Sådan udskifter du hoveddøren

En tung facadedør skal helst sidde en smule skævt i starten. Den tunge dør vil nemlig sætte sig få millimeter i løbet af de første måneder, så har du sat den lidt skævt i, bliver den lige med tiden.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1/2 dag
Pris
10.000 kroner

Hvis du følger vores guide, er det ikke svært at udskifte døren.

Intro

I byggevejledningen får du tips og tricks til, hvordan du udskifter den gamle facadedør. Vi viser, hvordan du sætter karmen i, justérer døren på plads og isolerer rundt om døren.

Vejledning

01
Sæt karmen i 4 Trin

Sørg for at lægge klodser på gulvet, så karmen står i vater. Hvis du herefter afsætter mærker i dørfalsen (altså i hullet, døren skal sidde i), er det nemt at få den ind på den rette plads. Sæt karmen 2 mm højere i hængselsiden.

1

Mærk op til karmen. Der skal være 12-14 mm fuge hele vejen rundt om karmen. Med mærker er det nemt at justere ind.

2

Sæt også mærker den anden vej. 5 cm inde i dørfalsen sætter du også mærker, så døren ender i den rette dybde.

3

Løft døren på plads. Der er lagt afstandsklodser på gulvet, og der sigtes nu efter de mærker, der markerer, hvor dybt døren skal sidde. Her får du brug for hjælp til at løfte.

4

Hold døren fast med kiler. Imens du retter døren til, låser du den ved at slå trækiler ind mellem væg og karm fra begge sider.

02
Justér karm og dør 4 Trin

Nu skal først karmen og siden døren justeres på plads. Huskereglen er: ens luft. Altså lige meget luft til fuge rundt om karmen og lige meget luft imellem karmen og den lukkede dør hele vejen rundt. Og så løfter du karmen i hængselsiden 2 mm. Sæt tre skruer i hver side af karmen. Sæt dem inde i den fals, som døren lukker i, så skruerne bliver skjult, når døren er lukket. I låsesiden skal de tre skruer sidde forneden, lige under låseblikket og ud for øverste låsepal i trepunktslåsen.

1

Justér karmen ind i bunden, og fiksér med kiler. Sideværts kan karmen flyttes med et koben. Når afstanden mellem væg og karm er ens i begge sider, løfter du døren af.

2

Tjek, at hængselsiden er i lod på begge ledder. I den anden side skal karmen indtil videre blot sidde cirka ud for det mærke, du satte i falsen i starten.

3

Sæt døren på hængslerne. Hold øjnene på øverste hængsel, og lad fingrene justere det nederste på plads. Det midterste hængsel skal nok følge med.

4

Sæt de to sidste skruer i låsesiden. Forinden skal du sikre dig, at døren lukker med ens afstand til karmen i hele låsesiden. Ellers er rammen ikke i vinkel.

03
Luk med fuge 3 Trin

1

Kom isolering imellem karm og mur. Brug så meget mineraluld, at det slutter tæt, men lad være med at presse det hårdt sammen, for så mister det isoleringsevnen.

2

Kom fugebagstop imellem karm og mur. Det skal falde ind i den not, der er på karmens bagside. Læg det i ens dybde hele vejen rundt.

3

Læg en byggefuge oven på bagstoppet. Alternativt kan du bruge en ekspanderende fugestrimmel. Så skal du ikke bruge bagstop forinden.

Materialer

  • Facadedør (her fra Kastrup A/S)
  • Mineraluld
  • Fugebagstop
  • Byggefuge
  • 6 karmskruer a 6,5 x 120 mm

Tidsforbrug

En halv dag, når den gamle dør vel at mærke er fjernet.

Pris

Ca. 10.000 kr. for den viste dør.

Sværhedsgrad

Følg guiden her, så er det ikke en særlig svær opgave.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...