Gør stuen større og luk lyset ind

Sav hul i væggen mellem to værelser, sæt glasdøre i, og straks har du masser af lys i begge rum. Her ser du, hvordan du gør i en letbetonvæg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

Uanset om I bygger nyt hus eller har købt brugt, så er der én ting, der er sikker - jeres behov for værelser og indretning ændrer sig med årene.

Nogle gange er det smart at vælte en væg, andre gange kan en dobbeltdør være løsningen på ønsket om større rum. Afhængigt af hvad rummene bruges til, kan franske døre med glas være med til at åbne for lyset, mens der stadig er mulighed for at lukke af.

Vejledning

01
Skær hul i væggen 7 Trin

Denne væg er bygget af letbetonelementer med indstøbt jernarmering. Derfor kan du ikke bare save hullet med en bajonetsav, du skal have fat i vinkelsliberen og en diamantskæreskive. Den tager de første centimeter og armeringen. Kan skiven ikke nå helt igennem, tager du resten med en fukssvans.

Af det, du skærer ud, laver du en overligger. Den er ikke bærende, men skal blot bære sig selv. Fordelen ved det er, at du får en homogen væg, der ikke slår revner, fordi materialerne arbejder forskelligt. Og så er det gratis!

1

Tegn dørhullet op på væggen, og marker, hvor samlingerne i elementerne er, hvis du kan mærke dem. Så er det nemmere at skære, og du får hele elementer ud, der kan genanvendes.

2

Sav dørhullet ud med en vinkelsliber. Husk støvmaske og briller. Der kommer meget støv, så sørg for at lukke dørene og dække af med våde lagner.

3

Fjern elementerne, efterhånden som du saver dem ud. Og sav hele hullet, inklusive hullet til overliggeren, ud. TIPS: Husk at støvsuge med det samme, så du ikke bærer støv rundt i huset.

4

Tegn hele overliggeren op på et af elementerne. Den skal være 5-6 mm mindre i bredden og højden end selve hullet, så der er plads til lim.

5

Sav overliggeren ud med vinkelsliberen, vær opmærksom på evt. langsgående armeringsjern i elementerne.

TIPS: Læg elementet på to brædder, så du ikke kommer til at save i underlaget.

6

Prøv at montere overliggeren, så du er sikker på, den passer. Der skal være 5-6 mm luft i sider og top. Ellers må du tage lidt af, før du er klar til at lime den fast.

7

Børst godt af for støv i siderne og bunden af indhakkene (vederlag kalder mureren dem). Så kan limen holde.

02
Monter overligger 7 Trin

Du kan godt bygge en overligger af træ og gipsplader, men da denne væg er lavet af lange letbetonelementer, vælger vi at bruge et af dem. Så er der heller ikke forskel i materialer, der kan give revner i samlingerne, når temperaturen i stuerne svinger.

Overliggeren skæres ud og limes på plads med lim beregnet til letbeton. Det er ganske let.

1

Vand alle overflader, der skal limes, ellers suges fugten ud af limen, og denne hærder ikke ordentligt. Brug almindeligt vand og en kalkkost eller en svamp.

2

Smør lim på de flader, der skal limes. Kom limen på i siderne og i bunden af indhakkene. Kom også lim på siderne af overliggeren, så du er sikker på, fugerne fyldes ud.

3

Monter nu overliggeren. Spænd et par brædder fast på den ene side af væggen, så er det nemmere at få overliggeren til at sidde helt rigtigt. Og den ryger ikke ud på den anden side.

4

Spænd overliggeren fast til brædderne, så den bliver helt plan med væggen. Fjern evt. lim, som presses ud af fugen der, hvor der ikke er brædder. Den er svær at fjerne, når den er tør.

5

Fyld fugen helt op med lim, når limen har sat sig og du har fjernet styrebrædderne. Brug en spartel eller kniv til at proppe limen ind med.

6

Fikser overliggeren med et par bølgesøm i hver side. Så er du helt sikker på, at overliggeren bliver, hvor du har lagt den, og samlingen ikke slår revner.

7

Samlingen spartles over med lim. Den brede spartel bruges for at undgå riller, da limen er svær at slibe bagefter.

03
Dørkarmen 7 Trin

Den firkantede ramme, som udgør dørkarmen, er let nok at samle, delene skrues bare sammen i hjørnerne.

Du kan også montere karmen uden dørtrin, så du får et gennemgående gulv og bedre sammenhæng mellem de to værelser. Til gengæld skal du så lukke hullet imellem de to gulve. Samtidig skal du save af de lodrette karmstykker, så døren ikke gaber for meget i bunden.

1

Dørkarmen samles nu. Start med at lægge delene på gulvet, og tjek, at hængslerne sidder lige over for hinanden.

2

Bor for, og skru karmdelene sammen. Brug et 4 mm bor til at bore gennem de lodrette karmstykker og ind i enden af hhv. dørtrin og overligger. Skru så delene sammen med 5 x 45 mm skruer.

3

Karmen placeres i dørhullet og fastholdes med kiler. Slå kiler ind fra begge sider, og tjek, at karmen er lodret på alle sider, og at hjørnerne er vinkelrette.

VIGTIGT! Slå ikke kilerne så hårdt i, at karmen buer midtpå.

4

Skru karmen fast med karmskruer. Vælg en skrue og evt. dyvel, der passer til vægtypen. Her bruger vi en turbodyvel til gasbeton fra NKT. Skru igennem kilerne, så de ikke forskubber sig.

5

Kiler, der rager ud, skæres af med hobbykniv, før du kan slå indfatning på. Brug en skarp hobbykniv eller et stemmejern.

6

Den første dør monteres. Hængslerne på karmen passer ind i slidser i døren. Skub hængslerne helt i bund, og spænd skruerne, som sidder i hængslerne fra fabrikken.

7

Spænd de to skruer i hængslerne først, og skru så en skrue midt i hængslet, så døren ikke falder af, hvis de andre skruer løsner sig.

04
De sidste detaljer 4 Trin

Tilbage er blot at montere dørhåndtag og indfatning (gerigter). Håndtagene følger ikke med, men skal købes særskilt. Det samme med indfatningen, her er valgt helt glatte 65 mm lister, der er hvidlakeret fra fabrikken. Så går det hurtigt med at blive færdig. Husk at proppe mineraluld ind mellem væg og dørkarm, før du lukker af med indfatningerne; så undgår du, at det trækker ind.

1

Skru først anslagslisten fast, brug en tvinge til at holde den fast med. Listen skal sidde på den dørhalvdel, som åbnes - men det opdager du ret hurtigt.

2

Fyld ud med isolering mellem karm og væg. Prop isoleringen godt ind med en spartel. Her er det kun et spørgsmål om at lukke for træk, ikke varmetab, så du må godt mase til.

3

Hold den ene lodrette indfatning op på plads, og mærk højden af efter det inderste hjørne (ved blyanten). Sav et 45° snit, og lav indfatningen til modsatte side.

4

Indfatninger monteres hurtigt med sømpistol. Har du ikke sådan en, må du bruge en hammer og dykkere. Først de to lodrette, så den vandrette overligger.

Materialer

Dørsæt og karm (her fra Swedoor)
• 1 dørsæt med karm (her M15x210 fra Swedoor)
• 13,5 m glat indfatning, 65 mm, hvid
• 2 anslagslister (følger med døren)

Desuden:
• Lim til letbeton
• Bølgesøm
• Karmskruer med hoved
• 5 x 45 mm skruer
• Dykkere
• Kiler

Specialværktøj

• Vinkelsliber med diamantskive
• Sømpistol

Tidsforbrug

Regn med 2 dage.

Pris

Cirka 5000 kroner inklusive fugelim og dørhåndtag.

Sværhedsgrad

Så længe du har sikret dig, at væggen ikke er bærende, er der intet svært i denne sag.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...