Nyt dørtrin til hoveddøren

Skift det gamle dørtrin ud med et nyt, flot trin af spejlskåret egetræ. Det er ikke det letteste projekt, men til gengæld holder det mange år fremover.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
250 kroner.

Intro

Hundrede år for et dørtrin må siges at være godt gået. Men nu kan det ikke mere, og det skal skiftes, samtidig med at døren bliver renoveret. Trinet er slidt hult, det er sunket på midten, og det er råddent på undersiden, så det trækker voldsomt, og regnen løber ind i entreen.

Vi laver et nyt trin af eg som det oprindelige, for det har stor slidstyrke og kan holde i mange år. For at forbinde det nye dørtrin med karmens svalehaletappe skærer vi trinet over og monterer de to dele, før vi samler dem igen på midten med lim og skruer. Så slipper vi for at pille hele dørkarmen ud og reparere den gamle mur inde bagved, før dørkarmen kan sættes i igen.

Når trinet er samlet, slebet og olieret, er samlingen på midten næsten usynlig. Klar til de næste 100 års slid.

Før
Sliddet på det gamle trin er så fremskredent, at døren ikke længere slutter tæt forneden. Trinet er flækket flere steder, og under det samler sig urenheder, der holder på fugt og giver råd.

Efter
Det nye dørtrin i eg har fald udad, så vandet løber af i stedet for ind i entreen.

Vejledning

01
Klargøring 4 Trin

Dørtrinet er slidt hult, så der næsten ingen fals er tilbage. Derfor trækker det ind. På undersiden af trinet ser det endnu værre ud, for der er betonen revnet og hullet, og trinet angrebet af råd.

Når trinet er savet over og forsigtigt lirket ud af karmene i begge sider, skal bunden repareres med ny beton. Sørg for at få fjernet al den løse puds, og støvsug grundigt, før du støber hullet ud i plan med trappen. Pas på, at den nye beton ikke hælder bagud, så evt. indtrængende vand bliver stående.

Det gamle dørtrin må du ikke kassere, før du har tegnet svalehalerne over på det nye trin. Så er du nemlig helt sikker på, de passer i karmen.

1

Skær først det gamle trin over. Læg fukssvansen lidt på skrå, så den ene del af trinet kan løftes op ved snittet, og sæt et koben under, så træet ikke klemmer om saven.

2

Træk trinet sidelæns ud fra dørkarmen. Samlingen i hjørnet er en svalehalesamling, og det er den eneste måde, du kan skille den ad på, uden at ødelægge svalehalerne.

3

Rengør arbejdsstedet. Fjern alt løst materiale med kost og støvsuger. Bemærk, at det gamle trin kun er rådnet på undersiden. Øverste halvdel er slidt, men træet er sundt og hårdt selv efter 100 år.

4

Støb op til en plan overflade. Hvis underlaget for det nye trin er så ujævnt som her, vil det blive vanskeligt at kile op til sidst. Støb med en grovmørtel af murergrus/cement 3:1. Hold støbningen fugtig i et par døgn, mens den hærder.

02
Tilpas trinet 7 Trin

Da dørtrinet samles med karmen med svalehaler, kan du ikke bare skubbe trinet ind udefra. Du må først dele det i to og så samle det igen, før du tilpasser længden og laver svalehalerne, så du er sikker på, længden passer nøjagtigt.

Når du har delt trinet og lavet bladsamlingen på midten, skruer du det sammen (uden lim!) og går videre. Lav falsen til døren og svalehalerne, og lav så et fald udad, så regnvand kan løbe af udenfor i stedet for inde i huset.

Faldet laver du ved at klodse dørtrinet 3 mm op i den ene side og lægge en liste på hver side, så du kan føre overfræserne vandret hen over fræseområdet.

1

Bladsamling på midten. Puds egeplanken glat med korn 80. Sav den vinkelret over på midten med en rundsav. Vend bagsiden opad på det ene stykke, og stød enderne sammen. Nu kan du fræse ud til de to blade med et hårdmetalfræsejern.

2

Fræs samlingens ydergrænser op helt vinkelret efter et føringsanslag. Stil fræseren til halv tykkelse af planken. Fræs samlingen ren, eller fræs riller, og tag resten med et stemmejern. Rillerne kan også laves med en rundsav, så skåner du fræsejernet.

3

Tilpas samlingen. Bor først 10 mm prophuller med et skarpt træbor. Bor så igennem til skruernes slanke del, og husk at forbore, hvor skruerne skal bide. Saml trinet med rust- og syrefaste skruer, og fræs til sidst ud til dørfalsen.

4

Start på svalehalesamlingen. Smør lidt farve på tappene på det gamle dørtrin, og overfør dem til det nye. Skær tappene ud med en fintandet sav, og sav på ydersiden af stregerne, så de er lidt for store. De kan tilpasses med stemmejernet.

5

Stem tappene ud. Når tappene er savet ud på to sider, skal hullet stemmes ud. Slå stemmejernet lodret ned med et par kraftige slag præcis efter bundstregen. Husk at vende jernets flade side ind mod stregen.

6

Stem fra begge sider. Arbejdet hører til det lidt grovere. Derfor kan du godt gå lidt frisk til værks med 2-3 mm tykke spåner. Vend træet, når du er halvvejs, og stem resten ud fra modsatte side. Til sidst tilpasser du trinets længde.

7

Fræs fald på trinet. Her holdes overfræseren helt vandret, mens den støtter på to styrelister. Dørtrinet er klodset op, så det ligger lidt skævt med en hældning på 3 mm pr. 10 cm. Så er det lige til at fræse det skrå fald på trinet.

03
Montering af trin 6 Trin

Når du har tilpasset dørtrinet, skruer du det fra hinanden og banker forsigtigt de to halvdele ind i karmene. Først når du er sikker på, delene passer, lægger du kiler under bladsamlingen og samler med lim og skruer. Når limen er tør, klodser du hele trinet op med trækiler.

For at undgå, at der løber vand ind under trinet, skal du fuge mellem underlaget og trinet. Det gøres med kalkmørtel, som dels kan holde vandet ude, dels kan ånde, hvis der en dag skulle komme fugt ind under trinet alligevel. Samtidig er kalkmørtel let at erstatte med nyt, hvis det revner.

1

Prøv, om tappene i trin og karm passer. Tappene skal glide let sammen ved forsigtige slag på trinstykkernes ender. Ret taphullerne på trinet om nødvendigt. Giv evt. de gamle tappe på karmene en gang grundingsolie, før du samler.

2

Lim den brede bladsamling med pva-lim til udendørs. Læg først murpap under, helt ud under dørkarmen, og klods så trinet op 1 cm fra underlaget. Skru nu de to dele sammen med rustfri, syrefaste skruer.

3

Prop skruehullerne til. Propperne er flotte og beskytter desuden træet fint mod stående vand. Her bruges propper af eg lavet med et 10 mm propbor. Drej propperne, så åretegningen vender som på trinet. Lim og slå dem forsigtigt i bund.

4

Stopning med værk. Hullet under trinet skal du stoppe ud med tjæret værk, når limen er tør og der er lagt kiler under trinet. Trinet skal ligge urokkeligt uden at kunne vippe.

5

Slut af med en fuge af ren kalkmørtel. Den kan ånde, den kan kalkes med farve, den er billig og let at udskifte. Pres og glat fugen med en fugeske, til den ligger få millimeter fra trinets forkant.

6

Det nye dørtrin er på plads og passer til døren.

Materialer

 • Et spejlskåret stykke eg, her med målene 1150 x 155 x 52 mm
 • 3-4 liter cementmørtel til støbning under trinet
 • Murpap, 1000 x 150 mm
 • Tjæret værk
 • Kiler skåret af fyrrelægte og dyppet i træbeskyttelse
 • Kalkmørtel til fugning

Specialværktøj

 • Rundsav eller dyksav
 • Mindre overfræser
 • Notfræsejern i hårdmetal
 • Fintandet sav

Tidsforbrug

Afhænger helt af dine håndværksmæssige færdigheder, men regn med 5-6 timer, hvis du ikke skal støbe.

Pris

Cirka 250 kroner inklusive lim og skruer

Sværhedsgrad

Arbejdet er ikke let. Det kræver, at du er meget omhyggelig og har helt styr på brug af overfræser og stemmejern.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...