Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye indfatninger på gammel karm

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når du skal sætte nye indfatninger på en eksisterende karm, kan det nemt ende skævt. Eksperten viser dig den lige vej.

Nye indfatninger på gammel karm

Intro

I gamle huse er dørkarmenes bredde næsten altid mindre end væggens tykkelse. Derfor kan nye indfatninger på en gammel karm nemt komme til at sidde skrå. Og så kommer dine 45 graders samlinger mellem indfatningerne til at gabe.

Løsningen er tilsætningslister, der udligner gabet mellem karm og indfatning, så indfatningerne kommer til at sidde lige. Du kan bruge høvlede lister i standarddimensioner. De kan typisk købes i tykkelserne 6, 9, 12 og 15 mm. Kan du ikke finde en, der passer præcist, så skær listerne ud af et stykke høvlet træ.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Find dimensionen på tilsætningslisterne. Hold en vinkel langs væggen, og mål afstanden ind til karmen.

2

Mål ind på karmen. Listerne skal trækkes så langt ind mod væggen, at hængslerne ikke går imod, når døren åbnes, men går fri med et par millimeter. Sæt mærker i hele karmens længde.

3

Stift listerne fast med 1,8 x 40 mm dykkere. Listerne skal blot stødes sammen, ikke skæres i vinkel.

4

Mærk op på indfatningerne. Den lodrette indfatning skal trykkes mod gulvet, mens du mærker op ved underkanten af den vandrette tilsætning. Mærk også af på den vandrette indfatning.

5

Stift indfatningerne fast med 1,8 x 40 mm dykkere. Skær dem forinden med et 45° snit, både de to lodrette og den vandrette indfatning.

6

Kom lim på de skrå snit. Så undgår du, at samlingen revner på grund af træets bevægelser (i takt med at fugtniveauet stiger og falder).

7

Sæt den vandrette indfatning fast med dykkere. Sørg for, at den er trykket godt ned imod de lodrette indfatninger, så limen binder godt.

8

Lås samlingen med en dykker. Det kan være nødvendigt at vippe en af indfatningerne lidt ud med en skruetrækker imens, så de sidder i niveau.

9

Undersænk dykkerne med en dyknagle, og tør overskydende lim væk. Spartl sømhuller, hjørnesamlinger mv. Slib og mal, når spartelmassen er tør.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage