Vi har testet
7 slibemus:
- RYOBI RMS180-S
- FERM PSM1013
- MAKITA BO4565
- BILTEMA MS 125
- BLACK+DECKER KA2000
- METABO FMS 200 INTEC
- BOSCH PSM 160 A

RYOBI RMS180-S
Effekt: 125 WATT
Svingninger: 13.500/MIN.
Pris: 159 KRONER

FERM PSM1013
Effekt: 220 WATT
Svingninger: 13.000/MIN.
Pris: 330 KRONER

MAKITA BO4565
Effekt: 200 WATT
Svingninger: 14.000/MIN.
Pris: 600 KRONER

BILTEMA MS 125
Effekt: 125 WATT
Svingninger: 13.500/MIN.
Pris: 159 KRONER

BLACK+DECKER KA2000
Effekt: 120 WATT
Svingninger: 14.000/MIN.
Pris: 300 KRONER

METABO FMS 200 INTEC
Effekt: 200 WATT
Svingninger: 26.000/MIN.
Pris: 400 KRONER

BOSCH PSM 160 A
Effekt: 160 WATT
Svingninger: 12.000/MIN.
Pris: 600 KRONER
Kompakte slibemus
Det er ikke altid nemt at få et jævnt sliberesultat helt inde i hjørnerne. Excentersliberen kan slet ikke komme derind, og sliber du med håndkraft, kan dine meget begrænsede bevægelsesmuligheder nemt gøre, at du kører i det samme spor igen og igen og på den måde laver grimme ridser. Derfor har du behov for en lille multisliber eller slibemus, som den også kaldes. Den spidse sål gør det muligt at komme helt ind i hjørnet, mens den kompakte udformning sikrer, at du kan komme til på trange steder.
Billige slibere
Slibemus er ret simple. Kun en af deltagerne har variabel hastighed, og ingen har indbygget arbejdslys. Til gengæld er prisen også meget lav, og for bare 159 kroner får du en sliber, der leverer et sliberesultat helt på højde med de andre maskiner.
Faktisk leverede alle syv slibemus et pænt og stort set identisk sliberesultat, selvom der var stor forskel på, hvor lang tid de hver især brugte.
Sådan tester vi
For at teste hastighed lavede vi syv ens tegninger med en permanent spritmarker på en MDF-plade.
Vi tog bagefter tid på, hvor hurtigt hver maskine kunne fjerne tegningen. En god ergonomi er altid vigtig, så den har vi løbende vurderet under vores test.
Nogle af maskinerne har ekstra funktioner i form af justerbare eller ekstra slibesåler. Disse funktioner har vi testet.
Jo mindre multisliberne larmer, jo længere kan man holde ud at arbejde med dem. Derfor målte vi støjen på en meters afstand, mens maskinerne kørte på fuld kraft.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: hastighed, ergonomi, funktioner og støj.

HASTIGHED
Med korn 80 fjernede vi en tegning på tid. Tegningen på 30 x 30 cm var lavet med permanent spritmarker på en MDF-plade.

FUNKTIONER
Slibemusenes funktioner er relativt få. Men dem, der er, har vi testet og vurderet kvaliteten af.

ERGONOMI
Under vores arbejde har vi løbende vurderet, hvor nemme maskinerne er at håndtere, og hvor gode de er at holde om.

STØJ
Mens maskinerne arbejdede på fuld kraft, målte vi støjen på en meters afstand. Den maksimale værdi er angivet i skemaet.
Resultaterne

BLACK+DECKER KA2000
300 kroner
BILTEMA MS 125
159 kroner
RYOBI RMS180-S
550 kroner
FERM PSM1013
330 kroner
MAKITA BO4565
600 kroner
METABO FMS 200 INTEC
400 kroner
BOSCH PSM 160 A
600 kronerLæs mere om slibemus hos producenterne:
Testvinder
Lille, effektiv og billig
Den kompakte og handy testvinder er både ekstremt effektiv og utrolig nem at arbejde med. Det skyldes bl.a. udformningen med et regulært håndtag.
Slibemusen fra Black+Decker er lille og robust, og vi er sikre på, at den nok skal holde til lidt af hvert. Det er samtidig testens eneste deltager med et regulært håndtag, man kan holde om. Det giver et godt greb og en god føling med maskinen, der er nem at betjene, og som kommer effektivt ind i hjørner. Til de mest besværlige steder er det endda muligt at montere en smal slibefinger forrest på sålen.
Rent arbejde
Slibepapiret, der følger med maskinen, er opbygget som et net med en masse fine huller, som gør det nemmere for maskinen at suge støvet op i den lille støvkassette, der er testens mest effektive. Kassetten er lidt stram og en smule besværlig at få af. Til gengæld er den både nem at tømme og at montere på maskinen igen.
Studsen til at montere støvkassetten er flad og firkantet, og det er derfor ikke umiddelbart muligt at montere en støvsuger.
Slibningen foregår ubesværet og først og fremmest imponerende hurtigt. Med til det positive billede hører også, at den lille maskine kun koster 300 kr. Så ikke nok med, at den er testens bedste og mest gennemførte deltager – den er også den næstbilligste.

På trods af sin beskedne størrelse er støvkassetten testens mest effektive. Selvom det er nemt at tømme kassetten, er den lidt svær at få af maskinen.

Når du skal slibe på meget trange steder, har du mulighed for at montere den medfølgende smalle slibefinger forrest på maskinen.

Testvinderen er den eneste deltager, der er udformet med et regulært håndtag, som giver et godt og sikkert greb om maskinen.
Godt køb
BILTEMA MS 125 får ganske vist testens laveste karakter. Men det er samtidig testens klart billigste maskine. Og selvom det er tydeligt, at der er tale om en budgetmodel, hvor alle de smarte detaljer er sparet væk, så klarer den faktisk slibearbejdet ganske fint. Og med en pris på bare 159 kroner tøver vi ikke med at kåre den til “Godt køb”. For selvom der findes mange bedre maskiner, så er den ganske fin til en vindueskarm, et trappetrin eller en havestol i ny og næ.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.