Vindfang med glastag

Hvis du har mod på at gå lidt utraditionelt til værks og bruge lidt tid på at kæle for detaljerne, så kig med her. Vi viser, hvordan du bygger en robust ramme til taget, placerer den på fire stolper, samler den med skjulte bolte og møtrikker og slutter af med at montere glas ovenpå.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

Kunne du tænke dig et vindfang, hvor du kan stå i ro og mag, selv når vejret viser sig fra sin værste side, og har du mod på at afsætte lidt ekstra tid og kæle for detaljen?

I så fald er dette vindfang med skjulte samlinger et oplagt projekt.

Selve rammen, der udgør underparten af vindfangets tag, består af syv reglar, der spændes sammen med særlige bolte, som vi gør plads til inde i træet, så de ikke kan ses.

Boltene gør samlingerne stærke, og så er der bare noget tilfredsstillende ved at proppe hullerne, slibe det overskydende træ væk og fornemme, hvordan hele konstruktionen “flyder” sammen.

Vejledning

01
Skær til, og bor ud 3 Trin

Tagkonstruktionen har her en hældning på 10 grader. Derfor skal både den ende af spærene, der vender ud mod det fri, og den ende, der vender ind mod remmen og huset, skæres i en vinkel på 10 grader. Det gøres nemt og hurtigt på en kap-/geringssav.

Herefter borer vi ud i remme og spær, så der bliver plads til vores bolte og møtrikker.

1

Skær spær (A2, A4, A5, A6 og A7) i en vinkel på 10° i begge ender. Her er en kap-/geringssav genial, men du kan også afsætte vinklen på spærene og bruge en hånd- eller stiksav.

2

Find centrum i begge ender, og markér det. Bor et langt 12 mm stort hul parallelt med træet.

3

Bor et 45 mm dybt hul med et 40 mm forstnerbor i de fem spær (her A2). Laver du hullet mindre, bliver det svært at komme til med værktøjet, når boltene skal spændes.

02
Gør plads til afstiveren 5 Trin

Skal du bygge en stor konstruktion, hvor vægten på taget kan blive høj, når det sner, er det en god idé at udstyre vindfanget med en afstiver (C). I vores tilfælde har vi valgt at skære og stemme ud til afstiveren og gøre plads til, at det yderste spær (A2) kan hvile ovenpå. Det giver stabilitet, samtidig med at udtrykket forbliver let og enkelt.

1

Indstil en bordrundsav, så klingen hælder 10°. Skær en kile af remmen (A1), og sørg for, at landet er korrekt indstillet, så der ikke er plads mellem remmen og landet.

2

Læg kilen til rette under remmen (A1). Bor herefter, med en søjleboremaskine eller en boremaskine i en borestander, et hul i remmen med et 40 mm forstnerbor, så hullet får en vinkel, der passer til spæret (A2).

3

Mærk op til afstiveren (C) 200,2 cm oppe på stolpen (B1). Afstiveren måler 27 x 43 mm, og i stedet for at starte med stemmejernet kan du med fordel bore så meget træ ud som muligt med forstnerboret.

4

Markér en hældning på 10° på toppen af stolperne (B1 og B2), og skær dem til med en fukssvans. Hakket skal være 6 cm dybt. Hældningen gør, at spærene får den rette hældning.

5

Skær yderligere et hak på 27 x 43 mm, som afstiveren (C) kan trykkes ned i efterfølgende. Skil delene ad, og skriv evt. bogstaver på hver enkelt del, så du ikke kommer til at bytte rundt på dem.

03
Spænd rammen sammen 4 Trin

Nu er det tid til at samle rammen. Til det skal du bruge en topnøgle med skraldefunktion og en gaffelnøgle eller lignende til at holde på møtrikken med, så den ikke farer med rundt, når du spænder.

Vi samler rammen, mens den ligger på jorden, og sørger selvfølgelig for at placere spærene rigtigt i forhold til hinanden. Her kan du med fordel nummerere dem med en tømrerblyant.

1

Hold stolpeskoene op mod alle stolperne (B), markér hullerne, og bor herefter to huller pr. stolpe. Fastgør stolpeskoene med gennemgående bolte og tilhørende møtrikker.

2

Spænd rammen og alle de mellemliggende spær sammen ved hjælp af lange bolte, spændeskiver og tilhørende møtrikker. Her er en god topnøgle med skraldefunktion og en gaffelnøgle et effektivt makkerpar.

3

Nu er rammen klar. Giv træpropperne en klat trælim, og tryk dem fast i hullerne. Rager de lidt ud, kan du høvle det overskydende træ af og slibe det sidste glat med resten af konstruktionen med en excentersliber.

4

Skyd gummilisterne (F) fast på rammen med en hæftepistol. Ved at købe gummilisten og aluprofilerne (H) til at holde glasset på plads med hos samme producent sikrer du dig, at dimensionerne passer.

04
Montér taget 5 Trin

Start med at montere de bagerste stolper (B1 og B4) op ad huset med en afstandsliste imellem. Det er vigtigt, at stolperne er i lod. I vores tilfælde er vi nødt til først at montere to lister på huset, så stolperne B1 og B4 kan komme i niveau med inddækningen.

Herefter løftes selve rammen på plads. Her er det rigtig godt at være flere hænder, gerne to personer til at holde rammen på plads, mens en tredje spænder et par midlertidige støttelægter fast med et par tvinger, inden de forreste stolper (B2 og B3) monteres.

1

Løft rammen på plads med hjælp fra en ven, og montér to midlertidige lægter med tvinger, så konstruktionen kan holde sig svævende. Mærk op på spærene (A4 og A2), hvor stolperne (B3 og B2) skal stå.

2

Erstat de midlertidige stolper én ad gangen med de forreste stolper (B2 og B3). Sørg for, at stolperne er i lod.

3

Tryk afstiveren (C) ind i stolperne (B1 og B2). Formålet med afstiveren er at gøre hele konstruktionen mere stiv. I vores tilfælde er vi nødt til at supplere med en afstandsliste (D) bag stolperne B1 og B4.

4

Læg forsigtigt glasset på gummilisterne (F). Glasset er her 52,4 cm bredt, og afstanden mellem spærene er 49,4 cm. Du skal med andre ord ikke lægge det mange mm skævt, før det kan gå galt.

5

Skru alulisterne (G) fast i spærene (A) oppefra, når du har lagt endnu en gummiliste (F). Alulisterne har blot til formål at holde det 6 mm tykke glas på plads. Pas på ikke at spænde dem for hårdt, for så risikerer du at beskadige glasset.

Materialer

  • 45 x 95 mm høvlet spærtræ (A)
  • 70 x 70 mm trykimpr. stolper (B)
  • 27 x 43 mm høvlet liste (C)
  • 38 x 57 mm trykimpr. lægter (D og G)
  • Sikkerhedsglas (E), 6 mm
  • Gummiliste (F)
  • Alulister (H)

Tidsforbrug

4-5 dage.

Pris

Ca. 5.000 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver præcision at bore hullerne til boltene, og så kræver det en hjælpende hånd, når du skal bakse tagkonstruktionen på plads.

Tegning

Skjulte samlinger kræver præcision

Konstruktionen syner meget enkel, men du skal holde tungen lige i munden for at få spærene (A2, A5, A6, A7 og A4) til at hælde 10°. Har du en kap-/geringssav, er det ikke noget problem at skære enderne i den rigtige vinkel.

Det bliver til gengæld lidt sværere, når du skal skære stolperne (B) til, sådan at spærene kan “fortsætte” deres hældning. Her skal du være ekstra omhyggelig med opmålingen.

Skjulte samlinger kræver præcision

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...