Udnyt vinkelsliberen optimalt

Vinkelsliberen er en potent kraftkarl, som findes i de fleste gør det selv-folks værktøjsarsenal. Du har sikkert selv en vinkelsliber. Men udnytter du egentlig alle de muligheder, den giver dig? Maskinen kan nemlig meget, meget mere end bare slibe og skære i metal.

Vinkelsliber

Med en stålbørste kan vinkelsliberen sagtens fjerne rust fra rør.

I artiklen kan du se, hvordan en vinkelsliber klarer 4 andre opgaver uden problemer. Vi viser, hvordan du kan bruge maskinen til at:

  • slibe rust
  • bore i fliser
  • høvle beton
  • fræse fuger

Slibe rust

En af de mest effektive måder at fjerne rust eller gammel maling fra jern på er med vinkelsliberen og en stålbørstekop.

Rust og maling på jern er intet problem at fjerne, når du bruger vinkelsliberen. Selv de mest genstridige rustpletter eller gammel maling kan sagtens fjernes med en stålbørstekop. Det sparer dig for en hel del arbejde med stålbørsten, som ellers skulle til for at få rørene til at skinne igen.

Der findes et bredt udvalg af stålbørster til vinkelsliberen. Til det grove slibearbejde, hvis du fx skal fjerne rust eller slibe gammel maling af, skal du bruge en stålbørste med kraftige sammensatte og snoede tråde, som er perfekte til at arbejde med jern. De finere, kobberfarvede børster er primært til polering af rustfrit stål.

Der skal helst mere end 1.000 watt motorkraft til, for at vinkelsliberen ikke kører træt i det opslidende slibearbejde. Desuden skal du selvfølgelig være varsom med, hvad du sliber eller polerer, da vinkelsliberen hurtigt kan lave grimme ridser, hvis du ikke er forsigtig. At slibe rust og maling af rør er ikke det eneste, du kan bruge stålkoppen til.

Prøv bare at slibe grillristen med stålbørstekoppen, og se, hvor ren den bliver! Sig farvel til din gamle stålbørste!

Der er forskel på, hvor grove slibekopperne er. De mere fine kopper er typisk kobberfarvede, mens de grove har farve som stål.

Bore i fliser

Montér et diamantbor på vinkelsliberen, og det bliver en leg at bore i hårde fliser.

Få ting er mere genstridige at bore igennem end en badeværelsesflise med dens hårde og glatte, brændte overflade. Her er vinkelsliberen i sit rette element. Med et diamantkopbor kan du nemlig sagtens bore dig igennem den hårde overflade og lave huller til vandrør.

Et sæt med tre bor koster mindst 750 kroner, og det må siges at være en dyr investering. Men så har du også et sæt værktøj, der kan bore sig gennem ALT. Diamantkopbor kan nemlig ikke bare skære sig gennem fliser og klinker, men også andre hårde materialer som marmor og granit samt mursten og gasbeton. Diamantkopboret har ikke et centerbor, hvilket gør det lidt svært at styre, men det løser du ved at holde maskinen lidt på skrå, når du begynder at bore. Det er ikke nødvendigt at køle med vand, når du borer.

Vinkelsliber og diamanter er en effektiv duo mod fliser.

Kopboret er dækket af små, fine diamanter, der gnasker sig gennem flisens hårde overflade uden problemer.

Høvle beton

Det kræver superkræfter og stenhårde diamanter at slibe ujævnheder af et betongulv. Det er lige den rette opgave for en vinkelsliber.

Beton er enormt hårdt at arbejde med, og det kræver noget meget stærkt værktøj at bearbejde. Hvis du har et betongulv med ujævnheder, som du skal have rettet ud, bliver vinkelsliberen din bedste ven og vigtigste allierede. Hvis du monterer en diamantkopskive, kan den stærke maskine nemlig sagtens tygge sig gennem beton. Diamantkopskiver er en dyr investering med priser fra 500 kroner, men så får du også en skive, der sagtens klarer at høvle og polere beton og andre typer sten.

Kopskiverne fås, som vi kender det fra slibepapir, med forskellige størrelser korn, alt efter hvor meget eller hvor lidt du skal høvle af. Som nævnt er diamantkopskiverne en ret kostbar investering, og der findes et billigere alternativ, nemlig karbidskiverne. De kan købes for et par hundrede kroner, men holder naturligvis ikke lige så længe som en rigtig, professionel diamantskive.

Når du bruger vinkelsliberen på beton, er det meget vigtigt, at maskinen er koblet til en værkstedsstøvsuger. Det støver nemlig. Meget! Derfor er pengene til en opsugningshætte givet rigtig godt ud.

Hvis der er en top på betongulvet, kan den nemt slibes af med diamantkoppen.

Den kobberfarvede karbidkop er et billigt alternativ til diamantkoppen. Med en hætte til at koble på vinkelsliberen kan du slutte den til en støvsuger.

Fræse fuger

Glem alt om at leje en dyr, stor fugefræser. Vinkelsliberen kan nemlig også fræse fuger.

Når fugerne mellem murstenene er blevet løse og porøse, skal de kradses ud, inden fugen kan repareres. Med et fugefræsersæt til vinkelsliberen har du for godt 400 kroner det perfekte værktøj til opgaven. Sættet består bl.a. af en adapter og et land, der kan monteres, når vinkelsliberens sikkerhedsskærm er fjernet.

Selve jernet til at fræse fugerne ud med fås i flere forskellige størrelser, så du kan finde det jern, der passer til dine fuger. Du skal være forberedt på, at det støver ekstremt meget, når du kradser mørtelfuger ud. Derfor skal du have maske og sikkerhedsbriller på, og det er en stor fordel, hvis din vinkelsliber kan tilsluttes en støvsuger. Som alternativ til fugefræseren kan du bruge en bred, skæreskive til at skære i murværk.

Notjernene til fugefræseren fås i forskellige størrelser.

Selvom arbejdet foregår udenfor, bør du stadig tilslutte fugefræseren til værkstedsstøvsugeren for at undgå støvet fra muren.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinkelsliber