Monter indfatning omkring døren

Til en nymonteret dør hører nye indfatninger. Problemet her er, at karmen er smallere, end væggen er tyk. Derfor skal der laves en såkaldt tilsætning, der kan støtte indfatningerne.

Tilsætningen er en høvlet fyrretræsliste, der har et mål, så den kan holde niveau med væggen. I dette tilfælde skal vi bruge en liste på 36 mm. Det er en god idé at måle op flere steder rundt langs karmen, så du er sikker på, at afstanden er den samme hele vejen rundt. Når der er målt op, skal den første liste monteres øverst. Det betyder ikke noget, at der er lidt luft foroven, Det bliver skjult, når indfatningerne monteres.

Tilsætningerne limes og sømmes på, så de holder kant med karmenes ydersider. Her bruger vi en trykluftpistol, men du kan lige såvel benytte en almindelig hammer og små dykkersøm. Når tilsætningerne er monteret, skal der måles ud til indfatningerne.

Her er det vigtigt at markere, hvor indfatningerne skal sidde, inden man skærer dem til. For at få en pæn overgang skal indfatningerne nemlig ikke gå helt ud over tilsætningerne. Her har vi valgt, at 5 mm af tilsætningerne skal kunne ses, når indfatningerne er monteret. Det giver en pæn effekt. Nu kan håndværkeren måle op, hvor lange indfatningerne skal være, og skære den første til i 45 graders smig.

Den monteres nu, så den holder de 5 mm’s afstand til tilsætningens yderkant. Det er nok at fastgøre indfatningen tre steder. Den øverste indfatning måles op fra bunden af den lodrette indfatning og over til markeringer på 5 mm på tilsætningen i den anden side. Skæres panelet til på en kap-geringssav, bliver resultatet helt præcist og virkelig flot. I samme omgang skæres den højre indfatning til. Ved at tilpasse dem samtidig er der lidt justeringsmuligheder, så samlingen bliver så tæt som muligt.

Der skal smøres lidt trælim på panelerne og enderne, inden de monteres med små stifter eller dykkersøm. Det er vigtigt at lægge en god stribe lim i endesamlingen, inden de to paneler skubbes sammen. Skyd sømmene i inderst på indfatningerne. Bemærk, at der også skydes et søm gennem begge indfatninger. På den måde bliver smigen helt tæt.

Nu er dørens indfatninger er på plads, og ønsker man ikke at se den brune tilsætning, er det bare om at komme i gang med den hvide maling.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dørkarm