Intro
Vejledning
01
Kassen bygges hel
6
Trin
Den enkleste måde at få værktøjskassens nederste del og låg til at passe præcist sammen på er at bygge en hel, lukket kasse, som derefter skæres over i to.
Når sider, top og bund er skåret ud, samles de med vandfast lim og skruer eller stifter. Vores håndværker bruger stifterne i en hæftepistol. Det går virkelig hurtigt, og sammen med limen holder stifterne rigtig godt.
Den stærkeste kasse får du i model B, hvor bunden ligger inde mellem siderne, fordi stifterne her sidder på tværs af det træk, vægten af værktøjet lægger i bunden. Men det samme træk skal låget faktisk også klare, når du løfter kassen i et greb, der sidder i låget.
OBS: Før vores tømrer rører ved lim, stifter og skruer, laver han altid en prøvesamling for at se, om alt passer.
Streg op, og sav ud med en stiksav eller en rundsav. Sætter du stregen midt over det ønskede snit, saver du, så halvdelen af stregen stadig er synlig - det bliver rigtig præcist. Kanterne rettes eventuelt af med en høvl.
Alle kanter limes med vandfast lim. Håndværkere, både de professionelle og vi andre, tager gerne værktøjet med ud i al slags vejr.
Siderne (A3 og A4) sømmes eller skrues sammen, efter at de er limet. En hæftepistol er nem og hurtig at arbejde med, fordi du har en hånd fri til at holde siderne. (Vi arbejder her med en kasse af model A, teknikken er den samme ved B.)
Tjek, at siderne er i vinkel, før du stifter dem.
Bund (A1) og låg (A2) sættes på siderne med lim og stifter. Siderne er ikke helt i vinkel, det kommer på plads nu.
VIGTIGT! Ved model B gøres den skjulte bund fast først, mens man kan komme til fra kassens inderside.
Hvis siderne buer lidt, begynder du i det ene hjørne og retter dem ind på plads, efterhånden som du sætter de følgende stifter i fra hjørnet og udefter.
Hvor låget eller en side rækker lidt ud over en side, rettes det til med en båndsliber eller slibepapir på en klods.
02
Kassen åbnes
5
Trin
Før kassen deles i den nederste del og låget, skal du tænke dig rigtig godt om og bruge din fantasi.
Selve maskinen skal stort set altid stå i den nederste del, men låget kan jo være meget mere end låg. Ved at anbringe en del af udstyret i holdere i låget kan du komme direkte til flere af delene, så måske skal låget være den halve kasse.
Det kan være lettere at få fat i tingene, hvis låget er skåret skråt af, så snittet ligger lavere på kassens forside.
Og mens hængselsiden må vippe over et lige snit, kan de andre snit være buede. På billederne ser du et eksempel, hvor et buet snit på forsiden gør, at låget presses ind på plads, når du lukker kassen.
Kassen skæres over - skal snittet være lige, kan du save med en fukssvans, men stiksaven er også en god mulighed - især hvis du ønsker buede snit. Hvor meget der skæres af til låg, afhænger helt af værktøj og tilbehør.
På den ene side samles de to dele igen med et pianohængsel. Før det skrues på, har håndværkeren samlet de to dele med spændetvinger.
Kassehængslets øverste krog sættes på låget på siden modsat pianohængslet. Om nødvendigt borer du for med et 2 mm bor, men mange af de nye skruer er udformet, så de selv borer for.
Det nederste spænde skrues fast - det må godt sidde stramt, så vores tømrer smækker det ikke ned, mens han gør det fast. Hvis du ikke vil fælde grebet til at bære kassen med ned i låget, skruer du det fast på lågets overside nu.
03
Det skjulte håndtag
6
Trin
Håndtaget oven på kasserne vil hurtigt komme i vejen, når man stiller dem oven på hinanden. Det undgår håndværkeren ved at sænke håndtaget ned i låget. Det koster næsten ingen plads, hvis man vælger et beslag, der kan vippes ned i plan med underlaget, så det ikke fylder mere end en pladetykkelse.
Operationen er enklere, end den måske lyder. Du skal bare skære et hul til beslaget i kassens låg og så dække hullet igen med en plade på lågets underside.
På den plade sætter du grebet.
Pladen kan gå helt ud til siderne, men for at spare vægt kan du nøjes med at føre den to centimeter ind under alle kanterne af hullet.
Først markeres, hvor håndtaget skal sidde. Ønsker du, at grebet løfter midt i kassen, skal den hængslede kant, altså ikke midten af grebet, sidde midt på låget. Hullet skal hele vejen rundt være nogle millimeter større end grebet.
Her borer vi hjørnerne med et 16 mm spadebor, så de bliver runde som grebets hjørner. Først bores fra oven, til spidsen af boret går igennem, så bores fra den anden side. (Vi arbejder med model B, teknikken kan også bruges på model A.)
Med stiksaven saves hullets kanter ud mellem de fire runde hjørner. Sav eventuelt fra undersiden, så træet ikke flosser på lågets overside.
Ved at bore halvt gennem pladen fra den ene side og så bore fra den anden side giver du hullet pæne kanter på begge sider.
Pladen, som håndtaget skal sidde på, limes og skrues fast. For at understrege det lidt rustikke skruer vi her fra oversiden, men du kan naturligvis også sætte skruerne mere diskret i fra undersiden.
Til sidst skrues håndtaget fast, og så er kassen klar - ikke til brug, men til at blive indrettet, så maskinen og tilbehøret kommer rigtig godt på plads.
Materialer
Materialer til model A: Med synlig bund.
Indvendige mål: bredde 26 cm, længde 35 cm og højde 28 cm
9 mm krydsfiner:
- 1 bund (A1), 278 x 368 mm
- 1 låg (A2), 278 x 368 mm
- 2 korte sider (A3) a 260 x 280 mm
- 2 lange sider (A4) a 368 x 280 mm
Materialer til model B: Med skjult bund og nedfældet bæregreb.
Indvendige mål: bredde 26 cm, længde 35 cm og højde 28 cm
9 mm krydsfiner:
- 1 bund (B1), 260 x 350 mm
- 1 låg (B2), 278 x 368 mm
- 2 korte sider (B3) a 260 x 289 mm
- 2 lange sider (B4) a 368 x 289 mm
- 1 ekstra plade under låg (B5), mindst 4 cm længere og 4 cm bredere end det hul, grebet lægges ned i
Desuden:
- Vandfast lim
- 25 mm skruer eller stifter, til udendørs brug
- Lak (eller anden beskyttelse)
- 1 pianohængsel
- 1 kassehængsel
- 1 bæregreb. Skal det kunne fældes ned i låget som i model B, skal det kunne foldes ned, spørg evt. efter et skuffegreb
Tidsforbrug
Nogle timer - afhængigt af hvor mange detaljer og ideer du får lyst til at lege med.
Pris
Under 100 kroner, hvis du ikke bruger dyre beslag.
Sværhedsgrad
Har du værktøjet, har du formentlig ingen problemer med at lave kasserne til det!