Gør det selv-skydelåger til kælderen

Dette skab med skydelåger er oplagt til den kølige kælder. Lågerne er bygget af rammer med masonit-hulplade, der sikrer god ventilation inde i selve skabet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.800 kroner

Intro

Det er virkelig tiltrængt med opbevaringsplads i kælderen her – men samtidig er familien begyndt at bruge rummene til at træne og spille musik i, så ingen har lyst til at have alle tingene til at stå og rode på åbne hylder. I kælderrummet stod oliefyret, inden huset gik over til fjernvarme, og de mange rør gør det nærmest umuligt at stille elementskabe op.

Derfor løser vi nu virkelig mange problemer ved at sætte brede, åbne hylder på væggen – og derefter skjule både de fyldte hylder og de fleste rør bag en væg med store skydedøre. Den faste del skæres til omkring de gennemgående rør, og under den giver skydedørene rigelig adgang til hylderne uden at tage plads i rummet.

Mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til hvor en skydedør kan bruges og hvordan du kan bygge med skydedøre. Læs mere på dette link: Skydedør

Vejledning

01
Hylderne sættes op på hyldebærerne 7 Trin

Som hylder har vi valgt melaminplader, der er billige - og nemme at bruge, da de hverken skal slibes eller behandles.

De lægges op på hyldebærere. Jo mere vægt du vil sætte på hylderne, jo tættere sætter du bærerne - og jo kraftigere skal bærerne selv være.

Kælderens mange rør får lov at sidde, vi skærer bare ud i hylderne til dem. Og hvor hylderne ikke er lange nok, samler vi dem over en 5 cm bred sømplade.

1

Start med at måle ud, hvor hylderne skal placeres på væggen. Fire hylder med en indbyrdes afstand på 35 cm er meget passende. Nederste hylde sætter vi 50 cm over gulvet, så større ting kan stå under den.

2

Vi mærker af, hvor skruerne til hyldebærerne (N) skal sidde. Hyldebærernes runde hjørne snyder let, så vi lægger en listestump på den. Bemærk, at vi har streget undersiden af hylden op.

3

Skru bærerne (N) op på væggen. Her er væggen muret, så vi borer for og bruger nylonplugs svarende til murværket. Jo flere hyldebærere, jo tungere ting kan de billige hylder med kerne af spånplade bære.

4

Streg op på hylderne (M), hvor der skal være plads til rør. Det gør du bedst ved at lægge hylden på plads og vinkle ud fra væggen på begge sider af røret. Rundingen tegnes om en kop med samme diameter.

5

Sav udskæringen med en stiksav. Snittet bliver pænest, hvis du bruger en klinge til kurver med små tænder beregnet til melamin, men du kommer langt blot ved at skære fra den side, der ikke ses.

6

Vores længste hylder må samles af to plader. Det kan gøres over en hyldebærer, men det er bedre at samle hylden med sømplader på undersiden, så kan samlingen laves hvor som helst.

7

Læg hylderne på plads, og skru dem fast til bærerne med 4 x 16 mm skruer - ikke længere, så risikerer du, at de stikker spidsen op gennem hylden.

02
Styreskinnerne samles og monteres i rammen 5 Trin

Når du har sat hylderne op på væggen, er det tid at skjule dem. Oppe med en fast plade (L), der klarer de mange rør under loftet, forneden med de fire skydedøre.

Du begynder med de enkleste dele af rammen (D og E), der skrues på væggene og loftet. Så mangler du de styreskinner, dørene skal køre i: bundskinnen og topskinnen, der også bærer den faste plade. Dem samler du af de smalle lister (A, B og C), før du sætter dem ind i rammen.

1

Gør de lodrette ramme stykker (D) fast til væggen fra gulv til loft med 10 x 80 mm karmdyvler. Det smarte ved dem er, at du placerer rammen og klarer hele montagen med bor, dyvel og skrue udefra.

2

Rammestykket (E) under loftet gøres fast. Hvordan det gøres, afhænger helt af dit loft - men ofte handler det om at finde bjælkerne med skruerne. Rammen holder her kun frontpladen (L).

3

Styreskinnerne samles hver af fem 21 mm brede lister. Du begynder med en af de høje lister (A) og tilføjer de næste en ad gangen med lim og 4 x 40 mm skruer.

4

Skru et vinkelbeslag i hver ende af den styreskinne, der skal sidde foroven. Bundskinnen kan du fæstne i gulvet eller med skråskruer ind i rammen (D).

5

Gør styreskinnen foroven fast med 4 x 40 mm skruer i beslaget.

TIPS: Når du har afsat højden, skruer du en klods (X) op, som skinnen ligger på imens.

03
Skydedørene males - og samles bagefter 6 Trin

Det er en god idé at male både rammerne og beklædningerne til de fire skydedøre, inden de samles - ikke mindst hvis du som her vil have dem i hver sin farve.

Rammerne kan du så vælge at skrue sammen, inden du maler, det er i hvert fald pænest at spartle alle samlinger, før du maler sidste gang.

Rammens skruesamlinger er ikke vildt stærke, men når beklædning og ramme samles, får døren stor styrke.

1

Hullepladerne males nemt og hurtigt med en rulle på den glatte forside. Mal to gange med akrylbaseret interiørmaling med en let mellemslibning.

2

Saml rammerne med lange skruer ind gennem sidestykkerne (G). Du gør det let og præcist på en plade med vinkelrette hjørner, hvor du kan presse listerne ned mod pladen med en tvinge, mens du skruer.

3

Smør lim på bagsiden af rammen, når malingen på både ramme og beklædning er tør. En PVAc-lim er helt rigtig - altså den “almindelige“ hvide trælim.

4

Læg beklædningen (K) på rammen i den våde lim, og skru den fast med 4 x 20 mm skruer for hver 20 cm. Bunden af pladen lægges 1 cm over bunden af rammen, så glider døren frit i styreskinnerne.

5

Skru to møbelhjul (P) fast under hver dør med 4 x 20 mm skruer, så er dørene færdige. Du behøver ikke at sætte greb på, de sidder bare i vejen.

6

Skydedørene sættes på plads ved at løfte dem op i topskinnen og sænke hjulene ned i sporene i bundskinnen. Gnid stearin i sporet foroven, så de glider lettere.

04
Dækpladen under loftet lader rørene slippe ud 5 Trin

Oven over dørene lukker vi af med et panel, en plade, der dækker af for nogle af de mange rør i den gamle fyrkælder.

Panelet er i sig selv hurtigt skruet på rammestykkerne og den øverste styreskinne, men først skal vi skære ud til de mange rør, der fortsætter ud i rummet.

Panelet samles af flere stykker, og bag alle samlinger sættes en liste, så alt låses fast og kan spartles og males.

1

De gennemgående rør tegnes op på dækpladen (L). Vi spænder den tilskårne plade fast på rammen så højt som muligt og trækker lodrette streger op på begge sider af rørene. Rundingen tegnes om en kop e.l.

2

Det optegnede stykke saves ud med stiksaven. Hullet til rørene fjernes helt, men resten (L1) passer du godt på, det skal du tilføje, når dækpladen er stukket op på plads omkring rørene.

3

Skub den færdigskårne dækplade op på plads, og gør den fast på ramme og skinne med 4 x 40 mm skruer. Sæt afstivninger (F) på panelets bagside, hvor den sidste stump og næste plade kommer.

4

Skru det afsavede stykke (L1) på over rørene. Du undgår ikke helt at spartle samlingerne, før du maler, men det er tæt på.

Tips: Du må ofte bore for og undersænke for at få skruehovedet ned i mdf-pladen.

5

Selv de helt skæve udskæringer kan du klare: Klip først en skabelon i papir, når det virker umuligt - og tjek, om skabelonen passer. Hvis ikke, så klip en ny, til du har den rette facon til din plade.

Materialer

Skabets faste dele

21 x 45 mm høvlet fyr:
• 6 styrelister (A) a 338 cm til skinnerne

21 x 35 mm høvlet fyr:
• 2 mellemlister (B) a 338 cm til bundskinnen

21 x 21 mm høvlet fyr:
• 2 mellemlister (C) a 338 cm til topskinnen

45 x 95 mm reglar:
• 2 rammestykker (D) a 217 cm til vægge 24 x 45 mm høvlet fyr:
• 1 rammestykke (E), 338 cm langs loft
• Afstivninger (F) bag dækpladen

12 mm mdf-plade:
• 1 dækplade (L), 30 x 347 cm

16 x 400 mm melaminplade:
• 6 hylder (M) a 244 cm

Desuden:
• 30 x 35 cm hyldebærere (N)
• Skruer: 4 x 16, 4 x 40 og 5 x 80 mm
• 6 sømplader, 5 x 20 cm
• 10 x 80 mm karmdyvler
• Murplugs
• 2 vinkelbeslag, 80 mm brede
• Trælim
• Akrylspartelmasse
• Akrylmaling

Fire skydedøre

19 x 45 mm lister:
• 8 lodrette lister (G) til døre a 182,5 cm
• 8 vandrette lister (H) til døre a 78,5 cm

19 x 95 mm lister:
• 8 vandrette lister (J) til døre a 78,5 cm

3,5 mm masonithulleplade:
• 4 dørbeklædninger (K) a 85,5 x 179 cm

Desuden:
• 8 møbelhjul (P) a 19 x 19 x 30 mm
• Skruer: 4 x 20 og 5 x 80 mm
• Akrylspartelmasse
• Akrylmaling
• Trælim

Tidsforbrug

2-3 dage plus tørretider

Pris

Cirka 2800 kroner

Sværhedsgrad

Du skal improvisere for at finde den rigtige opbygning og løse de små problemer, der altid vil opstå undervejs.

Tegning

Faste hylder bag skydedørsvæg

Når du har hængt hylderne (M) op, sætter du rammen (D og E) på væggene og loftet. Så følger styreskinnerne til skydedørene, de er samlet af lister (A, B og C). Foroven lukker du af med en fast plade (L).

Alle målene retter du ind efter dit rum. Har du ikke rør under loftet, kan du naturligvis lade dørene gå helt op til loftet.

Faste hylder bag skydedørsvæg

Styreskinnerne

Styreskinnerne til dørene samles af 21 mm tykke lister i forskellige højder: tre høje styrelister (A) samlet om to lavere lister (B i bundskinnen, C i topskinnen). Listerne danner to spor, som de 19 mm tykke døre glider frit i. Ved at bruge lavere mellemlister i topskinnen får vi her dybere spor, så dørene kan løftes op i topskinnen og stikkes ned i bundskinnen - og senere løftes ud og sættes tilbage, når du har brug for det.

Sporene foroven er dybere end sporene forneden. Dørene kan derfor nemt løftes op i topskinnen og sænkes ned i bundskinnen, uden at de slipper sporet foroven.

 Styreskinnerne

Skydedørene

Dørene er nemme at bygge og helt uden komplicerede samlinger, fordi rammen limes og skrues på en plade. Rammen bygges af træ i to bredder, så top- og bundstykkerne (J) er bredere end resten (G og H) - det giver en stærk og elegant dør.

Rammen samles på en hulplade (K), som sikrer god ventilation inde i skabet – det er godt her ved en kældervæg.

Hjulene (P) gør det let at skyde dørene fra side til side.

Skydedørene

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skydedøre