Få mere plads i traileren

Vælter skraldet og haveaffaldet ud over trailerens lad, så giver vi dig løsningen her: Forhøj siderne med planker, og få meget mere plads! Vores konstruktion er nem at bygge, let at håndtere, billig og – bedst af alt – kan skilles ad i fire moduler og opbevares på stort set ingen plads.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
600 kroner

Her bygger vi træsiderne cirka 40 cm høje. Du kan selv bygge dem højere eller lavere. Det vigtigste er, at de sidder forsvarligt fast.

Intro

Forhøjede sider til traileren er et must til gør det selv-manden, som jævnligt transporterer byggematerialer eller haveaffald. Men hvis du nogensinde har undersøgt sagen nærmere, ved du, at ekstrasider til traileren kan være en kostbar investering på den kedelige side af 2.000 kr. Og det er altså bare ved en lille, almindelig trailer som den, vi tager udgangspunkt i her.

Heldigvis skal der ikke så meget til at bygge nogle solide trailersider selv, og vi har udviklet en smart konstruktion, som ikke bare er nem at bygge, men også ganske fornuftig i indkøbspris. Alt det kræver er en bunke brædder, fire hægtelukkere med krumjern og en æske skruer til en samlet pris på ca. 600 kr.

Redaktionen anbefaler: Skift hjullejer på din trailer

Det siger loven

Konstruktionsændringer af køretøjer skal altid godkendes af myndighederne i den nærmeste synshal. Men da vi netop ikke laver ændringer på trailerens konstruktion og blot tilføjer nogle høje træsider, tæller de blot som almindelig last. Derfor må du gerne køre rundt med dine egne hjemmebyggede træsider, så længe de sidder forsvarligt fastgjort, og trailerens samlede last inklusive træsiderne holder sig under den godkendte lastevægt.

Vejledning

01
Byg den første side 8 Trin

Konstruktionen består af fire sider, som i grove træk er ens, men i to forskellige længder. Her viser vi, hvordan du bygger den første langside, så du får et professionelt og millimeterpræcist resultat - det er derfor, vi først saver de endelige længder til sidst.

1

Mål toppen af ladet på din trailer. Sav sidebrædderne (A), og lad dem være 4-5 cm for lange. De endelige længder saves først senere, når siderne er samlet.

2

Læg langsidens fire planker (A) op på to bukke, spænd dem eventuelt sammen med et par store skruetvinger, mål op, og markér deres midte. Vores fire første sideplanker her er - inklusive overmål - cirka 214 cm lange. Derfor findes midten, som skal streges op, 107 cm inde på plankerne.

3

Tag nu halvdelen af trailerens længdemål (vores trailer er 210,3 cm lang, og halvdelen dermed 105,15 cm), og afsæt målet fra midterstregen, du lavede på forrige trin, og ud til begge ender. Brug en stor vinkel, når du tegner kantstregerne.

4

Hold et samlebræt (C) op mod stregen, så det flugter ydersiden, og afsæt dets tykkelse ind mod midten.

5

Nu har du to streger. Den yderste kantstreg og den inderste streg, som indikerer, hvor samlebrættets (C) kant skal støde op til.

6

Læg samlebrættet (C) op på de fire sidebrædder (A), og afsæt dets længde med en blyant. Dernæst saver du samlebrættet, så det får den rette længde.

7

Samlebrættet (C) skrues fast med fire 4,0 x 35 mm spun-skruer i hvert sidebræt (A), altså 16 skruer i alt pr. samlebræt.

8

Det er nu, at sidebrædderne (A) skal saves til på deres præcise længdemål. Men først når du har monteret alle tre samlebrædder (et i hver ende og et på midten, som vist på arbejdstegningen). HUSK at save langs de yderste kantstreger. Herefter er den første langside færdig, og nu skal du bygge de tre andre sider.

02
Montér lukketøjet 3 Trin

Når du har bygget alle fire sider, er det blevet tid til at montere krumjern og hægtelukkere. Vi vælger at montere krumjern i langsidernes næstøverste brædder og derefter montere selve hægtelukkerne på endestykkerne.

1

Hæng en lukket hægteluk-ker på krumjernet, og find krumjernets optimale placering, hvor hægtelukkeren lige akkurat rammer langsidens (A) kant.

2

Spænd krumjernet fast med en skruetvinge, og skru det fast med en 4,0 x 35 mm spunskrue.

3

Lav en prøveopstilling for at tegne af, hvor hægtelukkerne skal placeres på enderne (B) i forhold til krumjernene, som sidder på langsiderne (A).

03
Styr på stolperne 5 Trin

Du har bygget “kassens” fire sider og monteret lukketøjet, og sidste punkt er nu at montere styrestolperne (D), som holder træsiderne fast i traileren. Start med at hægte traileren på din bil, og sæt så forsigtigt kassen op på traileren - pas på, at den ikke falder ned!

1

Styrestolperne (D) placeres som udgangspunkt midt på samlebrædderne (C) (kan ikke ses fra denne vinkel) og skal lige akkurat ramme bunden af traileren og gå til toppen af langsiden.

2

Spænd styrestolpen (D) fast med en skruetvinge på samlebrættet (C), og lav en markering i toppen, hvor styrestolpen skal saves af.

3

Styrestolpen (D) skal ydermere saves til, så den kommer helt ind og “læner” sig op ad stålkanten på traileren. I dette tilfælde drejer det sig om cirka 10 mm, der skal saves af på hele det stykke, som følger samlestykket (C).

4

Sav styrestolpen (D) efter blyantsmarkeringen. Her er det nemmest at bruge en fukssvans.

5

Skru styrestolpen (D) fast til samlebrættet (C) med spun-skruer. Husk forboring! Gentag proceduren, indtil du har fastgjort de øvrige ni styrestolper.

Materialer

19 x 100 mm brædder, fyr/gran (trykimprægneret):

  • 8 sidebrædder (A) a 210,3 cm
  • 8 endebrædder (B) a 118,6 cm
  • 10 samlebrædder (C) a 40 cm

VENT MED AT SAVE! De endelige længder saves først til senere i projektet.

25 x 45 mm afstandslister (trykimprægneret):

  • 10 styrestolper (D) a 74 cm

Desuden

  • Hægtelukkere og krumjern
  • 4,0 x 35 mm spunskruer (vejrbestandige)
  • 20 x fjongknapper

Tidsforbrug

4 timer.

Pris

Materialerne koster ca. 600 kr.

Sværhedsgrad

Der er ingen ben i at lave træsider til traileren. Et sjovt, praktisk og kreativt begynderprojekt.

Tegning

3D-model

3D-model

Mere trailerplads

Forhøjede sider af planker giver meget mere plads.

Åbn 3D-model

3D-model

Byg den første side

Konstruktionen består af fire sider, som i grove træk er ens, men i to forskellige længder.

Åbn 3D-model

3D-model

Montér lukketøjet

Der er sat krumjern og hægtelukkere på alle sider.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...