Vi har testet
7 multicuttere:
- BILTEMA MFT 18V
- BOSCH AdvancedMulti 18
- EINHELL Varrito LI
- MAKITA DTM52Z
- RYOBI R18MT-0
- SKIL 3650
- WORX wx696

BILTEMA MFT 18V
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: Ikke oplyst
Pris, solo: 349 kroner

BOSCH AdvancedMulti 18
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: 2,8°
Pris, solo: 799 kroner

EINHELL Varrito LI
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: 3,2°
Pris, solo: 550 kroner

MAKITA DTM52Z
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: 3,2°
Pris, solo: 1.300 kroner

RYOBI R18MT-0
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: 3,2°
Pris, solo: 749 kroner

SKIL 3650
Svingninger:17.000/min.
Oscillation: 3,2°
Pris, solo: 969 kroner

WORX wx696
Svingninger:20.000/min.
Oscillation: 3,2°
Pris, solo: 450 kroner
Testredaktøren fortæller om testen
Mængden af skære-, slibe- og savetilbehør er enorm, og det er det, der gør multicutteren “multi”. Og næsten uanset hvilken opgave du kan komme i tanke om, så findes der en klinge eller en slibesål til opgaven.
Klingerne har forskelligt fæste. Det mest udbredte er Starlock, som er udviklet af Bosch i samarbejde med Fein, der opfandt multicutteren.
Multicutteren kan klare det meste. Derfor er den også enormt svær at undvære, når du først har haft fornøjelsen af at arbejde med en.
Arbejder stort set lige godt
Til testen har vi samlet syv populære multicuttere. Og selvom prisforskellene i nogle tilfælde er ganske store, så er alle deltagerne stort set lige effektive. Arbejdet, de efterlader, er der heller ingen forskel på. Forskellene ligger i kvaliteten og i, hvor behagelige maskinerne er at arbejde med.
Sådan tester vi
Med op til 20.000 små vibrationer hvert minut er det vigtigt med god ergonomi – især når du skal arbejde med den i mere end tre minutter ad gangen.
Den store mængde tilbehør gør et problemfrit klingeskift til den vigtigste funktion.
De mange små vibrationer stiller også store krav til kvaliteten på maskinerne, der ellers kan risikere at ryste fra hinanden.
Vi har naturligvis testet, hvor effektivt maskinerne arbejder. Blandt de syv deltagere er forskellene dog så relativt små, at de kun vægtes med 10 % i den samlede karakter.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: ergonomi, funktioner, kvalitet og hastighed.

ERGONOMI
Vi vurderer, hvor behagelige maskinerne er at arbejde med. Her vægter et godt greb og effektiv vibrationsdæmpning højt.

FUNKTIONER
Vi tester bl.a., hvor nemt det er at skifte mellem forskelligt tilbehør og indstille hastigheden præcist.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten af knapperne, de bevægelige dele, materialevalget og maskinerne generelt.

HASTIGHED
Vi tester, hvor hurtigt deltagerne kan save et panel over samt slibe 20 cm af panelet fri for maling med korn 120-slibepapir.
Resultaterne

Makita DTM52Z
1.300 kroner
BILTEMA MFT 18V
349 kroner
BOSCH Advanced- Multi 18
799 kroner
Einhell Varrito LI
550 kroner
RYOBI R18MT-0
749 kroner
SKIL3650
969 kroner
WORX wx696
450 kronerLæs mere om multicuttere på batteri hos producenterne:
Testvinder
Kvalitet i en klasse for sig
Makita DTM52Z
Med en ergonomi og kvalitet i absolut topklasse sikrer Makita sig pladsen som testvinder. Det er testens dyreste maskine, men den er alle pengene værd.
I et felt, hvor alle deltagere er stort set lige hurtige og effektive, formår Makita alligevel at udmærke sig positivt. Det skyldes især den enormt høje kvalitet og en ergonomi, der ligeledes er helt i top.
Multicutteren er lavet til den professionelle håndværker, der ofte griber efter maskinen, og selvom prisen er testens højeste, så er testvinderen alle pengene værd.
Ergonomi i top
Selve motoren er ophængt inde i maskinen, så kontakten til den udvendige skal kun sker gennem en vibrationsdæmpende anordning. Det betyder, at de mange svingninger dæmpes, inden de når dine hænder. Sammen med en god balance og et behageligt håndtag er det med til at sikre testens bedste ergonomi – på trods af at det er den tungeste af de syv deltagere.
Starlock-fæstet, som både kan benytte almindelige Starlock samt Starlock Max og Starlock Plus, er testens mest solide, og det har et enormt sikkert greb i klingerne, så kraften fra maskinen overføres optimalt.
Det er dog ikke det mest brugervenlige. Når du trækker i håndtaget til klingeskift, udløses en split midt i fæstet. Splitten skal fjernes helt, før klingen kan skiftes. Den løse split virker en smule klodset.

Motoren er ophængt i en vibrationsdæmpende anordning inde i maskinen. Den ryster derfor ikke så meget i hånden som konkurrenterne.

Det solide Starlock-fæste giver et godt og sikkert greb i klingen, så motorens svingninger overføres optimalt til klinger og andet tilbehør.

Arbejdslyset er vinklet, så det peger på arbejdsområdet nogle centimeter foran maskinen. Det passer perfekt med længden på de fleste klinger.
Godt køb
Imponerende meget for pengene
Biltema MFT 18V Multicutteren fra Biltema er testens klart billigste deltager. Alene koster maskinen bare 350 kroner – 950 kroner mindre end testvinderen. Alligevel er både ergonomi og kvalitet på et ganske fornuftigt niveau. Og det kan man komme langt med i en test, hvor alle maskiner er stort set lige effektive.
Prisen på Biltemas batterier og oplader er også ganske fornuftig, så for bare 827 kroner er du kørende. Kun Worx og Einhell kan matche den pris – men med noget dårligere resultater.
Biltema er den eneste, der udelukkende benytter klinger med et åbent OIS-fæste, hvor klingerne skubbes ind under maskinens fæste fra siden. Multicutteren kan derfor ikke benytte Starlock-klinger, som er de mest udbredte. Klinger til mere specialiserede opgaver kan derfor være lidt svære at finde.
Styrken og hastigheden hos maskinen fra Biltema er helt på niveau med konkurrenternes. Den er hverken hurtigere eller langsommere – og resultatet er lige så godt som med testvinderen.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.