Byg selv skydelåger med spejl

Bygger du skydelågerne selv, sparer du penge og kan få dem i den størrelse og med det look, du ønsker. Her kan du se, hvordan du bygger lågerne med store spejlflader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.550 kroner

Intro

Hvis pladsen er trang, er der ingen vej uden om skydelåger. Specielt i et soveværelse, hvor der ofte er sparet på kvadratmeterne, kan det være den helt rigtige løsning.

Det gælder, både hvis du vil gemme eksisterende skabe af vejen ved at fjerne lågerne og udstyre skabene med skydelåger og som her etablere et helt nyt skab i et indhak i rummet.

Her indretter vi skabet med færdige udtrækshylder. Dem findes der flere af, men du kan også vælge blot at hænge hylder på væggen.

Du skal være opmærksom på, at der skal være en smule overlap, når lågerne er lukket. Normalt beregner man ganske vist omkring 20 mm, men for at få plads til udtrækshylderne vælger vi at nøjes med 10 mm overlap. Den ene låge forsyner vi med spejlglas og den anden med sort glas, men andre typer fyldinger er også en mulighed.

Glasset købes i færdige mål hos glarmesteren. Spejlglas til dørlåger er typisk forsynet med en usynlig film, som gør, at det ikke splintrer, men bliver ved at hænge sammen, selv om det går i stykker. Det samme gælder det farvede glas, men det vigtigste er at fortælle glarmesteren om anvendelsen, så han klæber filmen på eller sørger for, at der bliver brugt sikkerhedsglas.

Vil du være på den sikre side, så vent evt. med at bestille glasset, til rammen er samlet. Så er målene helt klar.

Selve rammerne er fremstillet af 19 mm MDF-plade. Det giver en robust konstruktion, der ikke slår sig, og som forbliver helt plan.

Se mere om skydedøre her.

Vejledning

01
Rammerne skæres 4 Trin

Til udskæringen af MDF-pladerne bruger vi en dyksav med skinne. Fordelen ved den er, dels at den er hurtig at arbejde med, dels at det er nemt at opnå høj præcision. Vælger du i stedet at bruge en almindelig rundsav og en retskinne til at styre efter, skal du regne med at bruge mere tid på opgaven, og at du skal være ekstra omhyggelig for at opnå et lige så præcist resultat. Hvis du vælger en løsning med en glat låge uden glas, vil det nemmeste være at få pladerne skåret ud hos trælasten. Så skal du blot male og montere lågerne.

1

Mål ud på pladen, og skær ud til top- og bundstykker. Hver ramme består af to sider (A) samt top- og bundstykke (B). Til to skydedøre altså otte stykker træ i alt.

2

Gør plads til glasset. Mål omhyggeligt op til den fals, som glasset skal hvile i. Falsen er 4 mm, og den resterende kant er også 4 mm.

3

Skær falsen på sidestykkerne. Når du har indstillet dyksaven til at skære falsen i den rigtige dybde, så der er 4 mm tilbage, skærer du fals i alle stykker. Savbladet er 2 mm bredt, så med lidt omhu kan du nøjes med at save to gange.

4

Alternativ udsavning. Du kan også starte med at save falsen i det store stykke og så bagefter save siden af i den rigtige bredde. Det kan være lidt lettere ved de lange, smalle, lodrette sider. Specielt hvis du benytter en almindelig rundsav.

02
Samling 7 Trin

Kontrakeling er en ægte snedkersamling af profilerede brædder. Når du nu har savet en fals i siderne, har du dermed også givet siden en profil. Derfor skal du tilføje en fals på 4 x 4 mm i top- og bundstykket på endestykkerne, for at siderne slutter tæt. En fordel er også, at du opnår en større limflade mellem rammens sider. Du kan - som her - lave falsen med en kapsav. Har du ikke sådan en, kan den laves med en overfræser.

1

Kontrakeling. Det lyder fint, men det handler kun om, at du saver en fals på 4 x 4 mm, og det er lettest på kapsaven. Husk et afstandsstykke, når du skal save med dybdestop på saven.

2

Tjek! Tjek! Prøv flere gange, om saven er indstillet rigtigt. En smule unøjagtighed og ujævnhed kan fjernes med slibepapir, som er monteret på en træliste med fx dobbeltklæbende tape.

3

Prøvesamling af rammen. De fire stykker lægges på et fast underlag. Tjek, at vinklerne er rette, og at samlingerne flugter. Hvis ikke samlingerne flugter helt, kan den lille klods med slibepapir anvendes til justering.

4

Samling med dyvler. Marker, hvor der skal bores med et skarpt 10 mm bor. Der bores tre steder fra kanten og ind i de vandrette stykker (B).

5

Bor, uden at træet flækker. En hjælper kan se efter, at der bores vandret. Skruetvinger holder rammen på plads og hindrer, at MDF-pladen skubber sig under borearbejdet. Lad boret køre, så hullet er rent, og der er god plads til dyvlen.

6

Lim. Træstykkerne skilles ad og pustes rene. Og så skal det første hjørne samles. Læg lidt lim i hullerne i begge stykker træ. En 10 mm dyvel, som er spidset, bankes i. Dyvlen må ikke gå stramt - så skal der bores lidt mere.

7

Fjern lim, og luk hullerne. Når hele rammen er samlet, tørres evt. overskydende lim af, og der grundes og spartles, inden rammen males to gange med slutmaling.

03
Montering af glas 5 Trin

Når malingen på rammerne er tør, er det tid til at montere fyldingerne. Her er det glasplade og spejl, men kunne lige så godt være en tynd MDF-plade eller andet. Selv om lågernes ramme kun er otte centimeter bred, bliver lågerne helt stabile og solide, når glas og spejl er limet i.

Både glas og spejl monteres med sanitetssilikone. Brug en klar silikone. Det giver det flotteste resultat.

Før du påfører silikonen, er det vigtigt, at falsene er helt rene.

1

Falsen renses med et stemmejern og støvsuges helt ren. Efter rensningen lægges silikonen på i en tynd stribe helt inde i falsen. Så undgår du, at silikonen løber ud på forsiden af glasset.

2

Glasset lægges i. Både spejl og det sorte glas er 2-3 mm mindre end åbningen både i højde og bredde. Forsigtigt sænkes glasset ned. Støt det eventuelt nedefra.

3

Silikonen forsegler glasset. Den første stribe silikone holder glasset fast. Den næste bag på glas og spejl forsegler, så glasset ikke falder ud. Læg en stribe silikone i falsen.

4

Fugen glattes. Silikonen glattes ud med en særlig spartel. Vælg en af de specielle fugebrikker, der findes til formålet, og brug den profil, som gør, at mindst mulig silikone skrabes af.

5

Justering. Hvis det viser sig, at en af siderne buer en smule, kan lågen spændes sammen med fx et bagagebånd. Glas og silikone skal nok holde lågen sammen til slut.

04
Hjul og beslag 5 Trin

Der er to typer låger: de tophængte med hjul foroven og dem med hjul forneden. De viste låger kører på hjul på en skinne i bunden af skabet.

Sammen med beslaget kommer der en samleanvisning, men som andre anvisninger kan der sagtens være noget at være i tvivl om.

Her er skydelågerne monteret på et trægulv, men hvis de skal monteres på fx et gulvtæppe, er det samme fremgangsmåde, blot skal bundskinnen skrues fast i stedet for limes.

1

Bundskinnen og den øverste styre­ skinne skal være lige lange og kortes af med en vinkelsliber. Skær forsigtigt for at undgå misfarvning. Kanterne slibes en smule, inden skinnerne monteres.

TIPS: Du kan også bruge en nedstryger.

2

Skinnerne monteres. Styreskinnen øverst monteres med skruer i loftet. Bundskinnen limes fast på trægulvet med dobbelt klæbende tape, 30 mm fra skabslågens forkant.

3

Topbeslagene har tre hjul, som holder lågen på plads i styreskinnen øverst. De bærer ikke lågen, men støtter den. De monteres 4-6 cm fra kanten. Husk at bore for, inden du skruer dem fast.

4

Bundbeslagene monteres også 4-6 cm fra kanten. Med en skruetrækker justeres højden på hjulet, men først når lågen er løftet på plads. Sammen med beslaget kommer også en sikring, så lågen ikke kan hoppe ud af skinnen.

5

Når lågerne er færdige, skal de blot løftes på plads i skinnesystemet. Herefter foretages den endelige finjustering, så alt glider, som det skal.

Materialer

18 mm MDF-plade:
• 2 lodrette stykker (A) på 6,5 x 208 cm
• 2 vandrette stykker (B) på 51,5 x 15 cm

Desuden:
• Dyvler, 8 mm, 12 stk.
• Glas i størrelse 51,3 x 178,2 cm
• Skydedørsbeslag fra fx Elfa. Inkl. bundskinne og topskinne
• Kantliste foroven (C): Primo 8 x 55 mm
• Skabsindretning fra fx Elfa Lumi

Specialværktøj
• Dyksav med føringsskinne

Tidsforbrug

Selve lågerne kan du lave på en weekend inklusive tørretid på malingen.

Pris

2550 kroner for lågerne inklusive skydedørsbelag

Sværhedsgrad

Med en føringsskinne på rundsaven er det forholdsvis nemt at lave lågerne.

Tegning

Tips & Tricks

Fleksibel indretning med væghængte udtræksskuffer

Det nye skab kan indrettes på mange måder. Dette enkle opbevaringssystem fra Elfa består af en bæreskinne, hvorpå de lodrette vanger hænger.

Montagen af indretningssystemet er let, men der skal alligevel tilpasses en smule. De fleste hyldesystemer tager udgangspunkt i en bredde på omkring 60 centimeter. Med en samlet bredde på 129 centimeter giver det fint plads til to moduler ved siden af hinanden som her. Med faste trådhylder kan indretningen klares for ca. 1500 kroner. Luksusudgaven med udtræk bliver noget dyrere, så det kan være en god idé at kombinere de to løsninger.

Endelig kan du naturligvis vælge blot at skrue helt almindelige hylder op med hyldeknægte.

Begge sektioner med hylder kan flyttes.

Bæreskinnen hægtes blot fast på den vandrette liste.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...