Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dørkarm

Her kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du kan udskifte dine gamle dørkarme.

Hvad er en dørkarm?

En dørkarm er ikke de lister, som indrammer døren. De kaldes nemlig gerigter og fås i flere afskygninger – bl.a. med almueprofil eller som helt blanke og simple lister.

En dørkarm er den træramme, ofte med to hængsler, som sidder inde i selve dørhullet. Dørkarmen har til formål at holde døren “svævende” i hængslerne og sørge for, at den åbner og lukker, som den skal. Dørkarmen er med andre ord helt essentiel, for hvordan døren fungerer i praksis.

Mål på dørkarm

Dørkarmen omkranser døren. Det vil sige, at dørkarmens indvendige mål skal være større end selve døren. Et godt udgangspunkt er, at der skal være ca. tre mm luft mellem døren og dørkarmen hele vejen rundt.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Tætningslister til døre

Tykkelse og bredde på dørkarmen

Dørkarmens bredde afhænger som ovenfor beskrevet af, hvor bred selve døren er. Men hvis man lader dørkarmens indvendige mål være seks mm bredere end døren, så passer det med at der bliver tre mm luft på hver side.

Dørkarmens tykkelse, eller dybde, afhænger af selve dørens tykkelse. En tyk og tung branddør kræver derfor en tykkere dørkarm end en let dør, som skal sidde i en skillevæg.

Montering af ny dørkarm

Skal du udskifte din dørkarm, er der flere ting, du skal være opmærksom på, når du monterer dørkarmen. Det er helt afgørende, at døren sidder helt lige. Hælder den bare en lille smule til en ene side, vil det blive meget tydeligt, at døren åbner og lukker ”opad” eller “nedad”. Endnu vigtigere er det at døren ikke hælder fremad eller bagud, når den monteres. Det vil nemlig betyde, at døren ikke kan stå åben eller på klem, men kun helt åben eller lukket.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage