Vi har testet
6 vægscannere:
- BILTEMA LÆGTESØGER
- BOSCH TRUVO
- EINHELL TC-MD 50
- STANLEY FATMAX S300
- UNI-T UT387B
- ZIRCON STUDSENSOR HD70

BILTEMA LÆGTESØGER
Display: LCD
Søgedybde: 10-120 MM
Pris: 139 KR.

BOSCH TRUVO
Display: NEJ, KUN LYS
Søgedybde: 50-70 MM
Pris: 319 KR.

EINHELL TC-MD 50
Display: LCD
Søgedybde: 19-50 MM
Pris: 347 KR.

STANLEY FATMAX S300
Display: LCD
Søgedybde: 38-76 MM
Pris: 348 KR.

UNI-T UT387B
Display: LCD OG LYS
Søgedybde: 20-80 MM
Pris: 408 KR.

ZIRCON STUDSENSOR HD70
Display: LCD OG LYS
Søgedybde: 19-51 MM
Pris: 493 KR.
Vægscannere
En vægscanner kan redde dig fra en mindre katastrofe, da de bedste af dem kan vise dig, præcis hvad der gemmer sig bag væggen, hvor du skal til at bore et hul. De kan nemlig både se elektriske kabler og diverse rør og lægter. En god scanner kan fortælle dig ret præcist, hvor fx et vandrør befinder sig.
Rustet med den information kan du fx flytte reolen, du vil sætte op, et par centimeter i forhold til din oprindelige plan og undgå et dyrt håndværkerbesøg. En god vægscanner kan også vise dig, om der er en lægte eller en stålreglar bag fx gipsvæggen, så du let kan finde et sted at hæfte det, du vil sætte op.
Kæmpe forskelle
Vores test af billige scannere til hobbybrug viser dog, at der er ret stor forskel på, hvad de forskellige modeller kan vise, ligesom der er store variationer i præcisionen. Der, hvor de billige scannere adskiller sig fra professionelle modeller, der koster op mod 10 gange mere, er i hastigheden, de bruger på at finde et emne, og hvor præcist de kan fortælle, hvad der helt eksakt gemmer sig bag væggen. De billige kan typisk vise ned til 0,5 cm for de bedste, hvor en professionel model kan give dig 100 procent nøjagtig visning.
Vores test afslører dog, at mindre kan gøre det, når der er tale om hjemmebrug. Og især én scanner imponerer os i den grad.
Sådan tester vi
For at lave en helt ensartet måling har vi bygget en dobbelt gipsvæg (24 mm) og brugt en 25-mm SkamoWall-plade, der har de samme egenskaber som en murstensvæg. Bag væggene har vi et elkabel (med og uden strøm), et kobberrør, et plastrør, et stålprofil samt en trælægte.
Alle emner blev optegnet på pladerne, så vi let kunne se, om vægscanneren kunne finde midterlinje og ydergrænser for emnet.
Alle scannere blev naturligvis kalibreret, inden testen blev foretaget.
Alle tests blev foretaget fem gange. Funktioner som skærmkvalitet , dybdemåling, betjening og funktioner blev også vurderet.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse tre kriterier: præcision, funktioner og helhedsindtryk.

PRÆCISION
Vi har konstrueret en dobbelt gipsvæg, hvor vi meget let kan se, om scanneren kan finde emnet eller ej, og om den måler korrekt. For at lave samme test i murværk har vi brugt en SkamoWall-plade, som har densitet, der svarer til en væg i mursten.

FUNKTIONER
Er der display, lyde eller andre funktioner, der letter arbejdet – og kan det bruges til noget?

HELHEDSINDTRYK
Vi ser på den overordnede oplevelse af både byggekvalitet og brug. Er scanneren langsom eller hurtig?
Resultaterne

ZIRCON STUDSENSOR HD70
493 kroner
BILTEMA LÆGTESØGER
139 kroner
BOSCH TRUVO
319 kroner
EINHELL TC-MD 50
347 kroner
STANLEY FATMAX S300
348 kroner
UNI-T UT387B
408 kronerLæs mere om vægscannere hos producenterne:
Testvinder
Fyldt med gode detaljer
ZIRCON STUDSENSOR HD70
Zircon rydder bordet ved at være den mest præcise, men også den, der er lettest at arbejde med på grund af både et godt display, lyde og visuelle effekter.
I samtlige målinger fik vi et korrekt resultat fra Zircon! Scanneren er overordnet ret præcis og fandt alle vores emner i alle målinger. Det tog et par målinger ved nogle af emnerne, og den havde også små afvigelser – men kun op til 0,5-1 centimeter. Det er suverænt testens bedste resultat. Oplevelsen af scanneren er også spot on, da du aldrig er i tvivl om, hvad den har fundet.
I praksis skal du blot tænde ved at trykke og holde knappen inde i siden. Trykker du igen, kan du skifte til dybdescanning. Holder du knappen inde, vil den kalibrere og kort efter vise, at den nu er klar til at søge. Hold knappen inde, og før den hen over væggen. Finder scanneren noget, vil den give lyd og så vise på displayet, at der er “bid”. Det fungerer bare.
Display med detaljer
I displayet, der er oplyst, vil du kunne se, hvor emnets ende er, ligesom den også indikerer centerpositionen. To tredjedele af bunden er dækket med en lækker skridsikker gummioverflade, som betyder, at du har godt greb om scanneren, og at den også let kan betjenes med arbejdshandsker på. Zircon er en fantastisk vægscanner i prisklassen, den er let at bruge, hurtig og en, du let bliver dus med.

Midtersøgeren viser en lysende pil ud over informationen på skærmen, så du slet ikke er i tvivl om, hvor emnet bag pladen befinder sig.

Displayet er meget informativt med tydelige grafiske symboler og en blå baggrundsbelysning, der gør scanneren let at aflæse.

Tryk én gang på knappen, og hold den inde, og Zircon kalibrerer og er klar til at måle. Tryk en gang til, og den skifter funktion.
Godt køb
Billig og brugbar
BILTEMAS scanner er fantastisk enkel at bruge, og kan du leve med de begrænsninger, den har, får du en vægscanner, der dækker manges behov til en uhørt lav pris. Vi er imponerede over, hvor god den trods alt er til at finde visse emner. Den er ikke den hurtigste, og vi anbefaler, at du kalibrerer og kører hen over området, du afsøger, nogle gange, før du kan være sikker. Men så skal den i de fleste tilfælde nok opdage, om der befinder sig noget bagved. Byggekvaliteten er tydeligvis billig, og knappen til skift mellem emnetype er træg og mangler et ordentligt “klik”, så du er sikker på positionen. Men det ændrer ikke ved, at den giver ganske god valuta for pengene!
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.