Ny karm til den gamle dør

Har du en gammel dør stående eller køber en på nettet, mangler karmen ofte. Men det er både nemt og billigt at bygge en ny karm. Her viser vi, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
18 kr/m

Intro

Karmen kan fremstilles af en og samme trædimension: 45 x 120 mm. Til gengæld er det vigtigt, at karmtræet er helt lige, når du køber det. Ellers bliver det svært at få døren til at slutte tæt mod karmen.

Karmen består af et bundstykke, to sidestykker og et topstykke. I alle stykkerne skal der laves en fals til døren. Falsen skæres ud med rundsav, og karmen kan i det hele taget fremstilles helt uden at bruge specialværktøj.

Vejledning

01
Skær karmen til 4 Trin

1

Mål først, hvor tyk døren er. Mål også dørens højde og bredde. Skær de to nye sidekarme til, så de er 20 cm længere end dørens højde. Top og bund bør være 20 cm bredere end døren. Alt skæres til i de endelige mål senere.

2

Spænd karmstykket fast, og skær et spor med rundsaven. Sporet skal være nogle millimeter dybere end tykkelsen på døren. Så er der plads til en tætningsliste. Når den senere er monteret, skal døren flugte med kanten af karmen.

3

Læg karmstykket ned, og skær stykket helt af. Stykket er her cirka 15 mm tykt - bredden svarer til dørens tykkelse plus nogle millimeter (her 45 mm). Skær de tre andre karmstykker til efter samme fremgangsmåde.

4

Falsen på karmstykkerne slibes. Det kan gøres med slibepapir på en slibeklods eller med slibemaskine. Falsen skal senere males, så overfladen slibes glat.

02
Saml top og sider 5 Trin

Karmen kan samles på flere måder. Her vælger vi at vente med at skære de to sidekarme, topstykket og bundstykket ud i de færdige mål. Det minimerer risikoen for, at stykkerne bliver for korte.

Vi samler først topstykket og den ene sidekarm. Så sætter vi den anden sidekarm på. I alle samlinger sætter vi to 6 x 80 mm skruer.

Først når begge sidekarme er skruet fast, saver vi top stykket til på mål.

Til sidst monteres bundstykket efter samme opskrift og skæres til på mål.

Inden karmen samles helt, er det fornuftigt at tjekke karmens diagonalmål. Det viser, om karmen er retvinklet.

1

Skær en skive af side karmen. Klodsen skal bruges til at strege op i bunden af de to sidekarme. Streg op som vist, og skær det opstregede stykke af. Samme fremgangsmåde bruges i bunden af det andet sidestykke.

2

Nu er der lavet en fals på alle karmstykkerne, men de er stadig ikke skåret til i længden. Det venter vi med. Fordi bundkarmen her er af fyr, har vi savet et spor, som vi kan lægge et stykke beskyttelsesblik i, når døren er monteret.

3

Nu kan det ene hjørne samles (et sidestykke og topstykket). Samlingen skal være helt tæt. Bemærk: Vi venter stadig med at tilpasse alt i længden og samle hjørnerne.

4

Læg karm og dør på bukke, og spænd de to karmstykker fast. Pres små brikker af masonit ned mellem dør og karm - de skal sikre lige meget luft mellem dør og karm hele vejen rundt, og at der senere bliver plads til tætningslisterne.

5

Læg den anden sidekarm på plads. Sæt brikker af masonit i, og pres dørene mod hinanden. Bor for, og skru to 6 x 80 mm i samlingen. Nu kan du skære topstykket til på mål. Processen gentages i de andre samlinger på karmen.

03
Sæt hængsler på 5 Trin

Hængslerne sættes først på, når hele karmen er samlet, og sidestykkerne er skåret på mål med en fukssvans.

Hængslerne nedfældes i karmen, så hængslets overside flugter med sidekarmens overflade. Også her er det vigtigt, at du har brugt små afstandsbrikker hele vejen rundt om dørene.

Først markeres, hvor hvert hængsel skal placeres. Så stemmes ud i karmen.

1

Tjek, at der er plads til hængslet. Døren skal ligge lige og med afstandsbrikker af masonit hele vejen rundt, mens du tjekker.

2

Marker med en blyant, hvor hængslet skal sidde på karmen. Marker også med en vandret streg på selve hængslet, hvor højt det skal sidde på karmen. Placeringen af alle andre dørhængsler markeres på samme måde.

3

Nu kan du strege hængslets placering på karmen op, så hængslet kan nedfældes i karmen.

4

Med et skarpt stemmejern stemmes ud. Dybden på udstemningen skal være den samme som tykkelsen på hængslet. Brug hængslet til at kontrollere, at dybde og størrelse passer.

5

Hængslet skrues fast på karmen. Har du ikke de originale skruer, bør du bruge tid på at finde nogle gamle skruer med ligekærv, som passer i stil og størrelse.

04
De sidste detaljer 3 Trin

1

Dobbeltdøre har ofte skudrigler i siden af den ene dør. For at de kan bruges, skal der bores huller i karmen. Tryk eller slå forsigtigt på riglerne, så de laver tydelige mærker i dørkarmen.

2

Bor et hul, der er lidt større end skudriglens tykkelse. Prøv at trykke riglen ned og se, om hullet passer.

TIPS: Har dørene stået ubrugt længe, går skudriglerne ofte stramt. Smør dem med olie, inden du markerer hullet og borer ud.

3

Når dør og karm monteres, skal bundkarmen beskyttes. Der findes forskellige metalskinner, som kan skrues fast i toppen. På dørsiden kan karmen beskyttes af beskyttelsesblik, der sømmes eller skrues fast på karmens side og i falsen.

Materialer

• 45 x 120 mm fyr
• Evt. 45 x 120 mm eg eller mahogni (til bundstykke)
• Evt. metalskinne og beskyttelsesblik
• 6 x 80 mm skruer
• Trælim

Tidsforbrug

Karmen kan bygges på 1 dag.

Pris

Træet koster cirka 18 kroner pr. meter. Plus skruer og evt. metalskinne.

Sværhedsgrad

Karmen kan bygges med almindeligt værktøj, som de fleste har. Brug tid på en opmåling og udsavning. Så er det ikke svært.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dørkarm