Perfekt indfatning hver gang

Det kan virke som en svær opgave, men du kan sagtens udskifte din dør selv. Laver du samtidig indfatningerne med et fleksibelt system fra Swedoor, så gør du opgaven endnu lettere for dig selv.

DERFOR ER DET NEMT! Indfatningen trykkes fast på karmen og tilpasser sig væggens tykkelse. Du slipper derfor for kiler mellem væg og indfatning, som kan være nødvendigt med en almindelig karm.

Intro

Udskiftning af en indvendig dør lyder måske som en stor mundfuld, men det er ikke så svært. Især ikke hvis du bruger Flex-karmsystemet fra Swedoor, som er et smart og enkelt system til tilpasning og montering af indfatningerne. En opgave, der ellers godt kan tage tid og byde på udfordringer, bliver en hel del nemmere.

Systemet har flere smarte detaljer, men den største fordel er, at indfatningerne klikkes på og tilpasser sig væggen. Du behøver fx ikke at lave kiler mellem væg og indfatning, som kan være nødvendigt med en almindelig karm.

Vejledning

01
DØRHULLET FORBEREDES 4 Trin

Inden du går i gang med at skifte karm og indfatning, skal du måle op til den nye dør. Døren skal naturligvis passe med dørhullet, men du kan med fordel vælge en indfatning, der er en smule bredere end din nuværende indfatning. Er du samtidig forsigtig, når du flerner den nuværende karm, undgår du at skulle reparere væggen og male efter, når døren er skiftet.

1

Mål op til den nye dør. Murhullet her måler 90 x 210 cm. Det svarer til en standarddør på 82,5 x 204 cm.

2

Skær med en hobbykniv langs indfatningen, inden du fjerner den. Så undgår du at ødelægge tapet og maling.

3

Den gamle karm fjernes. Er den sømmet fast, er det en god idé at skære sømmene over med en bajonetsav. Så undgår du at ødelægge væggen, når karmen fjernes.

4

Karmstykkerne fjernes en halvdel ad gangen. Forinden skæres karmen over med bajonetsav, stiksav eller lignende.

02
KARMEN SÆTTES I 6 Trin

Først skal du vælge, hvilken side døren skal åbne til. En Flex-karm kan nemlig samles, så døren kan åbne både indad og udad. Det afgøres af, hvordan overstykket placeres.

Den samlede karm monteres i hullet med monteringspuder og kiler. Når den er i vater, skruer du den fast med de medfølgende karmskruer. Først i hængselsiden. Herefter hænges døren midlertidigt op, så karmen kan rettes ind og skrues fast i den anden side.

1

Dørkarmen samles, og bundstykket skrues fast i forborede huller, så det hårde træ ikke flækker.

2

De medfølgende tætningslister klippes til med en saks. Listerne får døren til at blive mere tæt og lukke mere lydløst.

3

Der laves opklodsning til bundstykket, inden døren sættes i. Lad evt. opklodsningen være 0,5-1 mm højere i hængselsiden, da karmen godt kan sætte sig en smule.

4

Karmen skrues fast med de tilhørende karmskruer i hængselsiden. Sørg for, at karmen er i lod.

5

Døren hænges midlertidigt på. Er døren tung og svær at få på, kan du lægge nogle klodser under som støtte.

6

Døren rettes ind og skrues fast i den anden side. Når karmen er tilpasset efter døren, kan du kile den op, så karmen sidder perfekt, når den skrues fast med de tilhørende karmskruer.

03
INDFATNINGEN KLIKKES PÅ 5 Trin

Indfatningen passer i bredden. Samtidig er den allerede skåret i 45° i toppen. Den skal derfor kun skæres til i bunden.

Når indfatningen er skåret til og samlet med det tilhørende sæt bestående af en “fisk”, lim og spænde, klikkes den nemt på og bankes på plads med en knyttet hånd.

1

Mål op til indfatningen. Forinden fjernes dør og hængsler, som ellers er i vejen. Overstykket af indfatningen klikkes på. Mål fra underkanten af overstykket til gulvet.

2

Indfatningens sidestykker skæres til. De skal kun skæres til i bunden, da de allerede er skåret i smig (45°) i toppen.

3

Indfatningen samles i toppen. Forinden er de to samlinger forstærket med de tilhørende “fisk” og efterfølgende limet sammen.

4

Indfatningen klikkes fast i rillen på karmen. Slå forsigtigt karmen på plads med en knyttet hånd.

5

Hængslerne monteres på karmen igen, når den fleksible indfatning er banket ordentligt på plads.

04
DEN SIDSTE FINISH 2 Trin

Når karm og indfatning er på plads, skal der fejelister på. Døren skal monteres igen, og den skal have håndtag og låseblik. Skruehullerne, hvor karmskruerne holder karmen på plads, dækkes med de tilhørende dækpropper.

1

Fejeliste monteres med dykkere. Da både liste og bundstykke er i hårdt træ, bores der for med et 1 mm bor. Husk først at lægge en klods midt under bundstykket, så det ikke synker.

2

Hæng døren op, og montér håndtag og låseblik. Håndtaget her fulgte med i den samlede pakke med dør, karm og monteringssæt.

Materialer

• 1 dør
• 1 Flex-karmsæt, der passer til døren (fra Swedoor)
• 1 monteringssæt med skruer, lim og lignende (fra Swedoor)
• Kiler

Tidsforbrug

Ca. en dag.

Pris

Ca. 2.000 kr

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...