Cirkellaser: Helt lige med cirkellaser


Når håndværkeren går på arbejde, har han et hav af lækkert specialværktøj til rådighed, som gør arbejdet både sjovere og nemmere. Men desværre er prisen på værktøjet ofte en del højere end det, vi som gør det selv’ere er villige til at betale. Så når du endelig får mulighed for at gøre som håndværkeren – men til en brøkdel af prisen – er det om at gribe chancen. Og den chance har du med en cirkellaser.

Når tømreren eller brolæggeren skal lægge gulv eller terrasse, starter han med at nivellere underlaget, så det er helt lige. Det gør han ved hjælp af en rotationslaser, som udsender en lille lysende laserprik, der er 100 % i vater. Prikken roteres hurtigt rundt om laseren og danner på den måde en helt lige linje, som kan bruges til at måle ud fra.

Cirkellaser - den billigere lillebror

Når den roterende laserprik skal være i vater, kræver det meget dyr teknologi, og en professionel rotationslaser koster ofte langt over 5.000 kr. Flere værktøjsproducenter har nu valgt at kombinere den billigere krydslaser med den meget dyre rotationslaser for at udvikle et mere prisvenligt alternativ. Resultatet er en cirkellaser, der kan købes for under 1.000 kr.

I stedet for en roterende prik afsætter en cirkellaser ved hjælp af nogle spejle en rød laserstreg hele vejen rundt. Lyskilden og spejlene er ophængt som et pendul, der sørger for, at stregen altid er i vater. Den eneste ulempe ved en cirkellaser er, at lyset i stregen er meget svagere end lyset i rotationslaserens roterende prik. Stregen på en cirkellaser kan derfor være svær at se udenfor og i meget lyse omgivelser. Men det er også det eneste rigtige minus ved cirkellaseren.

En stor fordel ved at bruge en cirkellaser er, at du har begge hænder fri til at arbejde med. Så hvis billederne skal flugte, hylderne skal hænge lige, tapetbanerne skal være i lod, eller køkkensoklen skal være i vater, har det aldrig været sjovere og nemmere, end det er nu med en cirkellaser.

Rundt om cirkellaser fra Bosch

Cirkellaser: Cirkellaser fra bosch
  1. Bag glasset sidder små spejle, der kaster den vandrette laserlinje hele vejen rundt. Spejlene og laseren er ophængt som et pendul, der sikrer, at laserlinjen altid er i vater.

  2. Det simple betjeningspanel giver mulighed for at benytte den vandrette og den lodrette laser sammen eller hver for sig. Du kan desuden låse de to laserstreger, så de ikke nivellerer sig selv. Det er smart, hvis du fx skal bruge en cirkellaser til at mærke op til et gelænder eller andre ting, der skal være lige uden at være i vater.

  3. Cirkellaseren tændes og slukkes på siden. Når laseren slukkes, låses pendulet fast, så det ikke bliver beskadiget under transport.

  4. Ud over den vandrette streg kan denne cirkellaser også vise en lodret streg i en vinkel på 120°.

  5. Nedenunder kan et stativ skrues fast på cirkellaseren. Det er med til at give flere anvendelsesmuligheder.