Sådan fjerner du dørtrinnet

Du kan sagtens fjerne dørtrinnet selv. Det gør du med et nyt bræt, der skrues fast i plan med gulvet. Dækker du skruerne med træpropper, får du et flot og helstøbt resultat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
400 kroner
Fri for dørtrin - Vi viser, hvordan du fjerner det gamle dørtrin, og får et flot resultat.

Vi viser, hvordan du fjerner det gamle dørtrin, og får et flot resultat.

Intro

Det grimme, gamle dørtrin skal fjernes og erstattes af et gulvbræt, som ligner, og som ligger i plan med resten af gulvet. Det nye bræt skrues og limes fast, og vi dækker alle skruerne med træpropper i samme træsort. På den måde bliver resultatet lige så pænt, som hvis du havde sat en tømrer til at lave det. Og en hel del billigere.

I gør det selv-vejledningen viser vi, hvordan du:

 • fjerner det gamle dørtrin
 • understøtter det nye gulvbræt
 • tilpasser og monterer gulvbrættet
 • reparerer den lodrette dørkarm

Go’ fornøjelse.

Vejledning

01
Fjern det gamle dørtrin 2 Trin

Det gamle dørtrin skal saves i stykker, før det kan fjernes. En sav og et skråt snit skulle kunne gøre det. Bare pas på, at gulvene ikke bliver ridsede.

Før dørtrinnet fjernes, er det smart at tjekke, om gulvene i de to rum er i niveau. Her er der faktisk en lille forskel: Gulvene er ganske enkelt ikke helt lige tykke. Det kompenserer vi for nedefra, når vi understøtter det nye gulvbræt, og oppefra, når gulvene slibes til sidst.

Det nye gulvbræt skal have noget stabilt at ligge på, så vi skruer støtte­ lister fast under det eksisterende gulv. Og niveauforskellen udligner vi med en ekstra tynd liste i den ene side.

1

Start med at tjekke, om gulvhøjden er den samme i begge rum. Det gøres med et vaterpas og et par hjælpeklodser, som vist på billedet. Mål ned fra vaterpasset i begge ender, og tjek evt. forskel.

2

Sav dørtrinnet over på midten. Læg snittet skråt. Så er det let at brække fra hinanden bagefter. Husk at fjerne eventuelle fejelister, før du saver. Slut af med at løfte dørtrinnet op og fjerne eventuelle mursten.

02
Understøt det nye gulvbræt 3 Trin

1

Sav hullet rent i begge sider. Brug en dyksav med føringsskinne, og pas på, at du ikke kommer til at save i dampspærren, hvis der er sådan en.

2

Læg isolering under det nye trin. Her skal der to lag til. Først en hård batts, der kan tåle vindpåvirkning under gulvet, og så en flexibatts, der skubbes på plads. Isoleringen hviler på tynde lister under gulvet.

3

Tilpas og montér de to lister (B), som skal bære det nye gulvbræt. De er lavet af en stump gulvbræt og skrues ned oppefra gennem gulvene (A). Bor ud, og forsænk skruerne, så der er plads til propper.

03
Tilpasning og montering 5 Trin

1

Mål op, og sav det nye bræt (E) til med en dyksav med føringsskinne. Start med at save brættet en anelse for bredt i forhold til det hul, der er mellem de to gulve. Det er lettere at tage lidt af end at lægge noget til.

2

For at få det nye bræt (E) ind under dørkarmen (G) er det nødvendigt at save lidt af i begge sider. Brug multicutteren, og sav ikke mere af end nødvendigt.

3

Høvl nu den ene side af det nye bræt til, så det passer præcist, men gør kanten lidt skrå, så brættet er lettere at få ned i hullet. Det må godt rage 1 mm op, da gulvet skal slibes bagefter.

4

Kom PU-lim på støttelisterne (B) og på siden af gulvet (A), og læg brættet (E) i. Bank det på plads med en hammer, og husk at lægge en træklods imellem, så brættet ikke får mærker. Vi limer også en ekstra liste (C) på i den side, hvor gulvet er lidt tyndere.

5

Skruerne i gulve (A) og bræt (E) dækkes af propper, der bores ud af et bræt med et propbor. Det andet bor i propborssættet klarer forboring og forsænkning af skruer.

04
Reparation af den lodrette dørkarm 6 Trin

For at kunne montere det nye gulvbræt er det nødvendigt at fjerne lidt af de lodrette dørkarme. For at få en pæn afslutning nu skal der tages lidt mere af karmene og indsættes nyt træ, der har samme profil som de bestående. Med en hjemmelavet savelære og lidt omhu er det slet ikke så svært.

De stykker, der saves ud nu, bruges som skabeloner, når de nye stykker tilpasses. Vær opmærksom på, at der kan være lidt forskel på den højre og den venstre side.

1

Sav en stump af en stolpe skråt af i en vinkel på 45°. Så har du en savelære at save karmen (G) helt præcist af efter.

2

Sav bunden af dørkarmen (G) af i begge sider, og markér, hvilken side de hører til. Skær indfatningen (K) af vandret.

3

Sav en stump reglar eller spærtræ til, så det passer nøjagtigt efter de to skabeloner (de afskårne karmstykker). Brug dyksaven til at lave dørfalsen med. Det er lettere end at bruge en overfræser.

4

Sav enderne af karmtræet af i samme 45°-vinkel som din savelære og i præcis den samme højde som hullerne i dørkarmene. Husk, at stykkerne skal være spejlvendte.

5

Karmstykkerne (H) monteres med lim og skruer, der er undersænkede. Skrue­ hullerne og samlingen spartles ud og slibes med slibepapir.

6

To lige stykker træ (J) sættes på der, hvor de lodrette indfatninger (K) stopper. Til slut monteres fodpaneler, og det hele males, når gulvene er slebet og olieret.

Materialer

 • Gulvbræt som bestående gulve
 • Reglar eller spærtræ til karme
 • Evt. dampspærre og dampspærretape
 • PU-lim og skruer

Specialværktøj

 • Dyksav m. føringsskinne
 • Propbor (sæt med 2 bor)
 • Multicutter

Tidsforbrug

Cirka 2 dage.

Pris

Ca. 400 kroner for træ, isolering og maling

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med opmåling og tilpasning af de enkelte dele og sikre dig, at intet knirker, når du er færdig. Er der dampspærre under gulvet, skal du huske at tætne den med dampspærretape.

Tegning

Helt enkel konstruktion

Støttelister (B) er monteret under de to gulve (A). Hullet er fyldt med isolering, der hviler på tynde lister, og dampspærren (D) er forlænget og tætnet med dampspærretape under støttelisterne (B). En ekstra liste (C) i den ene side kompenserer for, at gulvene (A) ikke er lige tykke. Støttelister (B) og det nye gulvbræt (E) er skruet i oppefra, og hullerne er dækket af træpropper.

Den lodrette karm (G) er forlænget med et stykke træ (H), som vi har savet en dørfals i. De to indfatninger (K) med almueprofil er forlænget med lige stykker træ (J).

Helt enkel konstruktion

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...