8 opgaver: Her er multicutteren bedst!

Har du først fået hjælp af multicutteren én gang, kan du godt begynde at spare op. Den bliver lige så uundværlig som din skruemaskine og din tommestok. Her er 8 oplagte opgaver, hvor multicutteren er din bedste ven.

I årtier var muticutteren en maskine, der var forbeholdt professionelle specialister. Vi andre dødelige kunne blot se til med forundring og misundelse, når snedkeren stemte ind i træværk med det “elektriske stemmejern”. For den var stinkende dyr og ikke til at få fat på i byggemarkedet.

Men dels er værktøjspriserne raslet ned de seneste år, dels er opfinderen Feins patent udløbet forlængst, så nu er der masser af multi cuttere at vælge imellem - både med ledning og på batteri, dyre og mindre dyre.

LÆS OGSÅ: Test af multicuttere

Det er tilbehøret, der gør det

I virkeligheden er det ikke maskinen i sig selv, der gør den “multi”, altså anvendelig til en stribe opgaver. Det er tilbehøret, der gør det.

Når multicutteren både kan save, skrabe og slibe, skyldes det det store udvalg af klinger, skrabejern og slibesåler kombineret med en lille, stærk maskine, som klingerne kan monteres på i præcis den vinkel, der gør det nemmest at komme til. Og der dukker hele tiden nye klinger og dermed muligheder op.

Du vil opleve, at du griber efter din multicutter i situationer, hvor alt andet virker håbløst, fx hvis der ikke er plads til en sav, hvis et stemmejern får underlaget til at fledre, uden at det får ordentligt fat, eller hvis en halvstor slibemaskine slet ikke kan komme til der, hvor du skal slibe.

Det kæmpe udvalg af klinger gør maskinen til ”multi”

BIM - segmentsavklinge

Træ, metal, laminat. Skærer i hårdt og blødt træ. Fint snit i laminat og parket, og kan skære små søm og mindre alu-profillister over.

Karbid - RIFF segment savklinge

Udskæring af fuger mellem gulv- og vægfliser. Rilleskæring i puds og porebeton til rør og kabler, der skal ind i væggen.

BIM -TiN - segmentsavklinge.

Gipsplader o.l. slider hårdt på en standard BIM-klinge. Titanium-belægningen på denne klinge holder 30 % længere. Også i epoxy/glasfiber.

HCS dyksavsklinge

Til blødt træ, fx fyrretræ. “Det elektriske stemmejern”, der laver indsnit og udsparinger i træ. Tyndt og fint snit. Findes i forskellige bredder.

BIM - dyksavsklinge

Til træ og metal. Dyksnit i træ hvor små skruer og søm kan forekomme.

Karbid - RIFF slibesål

Til afraspning af træ, fx til grov tilpasning af tappe i bygningstømmer. Fjerner fede malingslag. Sliber mørtel, fliseklæber og lignende.

Slibesål med velcro

Effektiv deltasliber, der kan komme ind i indvendige hjørner og på trang plads. Slibepapir til flere materialetyper.

HCS - skraber

Fjerner overskydende lim og silikonefuger, pålimede gulvtæpperester samt klatter af fliselim og maling.

Alt dette kan du fikse med multicutteren

Når du først har multicutteren i værktøjskassen, får du brug for den igen og igen. Så dette er blot otte oplagte opgaver, hvor multicutteren har gjort det lettere for os.

1. GULVARBEJDE

Når du skal lægge et nyt, svømmende gulv ovenpå det gamle, får du en udfordring med dine indfatninger omkring dørene: Hvis resultatet skal blive pænt, skal gulvet jo ind under indfatningerne.

Det problem løser multicutteren bedre end noget andet værktøj. En listesav kan gøre det, men det er besværligt at ligge og save langs gulvets overflade, og risikoen for, at du ridser gulv eller vægge, er overhængende.

Multicutteren skal blot udstyres med BIM-segmentsavsklingen, så lægger du et stykke af det nye gulv plus et eventuelt trindæmpende underlag under klingen, og på ganske kort tid har multicutteren savet det nederste af indfatningen ud. Nu kan gulvet skubbes på plads under indfatningerne, og du har sparet timers arbejde med afmontering, afkortning og montering af indfatninger på alle rummets døre.

Multicutteren skærer nøjagtigt plads til gulvet.

Så er der plads, og det ser ud som om, det altid har været sådan.

2. Paneler og lister

Når en kontakt skal sættes op på væggen, eller en reol skal placeres tæt mod væggen, kan det være nødvendigt at skære et stykke ud af fodpanel eller skygge liste. Skal du først have panelet af, er der stor risiko for, at du skader tapet og maling. Et stemmejern kunne være løsningen, men slagene vil løsne sømmenes greb i pudset.

Multicutteren kan med en HCS- eller BIM-dyksavsklinge skærer præcist ind i dine opstregninger. Vælg en klinge med en passende bredde.

Skærearbejdet er hurtigt og effektivt, men nænsomt i forhold til omgivelserne.

Klingen skærer præcist, og der er ikke behov for efterreparationer.

3. SLIBER

Det er ikke en sliber til store arealer, men genial som supplement til værkstedets øvrige slibere, når der skal opereres i hjørner og krinkelkroge.

4. TRÆLOFTER

Hvilket værktøj ville du vælge til denne opgave? Der er ikke plads til en sav, og da loftet fjedrer, bliver det svært med et stemmejern.

Multicutteren med dyk-savsklinge klarer opgaven perfekt og lynhurtigt, og uden skader.

5. Gipsplader

Du kan sagtens skære i en skillevæg af gipsplader med din stiksav. Problemet er blot, at væggen ofte skjuler sårbare kabel- og rørinstallationer.

Med multicutteren kan du skære igennem pladen i så præcis en dybde, at du ikke engang rammer dampspærren.

I det viste eksempel skal vi have en ventilationsrist ind i væggen, men vi ved ikke, hvad der gemmer sig inde bag gipspladen. Det klarer multicutteren hel sikkert.

Den runde BIM-segmentsavklinge kan skære i adskillige gipsplader uden at blive slidt. Skærer du rigtigt meget i gips, så køb en segmentsavklinge med titanium-forstærkede tænder. Den er ikke til at slide op.

6. SKRABER

Den lille skraber fjerner lim- og malings-klatter. Selv hærdede klatter fliseklæber magter den at fjerne.

7. METALRØR

BIM-dyksavsklingen til træ og metal kan sagtens save et blødt kobberrør over. Klingens bøjede facon gør, at snittet kan lægges plant med væggen. Det ville du aldrig kunne opnå, hvis du savede med en nedstrygerklinge.

8. Udskiftning af flise

Skal du fjerne en flise, fx fordi den er revnet, eller der skal sættes et udtag op på væggen, skal du først have fugen omkring flisen fjernet. Mange har forsøgt sig med hammer og mejsel, og kun få er sluppet godt fra det.

Multicutteren kan klare opgaven med den smalle Karbid-RIFF-segmentklinge. Den fjerner nænsomt og sikkert fugen, uden at skade nabofliserne. Skær hele vejen omkring flisen og kun i en dybde svarende til flisen tykkelse. Efterfølgende kan flisen slås ud i små bidder med en mejsel. Der skal renses helt plant op, til bund for den nye flise. Pladsen er lille, men stor nok til den grove Karbid-RIFF slibesål, der lynhurtigt fjerner resterne af den gamle fliselim og gør klar til en ny flise.

Her fik vi altså glæde af multicutteren to gange på samme opgave.

Karbid-RIFFsegmentklingen fjerner fugen.

Karbid-RIFFslibesålen fjerner resterne af fliselim.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Multicutter