Renovér hoveddøren og spar en formue

En ny hoveddør kan snildt koste 20.000 kr. – og så er det ikke sikkert, den er lige så flot som den gamle. Så har du en dør, der trænger til en kærlig hånd, kan du nemt spare en formue.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.000 kroner

Intro

Den gamle hoveddør er for god til at smide ud. Og du sparer en masse penge og bevarer husets særpræg, hvis du ofrer tid på en grundig renovering.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan den gamle dør bliver så god som ny på en weekend. Du kan se, hvordan du:

  • afmonterer og klargør den gamle dør
  • fjerner gammel maling og grunder døren
  • spartler og maler døren

FØR

Vejledning

01
Døren pilles af og klargøres 5 Trin

Først skal hoveddøren fjernes. Har den hængt der i mange år, kan nogle af skruerne i hængslerne måske være lidt svære at få fri. Vi afmonterer vores dør og flytter den ind i værkstedet, hvor der er god plads til at arbejde.

På døren er der monteret et gammelt alarmskilt, som først skal fjernes, og så skal låseblik, hængsler, låsekasse, håndtag og så videre afmonteres.

1

Fjern alle rester af metal. Det er vigtigt, at der ikke sidder rester af skruer eller søm i døren. Her fjerner vi den sidste stump skrue fra alarmskiltet med en tang.

2

Dørhåndtaget fjernes. Alle skruer frigøres, og så kan dørhåndtaget let fjernes. Det kan være monteret med gennemgående skruer, så du også skal bruge en skruetrækker fra den anden side.

3

Skru låsecylinderen fri. Her er det en god idé at notere, hvordan pal og cylinder sidder sammen. Tag eventuelt et billede, så du kan se på det senere, når døren skal samles igen.

De to skruer ved palen skrues fri, så hele låsecylinderen kan fjernes.

4

Låsekassen løsnes. Den sidder oftest fast med to eller tre almindelige skruer. Kassen er nem at trække ud, når skruerne er løsnet.

5

Hængslerne fjernes til sidst. På denne dør er hængslerne fastgjort med fire skruer. Pas på ikke at lave hak i udfræsningen til hængslet, når du fjerner det.

02
Maling fjernes, og døren grundes 6 Trin

Inden vi begynder at male hoveddøren, skal så meget som muligt af den gamle maling fjernes. Ellers kan vi ikke få en flot og glat dør igen. Det er et omfattende og tidskrævende arbejde at fjerne maling på en fyldningsdør som denne, hvor der er mange vinkler og kroge.

Døren vaskes grundigt med grundrens. Bagefter slibes den gamle maling af, inden døren males med grundingsolie.

1

Døren vaskes med grundrens. Det er vigtigt, at du kommer ind i alle kroge med grundrensen. Efterfølgende tørres over­ skydende rens af med en klud.

2

Malingen skrabes af. Grundrensen er med til at blødgøre malingen og gøre det lettere at fjerne den. Her skraber vi, forsigtigt, med en gammel spartel.

3

Hoveddøren slibes. Døren skal slibes glat, og det er et større projekt. Start med korn 60, og skift til korn 80 eller 100. Støvsug træet, når du er færdig.

4

Påfør grundrens igen. Brug en svamp, og vask grundigt hele døren. Som før tørres overskydende grundrens væk med en klud. Lad døren tørre i en time.

5

Mal døren med grundingsolie. Grundings­ olien er meget vigtig, da den trænger ind og beskytter træet. Smør et solidt lag på.

6

Tør overskydende olie af efter påføring. Grundingsolien skal ned i træet, ikke ligge ovenpå. Ellers bliver det svært at få slut­ malingen til at hæfte ordentligt.

03
Døren spartles og males 6 Trin

Nu, da malingen er fjernet, er det lettere at se, hvordan døren egentlig har det. Og der er en del sprækker i træet. Sprækker, hvor vandet kan trænge ind. De skal lukkes. Til det bruger vi kemisk træ, en tokomponent masse, som blandes og spartles ned i sprækkerne.

Når spartelmassen er tør og slebet helt plan med døren, kan vi begynde at male. En god tommelfingerregel er, at det er bedre at male mange tynde lag end få tykke.

1

Her skal der fyldes sprækker. Som du kan se, er der sprækker i døren, som skal lukkes. Ellers vil fugten trække ind og ødelægge træet.

2

Det kemiske træ blandes. Den gule del er det kemiske træ, den røde i tuben er hærderen. Når massen er blandet, hærder den på ti minutter, så bland kun en smule ad gangen.

3

Massen spartles på. Vi bruger en lille spartel til at flytte massen over på døren og bruger så en større spartel til at lukke sprækkerne. Tag et lille stykke ad gangen.

4

Spartelmassen slibes. Lad det kemiske træ gennemhærde i cirka en time, inden du begynder at slibe det. Brug først korn 100, og slut så af med korn 180.

5

Døren males. Mal først med rulle på de store flader, og gå derefter over til pensel. Brug en god udendørsmaling. Lad malingen tørre mindst tre timer og slib mellem lagene med korn 100. Mal døren mindst tre gange.

6

Skru hoveddøren sammen igen. Låsekasse, cylinder og håndtag og hængsler monteres, når døren er helt tør efter sidste lag maling.

Materialer

  • Grundrens
  • Grundingsolie
  • Kemisk træ
  • Træmaling
  • Slibepapir korn 80, 100 og 180

Tidsforbrug

En weekend, inklusive tørretid.

Pris

Ca. 2.000 kr.

Sværhedsgrad

Renoveringen er ikke svær, men den er omfattende og kræver grundighed.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...