Vælg det rigtige metalbor

Ligesom der findes forskellige typer metal med forskellig hårdhed, findes der også forskellige typer metalbor. Se hvilket bor du skal vælge.

Metalbor: Et hul som dette kan kun bores med et rigtigt metalbor med en hærdet spids.

Et hul som dette kan kun bores med et rigtigt metalbor med en hærdet spids.

Metalboring kræver et metalbor

Lad os starte med at slå det fast: Du kan godt bore huller i træ med et metalbor, men du kan ikke bore i metal med et træbor. Et metalbor har en hærdet spids, som er i stand til at gennembryde metal, og det har et træbor ikke. Men der er forskel på metalbor, ligesom der findes forskellige typer metal med forskellig hårdhed.

Metalbor til hårdt metal og blødere metal

Skal du bore i stål eller aluminium, relativt bløde metaller, er et almindeligt spiralbor som regel nok. Hvis du skal bore huller i hærdet stål eller støbejern, er der brug for et bor med en hærdet spids, gør giver boret superkræfter. Typisk har skærene på et metalbor en vinkel på 118 grader, og det gør boret i stand til at skære sig gennem metallet.

Et bredt udvalg af specialister

Det er nok de færreste, der jævnligt får brug for et metalbor, da der tit er tale om specielle opgaver. Der findes også en hel vifte af specialbor beregnet til arbejde i metal.

Et af de mere specielle er det såkaldte trinbor, også kaldet trappebor. Det er formet som en kegle og består af forskellige skær, som laver hullet større for hvert skær. Det kan for eksempel være fra 6 til 39 mm. Et trinbor er primært beregnet til at bore i tyndt metal, eksempelvis aluminum.

Metalbor: Trinbor: Et trinbor fra Bosch. De enkelte trin giver et større hul. Trinbor er dyre og bruges ofte i søjleboremaskine for maksimal præcision.

Trinbor: Et trinbor fra Bosch. De enkelte trin giver et større hul. Trinbor er dyre og bruges ofte i søjleboremaskine for maksimal præcision.

Kobolt metalbor til syrefast rustfrit stål

Skal du bore huller i ekstremt stærke metaller, eksempelvis syrefast rustfrit stål, kommer du ikke langt med et almindeligt 118 grader metalbor. Det er simpelthen ikke stærkt nok. Der får du brug endnu en specialist, et metalbor som er tilsat metallet kobolt. På et sådant bor er spidsen typisk fladere og har en vinkel på 135 grader.

Metalbor: Kobolt: Dette bor er tilsat 8 procent kobolt. Det gør, at det er i stand til at bore igennem hårde metaller som rustfri stål.

Kobolt: Dette bor er tilsat 8 procent kobolt. Det gør, at det er i stand til at bore igennem hårde metaller som rustfri stål.

Metalbor i alle størrelser

Udvalget af metalbor er stort, og der er en god chance for, at du kan finde et bor, der passer til det hul, du skal bore. For eksempel er metalbor 20 mm og metalbor 25 mm nogle af de størrelser du kan få med 118 grader spidsvinkel. De fleste byggemarkeder har et bredt udvalg af metalbor.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj