Sæt glas i – og slip lyset ind

De gamle afsyrede fyldingsdøre er værd at bevare. Derfor bliver de frisket op med hvid maling og nye fyldinger af glas, så der kommer mere lys ind i stuerne.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
800 kroner/ dør

De afsyrede fyldingsdøre, som de så ud, inden de blev malet og fik glas i. Dette hjørne i stuen virkede meget mørkt, når begge døre var lukkede. Hjørnet er nu lyst og venligt, og der kommer masser af lys ind i rummene.

Intro

Mange ældre huse er opdelt i mindre stuer med døre, der forbinder rummene. Det giver ofte mørke kroge. Mange vælger at bryde vægge ned for at lukke lyset ind, men du kan også vælge en mindre drastisk løsning: at sætte glas i dørene.

De gamle fyldingsdøre her er godt, solidt håndværk og derfor værd at beholde. Derfor bliver de oprindelige træfyldinger udskiftet med glas, og dørene bliver malet hvide, hvilket også er med til at give indtryk af mere lys. De eksisterende fyldinger i dørene er ikke limede, men ligger løst i dørenes rammetræ.bDer er simpelthen en rille, eller not, som fyldingerne sidder fast i. Noten fræses væk med en overfræser i den ene side, så fyldingerne kan fjernes og erstattes med glas og en ny profilliste.

Når glasset skal sættes i, kan du vælge selv at fræse nye profillister eller at købe dem færdige. Alt efter hvor begejstret du er for at have en overfræser i hånden.

Se, hvordan du sætter glas døren på en weekend

I byggevejledningen viser vi dig, trin for trin, hvordan du sætter glas i de gamle fyldningsdøre. Du kan se, hvordan du:

 • fræser fyldningerne ud
 • maler dørene
 • laver nye profillister
 • sætter glasset i

Vejledning

01
Fræs fyldinger ud 5 Trin

I gamle døre er typisk en indfræset not, så der er to profiler, der omslutter fyldingerne hele vejen rundt. Du skal nu fjerne det ene profil med en overfræser.

Når du fræser profilet væk på den ene side af døren, kan fyldingen fjernes, og profilet på den modstående side kan danne en fals til glasset, der skal sættes i.

De faste profiler ser ud som selvstændige lister, der typisk er placeret 12 cm fra dørens yderkant. Det er i denne markering, parallelt med rammetræet, at fræsejernet skal føres. Spænd derfor en lige liste fast her, som overfræserens sål føres langs med, så du fræser lige - det kaldes også et fræseland. Her skal du bruge et 6 mm notfræsejern.

1

Mål op, hvor fræselandet skal placeres, og spænd det fast med skruetvinger, så profilerne kan fræses ud. Her er brugt en 15 x 68 mm liste.

Afstanden mellem fræseland og det sted, der skal fræses, svarer til afstanden fra notjernets yderside til kanten på overfræserens sål.

2

Hold fræseren helt op mod fræselandet. Tilpas fræsedybden, så profilet på dørrammens modsatte side ikke beskadiges. Dybden er her 20 mm. Fræs præcist i flere omgange fra hjørne til hjørne. Gør det samme på den anden langside.

3

Fræs nu langs dørens vandrette sprosser. Metoden er den samme som på langsiden, blot skal fræselandet kortes af. Når listerne er fræset væk og fjernet i feltets tre sider, kan fyldingen løftes op og trækkes ud af den fjerde not.

4

Fræs den fjerde profilliste væk efter den samme metode som de øvrige langs fræselandet. Den tilbageværende profilliste er intakt, så vinduesglasset har en kant at hvile på, når det skal sættes i.

5

Hjørnerne i feltet skæres fri med et stemmejern. Fræsejernet kan ikke komme helt ind i hjørnerne og efterlader dem svagt rundede, men du kan hurtigt gøre dem retvinklede med et skarpt stemmejern.

02
Mal dørene 5 Trin

Hvis du vil male dørene, er det nu, du skal gøre det, hvor hængslerne er taget af, og glasset endnu ikke er sat i. Så er du helt fri for at skulle dække af og kan bare male løs.

Først skal dørene grundes og spartles. Inden du maler med færdigmaling, skal du slibe dørene med fint slibepapir. Giv dem også gerne en let mellemslibning mellem de to gange færdigmaling, så slipper du for, at træet rejser sig og gør overfladen ujævn. Her er valgt en akrylmaling som færdigmaling.

Har du som her et rum, der virker mørkt, og som du godt kunne tænke dig mere lys i, så er hvid maling et godt valg.

1

Rengør alle flader, inden du begynder at male. Hvis dørene har fået olie eller bivoks, skal de affedtes grundigt med trærens, salmiakspiritus e.l. rengøringsmiddel.

2

Dæk de største knaster med knastelak. Selv meget gamle knaster kan “svede” og give gennemslag, så de ses gennem malingen efter kort tid. Det hindrer knastelak.

3

Giv dørene grundmaling - et tyndt, men dækkende, lag. Lad dørene tørre efter anvisningerne. Typisk er det 3-4 timer for vandbaseret maling og 6-7 timer for oliemaling ved stuetemperatur. Husk også at male de nye profillister.

4

Spartl de små ridser, fordybninger og andre skader i døren. De er mere synlige nu efter grundmalingen end på den ubehandlede dør. Spartelmassen tørrer på et par timer.

5

Slib døren med fint slibepapir, korn 150-180. Giv herefter færdig-maling, her en akrylmaling, glans 40. Glem ikke profillisterne, der males, inden de skæres i smig. Andet lag færdigmaling giver du søndag morgen.

03
Sæt glasset i 7 Trin

Først skal du male døre og lister anden gang med færdigmalingen. Start med listerne, så du kan få skåret dem i smig.

Det er lettest at bestille glasset på mål hos glarmesteren. Det kræver, at du måler nøjagtigt op. Når du måler felterne op, skal du være opmærksom på, at glasset ikke må “klemme” i rammen. Derfor skal glasmålet være 5 mm mindre end felternes ydermål. For at undgå klaprende lyde lægges glasset ind imellem bløde glasbånd.

De nye profillister saves til på længde og på skrå (45 grader) i begge ender, så samlingerne i hjørnerne bliver pæne. De får glasbånd på og monteres på dørene med dykkere.

1

Sæt selvklæbende glasbånd fast på de faste profillister på døren. Læg båndet præcis i flugt med listens øverste kant, så den ikke bliver synlig. I hjørnerne stødes båndene tæt sammen.

2

Læg glasset ned i felterne. “Luften” mellem rammen og glassets yderkanter fordeles så lige som muligt.

3

Sæt glasbånd fast på de nye profíllister. Sæt også små stykker glasbånd på i flugt med listens underkant. Når listerne er forholdsvis brede som her, kan de nemlig godt tilte, når de sættes på plads, men det hindrer glasbåndet.

4

Bor for i profillisterne med et 1,5 mm bor. Så kan du styre stifterne sikkert uden om glasset. Stifterne kan dog godt slås i uden forboring, men det kræver en sikker hånd.

5

Pres profillisterne stramt ned mod glasset, og stift dem fast. Læg fx et stykke kraftigt pap på glasset, som hammeren kan “glide” på under slagene. Så undgår du at slå ned i glasset.

6

Undersænk hovederne på stifterne med en dyknagel, 1 mm. Her skal du sørge for at have godt fat i dyknagelen, så den ikke smutter!

7

Spartl revner i smigsamlinger og spor efter dyknaglen. Pænest bliver det, hvis du lige pletmaler bagefter. Når det er tørt, monterer du beslagene til sidst, så dørene kan hænges på plads.

Materialer

4 mm glas på aktuelle mål

Lister, 12 x 20 mm:

 • Ca. 10 meter pr. dør

Desuden:

 • Liste, 15 x 68 mm, til fræseland
 • Glasbånd, 2 x 8 mm, 20 meter pr. dør
 • Dykkere, 30 mm
 • Trærens (eller salmiakspiritus)
 • Spartelmasse
 • Knastelak
 • Grundingsmaling
 • Akrylmaling, glans 40

Specialværktøj

 • Overfræser
 • Bordrundsav

Tidsforbrug

3 dage

Pris

Cirka 800 kroner pr. dør

Tegning

Før

Efter

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TEKNIK: Skæring af glas

En glasskærer til under 100 kroner klarer opgaven

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

Tips & Tricks

Sådan laver du nye profillister

Der findes et væld af variationer af profiler til gamle døre. Ofte kan du købe færdige lister, der minder om de originale profiler. Men du kan også lave dem selv med en overfræser. Hvis du vælger selv at fræse dine profiler, kan du typisk gøre det på to måder. Til begge løsninger skal du bruge et rundingsjern, 8 mm, med almueprofil.

LØSNING 1

Fræs med rundings-jernet på begge sider af et 20 mm tykt, høvlet bræt. Listen spændes fast med skruetvinger til et arbejdsbord.

Indstil bordrundsaven på 12 mm, og sav på langs ad listen i begge sider. Så saves de nyfræsede kanter fri og er blevet til profillister. Fræs nu i begge sider af listen igen, og sav de nyfræsede kanter fri.

LØSNING 2

Spænd listen fast til et hjælpebræt, her et 20 x 68 mm lige listestykke. Brættet har samme højde som listerne, så fræseren står på en plan flade.

Fræs kanten på listen med et 8 mm rundingsjern. Der fræses mellem tvingerne, som derefter flyttes, så der fræses langs hele listens kant.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Døre