Smukt tag over døren

Et pænt og solidt tag over husets indgangsdør er et projekt, der giver mange fordele. Alle, der skal ind eller ud ad døren, kan stå i læ, mens døren låses op eller i. Følg med her, og byg taget på en weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
3.700 kroner

Intro

Overdækningen giver huset et flot førstegangsindtryk, der helt kontant forhøjer husets værdi, hvis det skal sælges. Men her er det en forudsætning, at overdækningen er lavet, så den passer til husets stil, ellers kan det desværre hurtigt gå den modsatte vej!

Huset her er fra 1920’erne, hvor der blev ofret fine afslutninger på spærender. Det er der taget hensyn til med en overdækning, der ikke bare er et fladt tag. Den buede facon og de udskårede spær giver et godt og gedigent indtryk, og så er det en stærk og solid konstruktion, der i øvrigt også vil passe til et mere moderne hus, fordi den samtidig er let og enkel. Desuden er konstruktionen kun cirka 40 cm høj og vil derfor kunne passes ind langt de fleste steder. Vores byggeprojekt byder på to travle dage. Du kan med fordel tyvstarte med skabelonen til spærene.

Vejledning

01
Mål op og sav ud 3 Trin

Delene til de buede spær (A og B) saves ud af 45 x 195 mm spærtræ. Men det smarteste er at begynde med at lave en skabelon af pap eller karton. Brug den kvadrerede tegning som udgangspunkt. Brug skabelonen til at tegne op på spærtræet efter, og sav ud med en stiksav.

Det er en god idé at lade de skrå snit på de nederste spærdele (B) - den flade, der skal samles mod den øverste spærdel (A) - være lidt for lange i første omgang. Du kan så tegne dem præcist af ved at lægge de øverste spærdele ovenpå, når disse er skåret ud og pudset af.

1

Med skabelonen som udgangspunkt er spærdelene tegnet op på træet. Sav spærdelene ud med en stiksav. Lav alle dele lidt for lange, og vent med at save endesnittene, til delene er pudset. Det giver det bedste resultat.

2

Slib spærdelene til - brug for eksempel en båndsliber, hvis du har sådan en i værktøjs arsenalet. VIGTIGT! Tjek løbende, at alle spærdelene bliver helt ens!

3

Læg de øverste spærdele på de nederste, og tegn sammenskæringssnittene præcist af.

02
Spærene samles 6 Trin

1

Så skal spærdelene samles. Brug to stk. 6,0 x 120 mm skruer og snedkerlim. Tegn skruernes placering op, og bor for i det nederste stykke (B) med et 6 mm bor.

Smør godt med lim på i samlingen.

2

Placer spærdelene på en plan flade, og læg fx et stykke papir under samlingen - så undgår du, at spærene klæber fast til underlaget. Spænd delene fast mod fladen med skruetvinger, og skru skruerne i. Tør overskydende lim af.

3

Sav et spær til med de endelige endesnit. Brug det som udgangspunkt, og sav de øvrige spær til herefter.

4

På de to midterste spær skal den øverste del (A) forkortes, så der bliver plads til bærebjælken. Træk tykkelsen på bærebjælken (C) fra på de to midterste spær, og skær af.

5

Overside og underside på bærebjælken (C) skal skæres i smig, så den flugter pænt med spærene. Hold et spær på enden af bærebjælken (C), og afmærk de to skrå snit på endetræet.

6

Brug et spær, når du indstiller vinklen på rundsaven. Hold det ned mod savbordet, og lad savklingen flugte med spærets vinkel. Sav dernæst de to skrå snit i bærebjælken (C) med saven.

En bordrundsav er ideel til opgaven. En rundsav kan også anvendes.

03
Facaden forberedes 2 Trin

I stedet for at stå med hele konstruktionen er det smart at bore huller til ekspansionsboltene i bærebjælken (C) først og mærke dem af på muren - inden du har sat bærebræt sammen med spær - så slipper du for at bakse unødigt med konstruktionen, mens du står på stigen.

Det er vigtigt at få boltet overdækningen godt fast til facaden. Halvtaget er derfor hængt op med seks bolte gennem bærebrættet (C). Vær opmærksom på, at borehullerne havner i en mursten. Desuden monteres bærebjælken med kraftige karmdyvler, der skrues gennem de nederste spærdele (B).

1

Mærk op på facaden. Brug de seks huller, du forinden har boret i bære brættet (C). Sørg for, at alle huller rammer i en mursten - og ikke i en fuge. Brug et 10 mm murbor, og bor seks huller i facaden til ekspansionsboltene.

2

Taget skal også fæstnes til facaden med en karmdyvel, der går skråt gennem hver af de nederste spærdele (B). Læg en karmdyvel på siden af spærdelen, og tegn en flugtlinje til at bore efter med et 10 mm bor.

04
Taget samles 3 Trin

Det er selvsagt vigtigt, at spærene er fastgjort forsvarligt til bærebjælken. Derfor skal du bruge kraftige vinkelbeslag og skruer. Vinkelbeslagene ses næsten ikke, hvis du maler dem hvide som spærene.

Inden du kaster dig over malertjansen, skal du huske at beklæde de flader, der kommer i kontakt med muren, med murpap. Det er nødvendigt for at beskytte træværket mod fugt, der trækker ned ad huset. Du skal dog kun bruge en lille mængde murpap. Husk i øvrigt også at male beklædningsbrædderne (D) - så kan de også nå at tørre og er klar til at blive sat op i morgen.

1

Nu kan konstruktionen samles. Brug 6,0 x 120 mm skruer, og saml spærene og bærebjælken. Skru igennem bærebjælken og ind i den øverste spærdel.

2

Samlingerne mellem spær og bærebjælke skal forstærkes. Brug to vinkelbeslag til hvert spær, og skru dem fast med 4,0 x 40 mm skruer.

3

Konstruktionen skal beskyttes mod fugt fra facaden. Bærebjælken og spærenderne beklædes med murpap. Det sømmes på med tagpapsøm. Dernæst males konstruktionen med grundingsolie og to lag heldækkende træbeskyttelse.

05
Når malingen er tør 2 Trin

1

Spar besvær. Allerede nu kan du afmærke, hvor beklædningsbræd derne (D) skal placeres på spærene. Det er nemmere end at vente, til taget er hængt op. Læg 11 stumper fra afkortningen på, og mærk af med en blyant.

2

Nu kan du skrue det forreste og bageste beklædningsbræt på konstruktionen. Brug 4,0 x 40 mm skruer. Nu er herligheden klar til at blive hængt op på husets facade.

06
Montering 4 Trin

1

Nu gælder det monteringen. Selv om konstruktionen er let, er det nok en fordel at få hjælp til denne del af opgaven. Spænd godt fast med ekspansionsbolte og skiver, så taget bliver hængende.

2

Brug et 10 mm bor, og bor for i husmuren til karmdyvlerne. Bor gennem de for borede huller i de underste spærdele, og skru efterfølgende skruerne i.

3

De sidste beklædningsbrædder kan skrues på. Brug 4,0 x 40 mm skruer. Nu er tagkonstruktionen klar til at blive beklædt med zink. Du kan også afslutte den nye overdækning med fx kobber, en rustfri stålplade eller tagpap.

4

Det halvtag, som vi har bygget her, er et sjovt projekt, der også er tidsmæssigt overkommeligt. Vær dog omhyggelig med at få spærene helt ens.

Materialer

45 x 195 mm spærtræ:
• 4 spærdele (A) a 105 cm
• 4 spærdele (B) a 75 cm

45 x 120 mm fyrretræ:
• 1 bærebjælke (C), 141 cm

21 x 91 mm fyrretræ:
• 11 beklædningsbrædder (D) a 150 cm

Desuden:
• 6 stk. 10 x 130 mm ekspansionsbolte
• 4 stk. 10 x 160 mm karmdyvler
• 6 stk. 60 x 60 x 80 mm vinkelbeslag
• 4,0 x 40 mm og 6,0 x 120 mm skruer
• Pva-lim
• Grundingsolie
• Heldækkende træbeskyttelse
• Murpap og tagpapsøm
• Pap eller karton til skabelon

Tidsforbrug

En weekend

Pris

Materialerne til overdækningen kan fås for omkring 800 kroner. Dertil kommer udgifter til maling, cirka 400 kroner, og blikkenslageren, cirka 2500 kroner

Sværhedsgrad

Til dette projekt får du brug for en hel del materialer og værktøj i løbet af weekenden. Det er en fordel at have styr på, før du går i gang, så du ikke skal køre i byggemarkedet midt i arbejdet. Men derudover er der ingen store ben i projektet

Tegning

Tegn spærdelene

Begynd med at tegne de to spærdele (A og B) op på pap i fuld størrelse. Skær dem ud, og brug dem til at tegne op på spærtræet efter.

Tegn spærdelene

Konstruktionen i overblik

Sådan ser konstruktionen ud gennemskåret. Delene til de buede spær saves ud af 45 x 195 mm spærtræ. Brug lidt ekstra tid, når du skal udvælge spærtræet. Du kan lige så godt købe det pæneste uden alt for mange knaster.

Vi foreslår, at du lader en professionel sørge for den afsluttende zink beklædning.

Konstruktionen i overblik

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...