Spar plads med en indbygget skydedør

Bygger du en skillevæg, er det oplagt at bygge skydedøren ind i selve væggen. Hos flere dørproducenter kan du finde en samlet "pakke" med de dele, du skal bruge til at gøre det selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
60 timer
Pris
8000 kroner

Intro

Byg i stål

Det er lidt dyrere at bygge en gipsskillevæg med stålskelet end med træ, men hvis væggen skal fylde mindst muligt, er stål det oplagte valg. Det er stift, stærkt og snorlige, så du får ikke problemer med skæve lægter o.l.

Indbygget skydedør kræver sin mand

Det er ret nemt at bygge en skillevæg. Når du samtidig skal bygge en skydedør ind i væggen, bliver det straks en smule sværere. Døren skal sidde præcist, og væggen omkring døren skal forstærkes, fordi døren skal have noget at hænge i.

Skydedør i væg som standard

Hos flere dørproducenter kan du købe præcis de dele, du skal bruge til en skydedør, som du selv vil bygge ind i væggen. Og det er nødvendigvis her, du skal starte dit projekt – for alt det andet skal jo bygges op omkring og passe til skydedøren.
Det giver dig også mulighed for at købe præcis den dør, du ønsker. Den skal blot være “ubeslået”, altså uden lås og dørgreb.

Pas på skruerne

Følger du vores guide her, og har du i forvejen lidt gør det selv-erfaring, får du nemt bygget både skillevæg og skydedør.

En vigtig detalje, der kan smutte for selv den erfarne, er gipsskruernes længde: Du skal bruge flere længder undervejs, og under normale omstændigheder sker der ikke så meget, hvis du får sat en lidt for lang skrue i gipspladerne. Men det gør der her! En skrue, der rækker ind i hulrummet i væggen, kan ridse din finde, nye skydedør første gang, du åbner den. Så hold styr på dine skruer.

Mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til hvor en skydedør kan bruges og hvordan du kan bygge med skydedøre. Læs mere her.

indbygget skydedør

En standarddør, som passer ind i et skydedørselement. Det er genialt.

Vejledning

01
Mål op og start 2 Trin

Du skal starte med at måle op på de to vægge, som den nye væg skal gå imellem. Mærk omhyggeligt af, både hvor væggen skal starte, hvor tykt gipslaget er, og hvor stålreglarne skal stå. Husk gipslaget på den anden side også.

Når alt det er streget op ude i siderne, kan du forbinde stregerne, og du har noget at begynde at rejse stålskelettet efter. Sværere er det ikke. Slet ikke hvis du har en kridtsnor og en hjælper, så er de streger hurtigt slået. Slut af med at markere dørhullets placering.

1

Streg op på gulvet, når du har besluttet dig for, hvor væggen skal stå. Streg både stålskinnen og de to lag gips op, så du får placeret væggen korrekt.

2

Brug en kridtsnor, når du har målt ud i begge ender af væggen, til at forbinde dine opstregninger med på gulv og loft. Du kan også bruge en retskinne eller et langt bræt.

02
Byg skelettet 7 Trin

Skelettet kan bygges af træ, men her bygger vi af stålreglar. De er lette at arbejde med; bare du har en pladesaks, er de hurtigt klippet ud i de rigtige mål. I gulv, sider og loft fastgøres reglarne med skruer, mens de lodrette og vandrette reglar ind imellem gøres fast med en særlig fiksertang. Det er ikke så vigtigt, at du klipper reglarne helt 100 % i vinkel, bare du vender den fabriksafskårne ende nedad, så de huller, der er i reglarne til ledninger, kommer ud for hinanden.

1

To bundskinner (C1) klippes til i længden, så du får et hul på 170 cm til hele skydedørselementet. Bundskinnen er forsynet med filt på undersiden som top- og vægskinnerne.

2

Fastgør bundskinnerne til gulvet. Her er gulvet beton, så vi bruger 6 x 30 mm slagplugs. Er gulvet af træ, kan du bruge almindelige gipsskruer pr. 60 cm.

3

Klip de lodrette vægskinner (C2) i hver side til i længden, så de mangler 1 cm i at nå loftet. Så er det let at skubbe topskinnen (C3) ind over. Skru vægskinnerne fast i væggen, og skru topskinnen (C3) fast i loftet.

4

Klip flere lodstolper (D) til, og sæt dem løst op i topskinnen (C3) og bundskinnen (C1), da det er nemmest at lave den endelige inddeling, når døren er sat i.

5

Stil de to stolper ved døren med “ryggen” imod dørhullet, og gør fast med en fiksertang.

6

Her klodses 2 cm op, hvor døren skal være, da der senere skal lægges et klikgulv. Og døren skulle jo helst ende med at være i niveau med gulvet.

7

Fra din opklodsning måler du 210 cm op, som der skal være til underkanten af overliggeren. Monter overliggeren med de to ombuk, og klem dem fast med fiksertangen.

Husk at tjekke en ekstra gang, at overliggeren er nøjagtig i vater.

03
Sæt dørkarmen i 7 Trin

Før du sætter dørkarmen i, skal du montere lægter i de to lodrette reglar (G1) og i overliggeren (G2), så du har et solidt underlag at skrue dørkarmen fast i. Skru delene fast med gipsskruer, som du bare borer lige gennem stålreglarne og ind i træet.

Det er ikke så vigtigt, hvilken dimension lægter du bruger; de skal være der, så du har noget, du kan skrue dørkarmen fast i. Nu kan du samle dørkarmen med bæreskinnen og montere den i dørhullet.

1

Monter to lægter (G1) på 210 cm i dørstolperne, så du har noget solidt at skrue din dørkarm i. Brug bare almindelige gipsskruer, og undgå at skrue, hvor du senere skal have dine karmskruer.

2

Saml dørkarmsættet efter producentens anvisninger. De plejer at være meget udførlige. Toppen fastgøres til de to sider med lim og skruer.

3

Stil karmen op på opklodsningen, så den rager 25 mm ud til hver side. Kil den fast med to kiler i toppen, så karmen trykkes ned imod klodserne. Tjek, at siderne er i lod, før du skruer dem fast.

4

Klods bundskinnen op, og monter den, så den ligger helt vandret. Skinnen skal styre den nederste del af døren inde i væggen.

5

De to forstolper monteres i dørkarmenes false og sættes fast med de medfølgende skruer. Forstolperne er en del af skydedørselementet.

6

Bundskinnen gøres endeligt fast med skruer ned i gulvet. Forinden tjekker du en ekstra gang, at karmene står 100 % i lod - ellers vil døren ikke kunne lukke helt tæt.

7

Placer de lodrette stålreglar, så de står med 45 cm’s afstand fra centrum til centrum af reglarne - og så du ikke får en samling lige ved karmen. Til sidst klikker du de vandrette lameller fra dørsættet (A) på.

04
Beklæd væggen 4 Trin

Nu skal der gipsplader på skillevæggen. Men du skal kun montere pladerne på den ene side, så du stadig kan komme til at montere og finjustere skydedøren.

Som vi viser på billederne, skal du ikke starte helt ude ved væggen, men en plade inde. Når den står helt i lod, er det meget lettere at tilpasse pladen ind mod væggen. Husk i øvrigt at skære spartelkanten af den side, som støder ind til væggen, den er ikke til at spartle ud.

1

Skær gipspladerne til. Læg først to lægter på to bukke, så dine gipsplader kommer til at ligge helt plant. Skær gipsen med en hobbykniv fra forsiden, knæk i snittet, og skær så fra bagsiden.

2

Nu skal pladerne på. Start med plade nr. 2 fra væggen, og sæt den i lod. Så er det nemmere at skære nr. 1 til, hvis væggen, den støder op til, er skæv.

Skruerne sættes fast i gipspladerne, før du rejser dem. Så slipper du for at skulle holde pladen og lede efter skruer samtidig.

3

Skru pladerne fast. Hold en hånd bagved, da de korte skruer ellers godt kan være svære at få til at få fat i lamellerne.

VIGTIGT! Husk at bruge de rigtige længder skruer. For lange skruer vil ridse din nye dør!

4

Brug en gipsskruemaskine eller en almindelig skruemaskine med en bit med dybdestop. Det er nemlig meget vigtigt, at du ikke skruer skruen igennem papiret, da den så ikke holder noget.

05
Sæt døren i 4 Trin

Det dørsæt, vi monterer her, består af karmene med indbygget bæreskinne i toppen og en “kasse” af stål og træ, som døren kan køre ind i. Døren hænger på nogle rullebeslag, der ender i en stor møtrik. Dørbeslaget i toppen af døren kan lige glide ind over møtrikken, der bruges, når døren skal finjusteres.

Monter topbeslagene, så de vender med åbningen ind imod den side, du skal se mest på. Det skal du gøre, fordi du så har en permanent dækliste på den “pæne” side og en aftagelig på den anden side. Læg et par klodser på gulvet, så du ikke beskadiger bunden af døren, og hæng døren på de to beslag.

1

Døren skal køre på hjul i bæreskinnen. Skub de to sæt hjul op i skinnen, og skru låsemøtrikken løs, så beslaget kan glide på bolten.

2

Hæng døren på, og juster den op og ned med en fastnøgle, så den både kommer til at sidde i den rigtige højde, og så den er helt i lod. Tjek også, at den rammer karmen pænt hele vejen ned.

3

Skru de sidste plader på væggen. Du kan tage døren af igen eller bare køre den ud af kabinettet (lukke den), imens du sætter gipsen på.

4

Dæklisterne monteres. På den side, hvor døren ikke skal tages af, bruges 4,0 x 60 mm skruer, som spartles ud og males med resten af karmen. Den anden liste males separat, da listen ellers vil sidde fast, hvis du en dag skal løfte døren af.

06
Spartling 2 Trin

For at undgå, at spartelmassen revner imellem gipspladerne, skal du armere samlingerne med papirstrimmel. Det er bedre end glasfiberstrimmel, fordi papiret ikke kan give sig.

Kom spartelmasse i bunden af samlingen, læg papirstrimlen oveni, og lad det tørre lidt, så du ikke river papiret i stykker, når du spartler igen. Læg mere spartelmasse på, så strimlen er helt dækket, og lad det tørre.

Sørg for, at der ikke sidder for meget spartel nogen steder, så du undgår at slibe, før du spartler tredje gang. Slib så, og du er klar til at færdigbehandle væggen.

1

Så skal der spartles og lægges papir-strimmel i samlingerne. Brug en 10 cm spartel, og træk først et lag spartel hele vejen i samlingen. Tryk forsigtigt papirstrimlen i med spartlen, og lad det tørre.

2

Anden gang spartel trækkes på med en 20 cm bred spartel. Kom ikke så meget på, at du skal slibe, du skal alligevel over det en tredje gang. Skruehullerne skal selvfølgelig også spartles.

07
Afslutninger 2 Trin

Når væggen er spartlet og slebet, skal den smøres eller rulles over med en gipspladeprimer, før du maler eller tapetserer den. Hvis du ikke primer, risikerer du, at maling og tapet ikke binder ordentligt på hhv. gipsplader og spartelmasse.

Til allersidst sætter du dæklister på begge sider af bæreskinnen, så man ikke kan se skruer og ophængsbeslag oven over døren.

1

Den aftagelige dæklistes skruer dækkes med plasticknapper. De fås selvklæbende og er stort set usynlige.

2

Søm dørindfatningen (F) og panelerne (H) på. Dér, hvor skydedøren går ind i væggen, limer du fodpanelet fast med monteringslim.

Materialer

Swedoor skydedør

 • 1 skydedørselement (A) M8-210 med 122 mm karm
 • 1 stabeldør (B)

Skillevæg

 • 5 stk. 70 mm top-, væg- og bundskinner med # lt (C) a 360 cm
 • 9 stk. 70 mm stålreglar (D) a 270 cm
 • 20 stk. 13 mm gipsplader (E) a 90 x 260 cm
 • 1 indfatning (F) til dør, 14 x 65 mm
 • 2 stk. 38 x 56 mm lægter (G1) a 210 cm
 • 1 lægte (G2) til overligger, 170 cm
 • 2 stk. 14 x 65 mm fodpanel (H) a 390 cm
 • 25 og 35 mm gipsskruer til stål
 • 8 stk. 7,5 x 72 mm karmskruer

Desuden:

 • Armeringsstrimmel
 • Gipsspartel

Specialværktøj

 • Pladesaks til at klippe stolper med
 • Fiksertang til at samle stålreglarne

Tidsforbrug

Regn med, at du skal bruge cirka 60 timer afhængigt af maling og tørretider.

Pris

Cirka 8000 kroner for en væg på 465 x 258 cm inklusive dør.

Sværhedsgrad

Opgaven hører ikke til de letteste, men hvis du er forholdsvis velbevandret i gør det selv-arbejde, kan du sagtens klare det.

Tegning

Sådan er væggen bygget op

En let skillevæg af stålreglar og to lag gips på hver side. Det er alt. Bemærk, at der ikke lægges lydisolering ind i væggen - det ville være spildt, da der ikke er lukket under døren, og al lyd vil kunne komme igennem der.

Video

TEKNIK: Stålskelet til skillevæg

Nem montering med pladesaks og fiksértang

TEKNIK: Stålskelet - rundt om rør

Med pladesaks er det nemt at tilpasse skinnerne

TIPS: Plads til kabler i skillevæggen

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TIPS: Løft gipspladen helt tæt op mod loftet

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Skydedøre