Vi har testet
6 kompressorer:
- BILTEMA 11-8
- METABO POWER 180-5 W OF
- SCHEPPACH HC08
- EINHELL TC-AC 190/6/8
- DEWALT DPC6MRC
- STANLEY DN 200/8/6

BILTEMA 11-8
Beholder: 8 LITER
Oliefri: NEJ
Set til: 569 KRONER

METABO POWER 180-5 W OF
Beholder: 5 LITER
Oliefri: JA
Set til: 1.000 KRONER

SCHEPPACH HC08
Beholder: 8 LITER
Oliefri: NEJ
Set til: 800 KRONER

EINHELL TC-AC 190/6/8
Beholder: 6 LITER
Oliefri: JA
Set til: 750 KRONER

DEWALT DPC6MRC
Beholder: 6 LITER
Oliefri: JA
Set til: 1.250 KRONER

STANLEY DN 200/8/6
Beholder: 6 LITER
Oliefri: JA
Set til: 700 KRONER
Populære små kompressorer
En kompressor er i sig selv en meget simpel maskine, der suger luft ind, komprimerer det i tanken og puster det ud igen ved meget højt tryk. Det er den store mængde tilbehør, der findes, som gør kompressoren smart og i stand til at løse en række krævende opgaver.
I vores kompressor test har vi samlet seks populære modeller. Da alle kompressorerne er relativt små, er de nemme at finde plads til på værkstedet. Kompressorerne er samtidig nemme at flytte rundt på, hvis du fx skal skyde lister eller paneler fast i din stue.
De seks deltagere har lufttanke på mellem fem og otte liter. Derfor er de i sagens natur ikke lige så udholdende som større maskiner med 20-literstank eller større. Men med et arbejdstryk på 8 bar kan de løse langt de fleste opgaver, som gør det selv’eren står overfor. Til sammenligning er trykket i et bildæk typisk omkring 2,5 bar.
Selvom der er forskel på, hvordan kompressorerne klarer de forskellige opgaver, er der ingen, der for alvor falder igennem. De største forskelle er derfor i vægt, design og mobilitet, som er afgørende for, hvor behagelige kompressorerne er at arbejde med.
Kompressor med eller uden olie
Om du skal vælge en oliefri kompressor eller ej, er lidt et temperamentsspørgsmål. Den oliefri kompressor giver den reneste luft og har mindre vedligeholdelse. Den olieholdige kompressor har til gengæld en længere levetid, hvis man husker løbende at tjekke oliestanden.
Sådan tester vi
De små kompressorer er oplagte til at drive forskelligt værktøj som fx en klammepistol. Derfor parrede vi dem op med en og testede, hvor hurtigt de kunne skyde klammer i.
Med helt fyldte tanke talte vi også, hvor mange skud de hver især kunne præstere, før trykket i tanken var faldet så meget, at det krævede en larmende genopfyldning.
Der er stor forskel på, hvor hurtigt de fylder tanken. Vi tog tid fra helt tom til helt fuld.
Til sidst målte vi, hvor meget de hver især larmer. For selvom ingen af dem er støjsvage, så er der en verden til forskel på 97 og 110 dB.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: hastighed udholdenhed, fyldningstid og støj.

FYLDNINGSTID
Vi startede med at tømme tanken på hver deltager. Derefter tog vi tid, mens de blev fyldt helt op.

HASTIGHED
Vi tog tid, mens vi med Biltemas CNS 5040 dykker- og klammepistol skød 20 klammer på 16 mm i en almindelig fyrrestolpe.

UDHOLDENHED
Vi talte, hvor mange klammer vi kunne skyde i, før trykket i tanken var faldet så meget, at det krævede en genopfyldning.

STØJ
Selvom alle deltagere larmer, er der stadig ret stor forskel på hvor meget. Derfor målte vi støjen på en meters afstand.
Resultaterne

DEWALT DPC6MRC
1.250 kroner
BILTEMA 11-8
569 kroner
METABO POWER 180-5 W OF
1.000 kroner
SCHEPPACH HC08
800 kroner
EINHELL TC-AC 190/6/8
750 kroner
STANLEY DN 200/8/6
700 kronerLæs mere om små kompressorer hos producenterne:
Testvinder
Hurtig, solid og mobil
DEWALT DPC6MRC
Testvinderen fra DeWalt imponerer på flere fronter – også dem, man ikke kan aflæse direkte i karakteren. Alle detaljer virker nemlig enormt gennemtænkte og godt udførte.
Det er ikke nogen nem opgave at skulle genopfinde kompressoren, som i sagens natur er en simpel maskine. Alligevel formår testvinderen fra DeWalt med en stribe gode detaljer at gøre opmærksom på sig selv og skille sig ud fra mængden.
Det første, man får øje på, er den lidt anderledes udformning med de pyramideformede ben, som sammen med de skridsikre gummifødder giver en god stabilitet. Benene fungerer samtidig som beskyttelse, hvis den fx skulle falde ned fra stilladset.
Hurtigst og mest gennemført
Tempoet er helt i top hos testvinderen, både når det gælder om at skyde klammer i, og når tanken skal fyldes op igen. Så selvom DeWalten, som alle de andre deltagere, larmer relativt meget, så slipper du for at høre på larmen helt så lang tid.
Testvinderen kan klare de fleste opgaver på værkstedet, men der er ingen tvivl om, at den er designet til at blive flyttet rundt på. Den har et praktisk håndtag på toppen, og trods den meget robuste metalkonstruktion er vægten relativt lav.
DeWalt er testens dyreste, men også klart den bedste. Og så er det den eneste, der leveres med en luftslange, som du derfor slipper for at bruge penge på.

På hver side af fronten sidder en lille metalbøjle, der giver ekstra beskyttelse af betjeningspanelet.

Knapperne og målerne på fronten er både robuste og meget logisk indrettede. Det er nemt at afkode, hvad de skal bruges til.

Transporthåndtaget er slankt og går langs hele maskinens top. Det gør det nemt at holde på, uanset håndstørrelse.
Godt køb
Billig, hurtig og udholdende
BILTEMA 11-8 er testens største deltager. Vægten er også i den høje ende. Til gengæld er prisen helt i bund. Den koster mindre end halvt så meget som testvinderen. Alligevel følger den blå maskine meget godt med konkurrenterne i de fleste tests – især når det kommer til hastighed og udholdenhed. Biltemaen klarer arbejdet uden problemer, men den er ikke så mobil. Den egner sig derfor bedst til at blive stående på værkstedet det meste af tiden. Så hvis du kan leve med, at den er lidt tung og klodset at flytte rundt på, får du meget kompressor for pengene her.
SE TESTEN: Kompressor test (2023) - se den bedste kompressor
LÆS OGSÅ: Hvordan virker en kompressor?
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.