen altid er i vater.

  2. Det simple betjeningspanel giver mulighed for at benytte den vandrette og den lodrette laser sammen eller hver for sig. Du kan desuden låse de to laserstreger, så de ikke nivellerer sig selv. Det er smart, hvis du fx skal bruge en cirkellaser til at mærke op til et gelænder eller andre ting, der skal være lige uden at være i vater.

  3. Cirkellaseren tændes og slukkes på siden. Når laseren slukkes, låses pendulet fast, så det ikke bliver beskadiget under transport.

  4. Ud over den vandrette streg kan denne cirkellaser også vise en lodret streg i en vinkel på 120°.

  5. Nedenunder kan et stativ skrues fast på cirkellaseren. Det er med til at give flere anvendelsesmuligheder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Måleværktøj