Så nemt monterer du en ny dør

Sådan monterer du let og hurtigt franske døre - også selv om dørhullet ikke er helt lige.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
4.000 kroner

Huset har sat sig, så dørkarmen er skæv. Derfor skal dørene tilpasses i begge sider.

Intro

Der er som regel ingen ben i at montere franske døre - det er - i hvert fald så længe karmene ikke er skæve som her. Er de det, har du to muligheder: Du kan enten hive de gamle karme ud og montere helt nye sammen med dørene - og ordne væggene rundt om den nye karm bagefter. Eller du kan bestille døre, der er lidt for store til karmen, og så save dem til, så de passer i de bestående karme. Da væggene i dette tilfælde er nyistandsatte, vælger vi løsningen med at tilpasse dørene.

Da opmålingen er dit ansvar, er det vigtigt, at du følger den anvisning, vi giver, så du får bestilt døre, der er tilpas store, til at du har noget at skære væk af. Og du skal huske, at nutidens døre ofte er 40 mm tykke, mens de i gamle dage som regel var 35 mm. Derfor er det vigtigt at måle dybden på falsen i karmen, som dørene skal passe ind i.

Vejledning

01
Opmåling 2 Trin

1

Omhyggelig opmåling kan du ikke bruge for lang tid på. Sørg for at tage højdemål i begge sider og tværmål både foroven og forneden.

2

Brug i første omgang loddestokken til at fastslå, om karmene overhovedet er lige. Her er de skæve, og dørene skal derfor skæres skævt i hængselsiden for at komme til at hænge i lod.

02
Klargør karmen 3 Trin

1

Rens falsen af for maling. Sidder der meget gammel maling i falsen, bør du fjerne det meste med et skrabejern.

2

Start med at klodse den stående dør op i karmen, og tegn op, hvor hængslerne skal sidde. Den stående dør er den dør, der normalt ikke åbnes.

3

Stem ud til hængslerne, og prøv dybden, så de kommer til at sidde helt plant. Skulle du få stemt lidt for dybt, kan det reddes med et stykke pap. Bor for, og skru beslagene fast i karmen.

03
Pas dørene til 4 Trin

Det er ikke alle, der har en høvlebænk, hvor de kan spænde en dør fast på højkant. Men du kan hurtigt lave en holder, som duer i en snæver vending, når du skal til at stemme ud til hængsler.

Søm to reglar sammen som et T, og sav et hak midt på den ene reglar, så der lige er plads til døren. Så står den støt og fast, mens du stemmer ud til hængsler.

1

Læg et stykke stof over dørholderen, og pres den første dør ned i revnen. Nu står døren i spænd og vælter ikke, mens du arbejder med den.

2

Skru hængslerne af døren, og gør udstemningen så meget dybere, at du ikke kommer til at save “hullerne” af. Det kan være en hjælp at tegne det skrå snit op på dørens side, før du stemmer ud.

3

Sav nu hængselsiden til med et skråt snit. Her skal tages 8 mm af i toppen og ingenting i bunden (omvendt på den anden dør). Sav efter et lige bræt eller som her en føringsskinne.

4

Brug en rundsav, når du skal save af døren. Har du ikke en rundsav, må du høvle døren til. VIGTIGT! Du kan ikke save en dør med en stiksav, det bliver skævt!

04
Færdiggørelse 6 Trin

Når begge døre er monteret, skal du sørge for en ordentlig afslutning i bunden. Lav fx en anslagsliste, som stiftes på et bræt, som skiller de to stuer. Vi har valgt at montere en 15 x 35 mm egetræsliste, der med lidt bejdse og lidt lak nemt kommer til at ligne de gamle gulve.

Vi har brugt egetræ til anslagslisten - det er en træsort, som ofte bruges til dørtrin, da den kan holde til det daglige slid.

På begge døre skruer du en lodret anslagsliste, som leveres med dørene. Listen lukker for træk og sørger for, at dørene flugter, når de er lukket.

1

Anslaget i bunden laver du af en passende egetræsliste. Sav listen med en fintandet nedstryger, og gør den fast med lim og dykkere.

2

Afmærk toppen af den vandrette anslagsliste på de to døre ved at holde dørene hen til karmen. Den lodrette anslagsliste skal gå hertil, men lav 2 mm luft, så de ikke går på.

3

Mærk af til plaststyrene, som skal holde låsepalerne (paskvilerne) i top og bund. Streg enden af den stående dør op, så du har noget at måle ud fra. Bor hul til styrene med et 20 mm sneglebor.

4

Slå plaststyret ned i hullet. Det sekskantede hul i plaststyret er ikke centreret, så du kan dreje det med enden af dit sneglebor eller en unbrako-nøgle og få det til at holde døren helt på plads.

5

Monter de lodrette anslagslister på begge døre med 3 x 30 rustfri skruer. Husk at bore for. VIGTIGT! Se efter, hvor paskviler og låsekasse er, så du ikke skruer i dem.

Pas på, når du skruer.

6

Døren er monteret, og kun et øvet øje kan se, at den ikke er helt lige.

Materialer

• 2 franske døre, inkl. hængsler og skruer
• Rustfri skruer 3x30, til anslagslister
• 15 x 35 mm egetræsliste til gulvanslag
• Stifter, trælim

Specialværktøj

• Sav med føringsskinne
• 20 mm sneglebor

Tidsforbrug

1 dag eksklusive maling

Pris

Cirka 4000 kroner inklusive håndtag og beslag

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med måltagning og tilpasning, så er dette ikke nogen vildt svær opgave. Det bør nok bare ikke være dit første projekt.

Tegning

Når du skal tage mål til dørene

Dørfabrikken skal normalt have opgivet mål fra inderside af karm til inderside af karm, så leverer de et sæt døre, som passer perfekt. Og så længe dørkarmen er lige på alle ledder, er der ingen problemer. Men har du en mistanke om, at karmen er skæv, kan du ikke nøjes med bare at måle højde og bredde. Du skal måle ud fra et “målekryds”, som du laver vha. en lodsnor og et vaterpas.

Start med at hænge en lodsnor op midt i døråbningen, og mærk af i top og bund. Mål nu afstandene ud til siderne både foroven og forneden, og overfør disse mål til en tegning. I dette tilfælde kan du se, at døråbningen egentlig er lige bred foroven og forneden, men da karmene er ude af lod, skal dørene skæres skråt af i hængselsiderne for at komme til at hænge lige.

Afsæt derefter med et vaterpas to punkter cirka midt på dørkarmene, som du kan måle hhv. op og ned fra. Det er den vandrette del af dit “målekryds”. Mål nu i begge sider afstandene fra målepunkterne op til toppen af karmen og ned til gulvet. På den måde finder du ud af, om karmen også er skæv i toppen - og om gulvet er skævt.

Disse mål overfører du også til tegningen, så du har styr på dørenes endelige mål og kan bestille en dør, der er stor nok, til at du kan skære den til i begge sider. Totalbredden får du ved at lægge de to største breddemål sammen, her er det: 70,8 cm + 70,8 cm = 141,6 cm.

Når du skal tage mål til dørene

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Døre