Hvordan overfræser man?

Enhver kan starte en overfræser. Det er bare at trykke på en knap. Men maskinen er udstyret med et væld af justeringsmuligheder, som gør den uhyre præcis. Og når du kender alle knappernes, skruernes og de øvrige dimsers funktioner, kan du fræse med en præcision på tiendedele millimeter. I vores artikler får du en udførlig vejledning til, hvor meget fart du bør fræse med.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i overfræseren på 5 minutter

Overfræseren er et alsidigt elværktøj

Overfræseren er et alsidigt elværktøj, men langtfra det mest kendte. Måske fordi overfræserens funktioner er sværere at gennemskue end en stiksavs eller en skruemaskines. Men hvis du har en times tid tilovers, får du her en vejledning i, præcis hvordan du indstiller, finjusterer og starter maskinen – og i de kommende fem lektioner af vores overfræser-kursus viser vi dig, hvordan du kan udrette små håndværksmæssige mirakler med maskinen.

Valg af overfræser

Vi vil ikke fraråde at købe discount-værktøj, men lige netop overfræseren er et præcisions-værktøj. Her må ikke være “slinger i valsen”, og derfor er det vores råd, at valget falder på en overfræser af samme standard og med samme funktioner – elektronisk og mekanisk – som den, Søren Stensgård bruger i dette kursus. Overfræseren er her fra Bosch. Med denne overfræser – eller en tilsvarende – kan du opnå stor præcision og dermed glæde af din nyerhvervelse. Flere af konkurrenterne i samme prisklasse er glimrende alternativer, og det er som altid klogt at lede efter gode tilbud. Du kan også læse vores test af overfræsere.

Fræsejern

Lad os lige få på det rene: Overfræseren er blot en maskine, der ikke kan udføre mirakler ALENE. Fræseren er ved hjælp af sin geniale konstruktion i stand til at føre fræsejern – og kun det. Alsidigheden skal tilskrives det enorme udvalg af fræsejern, der kan monteres i overfræseren, og som hver især frembringer spor eller profiler med hver deres karakteristika.

LÆS OGSÅ: Fræsejern til overfræser

Grundlæggende findes der to typer fræsejern: med og uden kuglelejestyr

I princippet kun to typer. Selv om du indkøber et sæt fræsejern, der tæller adskillige enheder, ses det tydeligt, at der er “to slags” fræsejern: et med og uden kugleleje.

Alle fræsejern med kugleleje benævnes kantfræsejern, og de kan “kun” anvendes til fræsning langs en kant. Anvendelse af fræsejern med kuglelejestyr kræver kun indstilling i den ønskede fræsedybde, kuglelejet sørger for føring langs emnets kant. Fræsejern uden kuglelejestyr kan dykkes ned overalt i et emne, men det er nødvendigt at anvende hjælpemidler for at styre fræseren, hvis man ikke vil forsøge sig på frihånd. Det kan ikke anbefales!