Ny fugtsikker dør til badeværelset

Er din badeværelsesdør blevet skæv af fugt, så den er svær at lukke? Eller er den for smal, når du skal ind og ud? Så skift den ud med en ny fugtsikker dør, som ikke slår sig. Og sæt en lidt bredere dør i, hvis den gamle er for smal. Vi viser, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
3.000 kroner

Intro

Helt små badeværelser (under 3,35 m2) er udsat for stor fugtpåvirkning og klassificeret som vådrum. En almindelig dør i sådan et rum vil på kort tid blive ødelagt af fugten. En massiv dør vil slå sig, og en “papdør” vil nærmest falde fra hinanden.

LÆS OGSÅ: Her skal du bruge vådrumsmaling

Den dør, vi viser i artiklen, er en Stable-dør, som er bestilt malet en ekstra gang med en maling, som lukker for fugt, men ikke for konstant vandpåvirkning. Har du et badeværelse, hvor vandet sprøjter på døren, skal du investere i en rigtig “vådrumsdør” af kunststof med laminat på fladerne og aluminiumskanter. Den er dyr, men tager med garanti ikke skade.

Vejledning

01
Fjern den gamle dør 2 Trin

Start med at tage selve døren af. Er det en gammel dør, skal den blot løftes af, mens de nyere døre kræver en skruetrækker, for at du kan løsne hængslerne. Det er en fordel at have en hjælper med, da en dør kan være lidt svær at få af og ud alene uden at skramme alt, hvad du kommer i nærheden af.

Når det er gjort, skal du fjerne dørkarmen, da din nye dør kommer med et komplet karmsæt.

1

Hiv indfatningerne af på begge sider. Det gør du bedst med et koben. Hvis du gør det forsigtigt, kan du med lidt held genbruge dem.

TIPS: Hiv sømmene ud fra bagsiden, så skåner du forsiden af indfatningen.

2

Sav dørkarmen igennem med en stiksav. Sav skråt, så bliver det lettere at vride de enkelte dele fra hinanden. Pas på, du ikke kommer til at save i et søm. Bræk så de lodrette sider af, og fjern til slut toppen og bundstykket.

02
Lav hullet bredere 8 Trin

Vores gamle dør var meget smal, så da den skulle skiftes, var det nærliggende at sætte en bredere dør i. Det krævede dog, at vi gjorde hullet i væggen større. Heldigvis er væggen en let skillevæg af træ, så det gik nemt.

Du kan gøre på samme måde, hvis din væg er bygget op med et træskelet og gipsplader. Men husk altid at tjekke, at du ikke saver i elkabler. Og hvis der er kabler i din væg, så få elektrikeren til at flytte dem for dig.

1

Start med at mærke bredden på det nye dørhul af. Her skal det være nøjagtig 10 cm bredere end det gamle.

2

Tegn op på væggen, hvor du skal save. Et langt vaterpas er rigtig godt som lineal. En af indfatningerne, som du tog af før, kan dog også bruges.

3

Sav langs stregen med en stiksav. Hold saven skråt ind mod væggen, og lad spidsen af klingen arbejde sig ind, så kan du bruge stiksaven som dyksav og starte uden at bore et hul først.

4

Skær fodpanelet fri helt ned til gulvet langs opstregningen. Hernede er du nødt til at save med en finersav eller bruge en multicutter, som vi gør.

5

Fjern den lodrette lægte, som karmen har været gjort fast til. Den skal ind i væggen igen, når du har kortet de vandrette lægtestykker af.

6

Skru væggen fast til de vandrette lægter helt ude ved kanten. Så har du hold på dem, når du skal korte dem af.

7

Brug en multicutter eller en fintandet sav til at korte de vandrette lægter af, så de flugter med væggen.

8

Sæt lodrette lægtestykker ind imellem de vandrette. De må godt sidde let i spænd, men skal også skrues fast til væggen udefra.

03
Samling af ny karm 6 Trin

Din nye dør leveres med en dørkarm, du selv skal samle. Når du lægger karmen ud på gulvet, skal du lægge den med falsen opad, det bliver den side, hvor døren åbner ind mod dig selv. Vend de lodrette karmstykker, så hængslerne kommer til at sidde i den side, du vil have dem.

Karmen skal limes og skrues sammen, men forinden skal du huske at bore for til skruerne, så du ikke risikerer, at træet flækker. Det er særlig vigtigt i bundstykket, der er af hårdere træ end resten. Som regel bøg eller eg.

1

Karmen, vi bruger, har formonte-rede gummilister, som skal skæres til, hvis de er for lange, inden du limer og skruer det hele sammen.

2

Træk 5-10 cm af gummilisten ud af sporet, og klip det overskydende af med en saks. Pres listen ned i sporet igen, og gentag i de øvrige samlinger.

3

Bor for med et 4 mm bor i toppen af de lodrette karmstykker. Bor indefra og ud, så hullerne ikke bliver flosset inde i samlingerne. Eller slib opflosningen af, før du limer. Bor 3 huller i hver side.

4

Lim og skru karmen sammen i toppen. Læg den med falsen opad, og skru den sammen med 4 x 60 mm skruer. Husk at tjekke en ekstra gang, at hængslerne sidder i den rigtige side.

5

Bor nu for i bunden af de lodrette karmstykker med et 4 mm bor. Bor dernæst gennem disse huller med et 2,5 mm bor ind i bundstykket, så det ikke flækker, når du skruer.

6

Skru bundstykket fast med 4 x 60 mm skruer. Husk også her at lime med trælim i samlingen, før du skruer.

04
Isætning af karm 7 Trin

Når du monterer dørkarmen, skal du være helt sikker på, at bunden er 100 % vandret. Lav en opklodsning i bunden af dørhullet, inden du sætter karmen ind.

Selve karmen gøres fast i siderne med monteringsskruer. Du kan sagtens bruge den type, der kan justeres, men her bruger vi skruer, som ikke kan det. Derfor skal karmen sidde 100 % præcist, før vi skruer den fast. Vandret i bunden og lodret i siderne. Og det er ikke nok, at karmen er lodret inde i hullet, den skal også være det, når du tjekker udvendigt, langs en af væggene. Ellers risikerer du, at døren altid smækker i eller står åben.

1

Lav en nøjagtig opklodsning på cirka 1 cm og tjek, at der er plads til karmen i toppen. Du skal kun klodse op i siderne nu, klodsen under midten skal først i, når døren er sat i karmen.

2

Sæt karmen i dørhullet, og hold karmen fast med kiler eller oppustelige windbags. Sæt en i hver side og kun i toppen, ellers kan du ikke regulere de lodrette karmstykker.

3

Dørkarmen skal være 100 % i lod. Brug et langt vaterpas, og ryk forsigtigt karmen på plads, til den er lodret i begge sider. Måske skal du løsne kiler eller windbags lidt for at kunne rykke på karmen.

4

Bor for til monteringsskruerne. Her er der huller i selve karmen, så du skal blot bore ind i trækonstruktionen i væggen med et 6 mm bor.

5

Tjek, at karmen passer, ved at sætte døren i og åbne og lukke den. Kig evt. fra den anden side og tjek, at der er lige meget luft hele vejen rundt mellem karm og dør. Juster evt. karmen.

6

Skru karmen fast med monteringsskruerne. De fastholder karmen, men kan ikke bruges til at finjustere dens placering med. Derfor er det vigtigt, at den sidder præcist, før du skruer.

7

Afslut ved bundstykket med en elastisk fuge ind mod badeværelset og en trekantet fejeliste på den modsatte side.

VIGTIGT! Husk at lave opklodsning under midten af bundstykket, før du lukker af.

05
Indfatning 5 Trin

Indfatningen er de lister, som skjuler revnen mellem dørkarm og væg. De kan fås i mange forskellige udformninger, men de mest almindelige er de glatte, som vi viser her.

Opmåling og nøjagtig udskæring er vigtig, så du ikke får sprækker i hjørnerne. Indfatningen stiftes fast med dykkere, og det er ikke svært at få det til at se professionelt ud.

1

Start med at mærke af på karmen 8 mm fra den indvendige kant. Mærk af i top og langs siderne foroven, midtpå og forneden. Blyantsmærkerne skal du bruge, når du skal montere indfatningen, men også til at markere, hvor du skal save.

2

Hold den højre indfatning hen mod mærkerne i siden, og overfør mærket på den vandrette karmdel til indfatningen. Lav en streg 45° op, hvor du skal save. Gør det samme i venstre side med den anden indfatning.

3

Tilpas overliggeren. Gør først de to lodrette indfatninger fast. Sav den vandrette del af i et 45° snit i venstre side, og mærk af, hvor du skal save den til i højre side. Husk lim i samlingerne.

4

Indfatningen i badeværelset må ikke gå ned til gulvet på grund af fugten, så klods den op, inden du måler op og monterer den. Luk sprækken mod gulvet med elastisk fuge.

5

Den smalle og skæve dør som ikke kunne lukke ordentligt er væk, og en ny dør er på plads.

Materialer

  • Hvid Stabledør + karm fra SWEEDOOR
  • 11 m hvidmalet indfatning, 14 x 65 mm
  • 1 m fejeliste, bøg, 12 x 15 mm
  • 12 skruer, 4,0 x 60 mm
  • 8 montageskruer, 7,5 x 92 mm
  • Sort elastisk fuge
  • Stifter
  • Lim
  • Masonitstumper til opklodsning

Specialværktøj

  • Multicutter
  • Windbags

Tidsforbrug

Sæt en dag af.

Pris

Ca. 3000 kroner for en fugtsikker dør, men prisen varierer, afhængigt af hvilken type du vælger.

Sværhedsgrad

Er du omhyggelig med at få dørkarmen til at stå 100 % lodret, så vil du ikke få problemer med at montere din nye dør.

Video

TEKNIK: Montering af dørkarm

Med kiler og karmskruer kommer karmen helt i vinkel

TEKNIK: Montering af gerigter

Med dykkere bliver hjørnesamlingen helt tæt

TEKNIK: Montering af dørgreb

Moderne greb tilpasses nemt til flere dørtykkelser

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...