Vi har testet
4 nedbrydningshamre:
- BILTEMA GHD 1700
- EINHELL TE-DH 1027
- PROBUILDER 55111
- SCHEPPACH AB 1600

BILTEMA GHD 1700
Slagenergi: 50 JOULE
Vægt: 17,4 KG
Pris: 1.548 KRONER

EINHELL TE-DH 1027
Slagenergi: 32 JOULE
Vægt: 11,1 KG
Pris: 1.721 KRONER

PROBUILDER 55111
Slagenergi: 45 JOULE
Vægt: 16,9 KG
Pris: 1.249 KRONER

SCHEPPACH AB 1600
Slagenergi: 50 JOULE
Vægt: 14,9 KG
Pris: 998 KRONER
Nedbrydningshamre
At nedbrydningshamre kun er til professionelle og til professionel pris holder ikke. Det illustrerer testen her med al tydelighed. For modellerne til under 2.000 kroner giver alle masser af power for pengene.
Og deltagerne er maskiner, du kan have stor glæde af til mange opgaver. Oplagt, når der skal væltes en væg, men også når en gammel terrasse eller et betongulv skal brydes op. Der, hvor du skal tænke som en professionel, er omkring sikkerheden. De har nemlig mange kræfter og larmer voldsomt. Det kan godt være, at arbejdstilsynet ikke kommer på besøg, men for din egen skyld, så skal sikkerhedsudstyret alligevel være i orden.
Stærkest er ikke bedst
Selvom der er mange lighedspunkter, så opleves de fire hamre, vi tester på de næste sider, ret forskelligt. Og testen afslører med al tydelighed, at selvom styrken i hammeren og dens evne til at kanalisere den ud i mejslen naturligvis er vigtig, så vejer ergonomien lige så tungt. For disse nedbrydningshamre er tunge og giver mange rystelser – og det kan mærkes, når man arbejder med dem. Man finder jo typisk ikke en 16-kilosmaskine frem til en lille opgave, så derfor skal den være til at arbejde med i længere tid.
Testen afslører store forskelle, men også at du for omkring 1.000 kroner faktisk kan få en hæderlig og særdeles kraftig nedbrydningshammer – endda med kuffert, så den er let at slæbe rundt og lægge på en hylde i perioderne, hvor den ikke bliver brugt.
Sådan tester vi
En nedbrydningshammer skal være stærk, men samtidig ikke alt for tung. Selv en forskel på få kilo betyder rigtig meget ved bare en halv times arbejde. Derfor vejer ergonomi lige så tungt som styrken.
Vi har testet alle hamre i forskellige materialer, og selve styrketesten er foretaget i en 14 centimeter høj kantblok i beton. Funktioner er der også forskel på – og her er letheden, hvormed du kan skifte værktøj, og hvor let det er at indstille sidehåndtaget, vigtige parametre.
Til slut har vi vurderet byggekvalitet, holdbarhed og materialebrug generelt

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: styrke, ergonomi, funktioner og helhedsindtryk.

STYRKE
En kantblok i beton på 14 centimeters tykkelse mejsles igennem. Testen blev foretaget tre gange, og tiden er et gennemsnit.

ERGONOMI
Hammerens vægt, men også vægtfordeling, og hvor let den er at benytte både lodret og vandret, vurderes.

FUNKTIONER
Er det nemt og hurtigt at skifte værktøj, og kan sidehåndtaget justeres? Her er forskellene små, men de er der.

HELHEDSINDTRYK
Den generelle kvalitet og oplevelse af maskinen vurderes subjektivt af Gør Det Selvs eksperthold.
Resultaterne

EINHELL TE-DH 1027
1.721 kroner
PROBUILDER 55111
1.249 kroner
BILTEMA GHD 1700
1.548 kr.
SCHEPPACH AB 1600
998 kronerLæs mere om nedbrydningshamre hos producenterne:
Testvinder
Vinder på den gode ergonomi
EINHELL TE-DH 1027
Einhell er ikke bedst i alle tests, men den er god, hvor det gælder, og især ergonomien gør den til en klokkeklar vinder. Du får en hammer, der kan bruges i lang tid.
Einhell er kun to sekunder langsommere end vinderen i vores styrketest. Den har “kun” 32 joule i slagenergi, men kan i den grad omsætte den power ud i mejslen via sin pneumatiske hammermekanisme med masser af energi bag hvert slag. Til allroundbrug og især vandret er den mindst et par klasser bedre end de øvrige. Forklaringen er, at den er kompakt og lettere at håndtere end de fleste hamre i samme prisklasse. Så lige så snart der skal mejsles i længere tid – og især hvis det er vandret – gør den en kæmpe forskel i forhold til tungere konkurrenter.
Holder vibrationerne nede
Du har heller ikke hvide fingre, når du har brugt Einhell. Den har en god afkobling fra håndtaget med afbryderen til motordelen. Du mister på ingen måde følingen med maskinen, men den tager lige det værste af de kraftige stød, maskinen giver.
Læg dertil, at den benytter SDS Max-monteringssystem, som er en større variant af SDS-systemet, som du kender fra andet værktøj. Generelt er denne Einhell en perle, som har få minuspunkter – herunder at den kun har én mejsel med i prisen. Men det er tilgivet, når alle andre parametre er vejet med!

Softgrip-fladerne på håndtaget absorberer langt de fleste af vibrationerne i støttegrebet.

Med en vægt på blot 11,1 kilo med mejsel er Einhell flere kilo fra konkurrenterne. Det betyder en del ved længerevarende opgaver.

SDS Max-systemet gør skift af mejsel yderst let. Og det er nemt at finde mejsler, der passer.
Godt Køb
Solid hammer til god pris
PROBUILDER 55111
Nedbrydningshammeren fra ProBuilder er næsthurtigst i vores hastighedstest. Den er så langt fra testvinderen i ergonomi, primært på grund af vægten og de noget større dimensioner. Men har du især brug for at mejsle i gulv, får du altså særdeles god valuta for pengene. Samtidig er den trods høj vægt til at håndtere vandret, hvilket ikke mindst skyldes det justerbare håndtag, der altid følger dine bevægelser. Det er en detalje, der kræver lidt tilvænning, men som opleves rigtig god. ProBuilder adskiller sig ikke voldsomt fra sine nærmeste konkurrenter i brug, men er tydeligt en hammer, der på grund af længere tid på markedet er kommet godt ned i pris. Og det bliver hammeren jo ikke ringere af.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.