Sådan monterer du gerigter

Gerigter er indfatninger, som bruges omkring døre og vinduer i huset til at skjule sprækken mellem karmen og væggen. Det giver et flot og gennemført resultat på både døre og vinduer. Her kan du læse, hvordan du selv monterer gerigter i almuestil omkring en dør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1300 kroner

Intro

Dørindfatningerne kan være med til at understrege stilen i en bolig. Derfor har det betydning, hvilken type indfatninger du vælger, hvis du sætter en ny dør i, som skal rammes ind. Eller bare har lyst til forandring med nye indfatninger på de eksisterende døre.

Vejledning

01
Sidestykkerne 5 Trin

Når du skal montere dørindfatningerne, skal du først beslutte dig til, hvor de skal placeres. Du kan vælge at lade dem flugte med karmen eller at lave en såkaldt platte som her, hvor indfatningerne er rykket et lille stykke væk fra falsen. Hvis du vælger at lave en platte, er det en god idé at lave en skabelon, så du er sikker på at få den samme afstand hele vejen rundt.

Benyt dig også af hjælpestreger, når du skal måle op til den skrå vinkel, smigvinklen, foroven. Så er du sikker på, hvilken vej snittet skal vende. Vælger du glatte dørindfatninger, er det en endnu større hjælp, da de kan vende begge veje.

1

Mål og streg op, hvor dørindfatningen skal placeres. Her laves en såkaldt platte, hvor indfatningerne placeres 6 mm fra kanten. Streg op i det øverste hjørne og et par steder mere ned ad siderne.

2

Hold indfatningen op mod døren, og streg op til smigvinklen. Skær indfatningen vinkelret ved gulvet, og stil den, hvor den skal være, mens du streger op. Med en skrå hjælpestreg er du ikke i tvivl om, hvor smigen skal saves.

3

Sav indfatningerne til foroven med et snit på 45 grader. Det er en stor fordel at bruge en kap/geringssav, fordi den laver det pæneste snit. Så hvis ikke du har en, så se, om du ikke kan låne en - specielt hvis du skal sætte indfatninger på flere døre.

4

Sæt indfatningen fast med dykkere. Søm 5-8 cm fra smigen. TIPS: Sæt en dykker fast foroven og midt på indfatningen, men undlad at slå dem helt i, indtil du har skåret og monteret alle tre dele. Så kan du nå at rette til, hvis der er noget galt.

5

Dykkerne undersænkes 1 mm med en dyknagel. Har du ikke sådan en, kan du evt. bruge et stort søm eller en monteringsskrue. Hovedet på dykkerne dækkes med lidt hvid akrylfugemasse.

02
Overstykket 3 Trin

1

Skær overstykket til, når du har monteret de to sidestykker. Først skærer du den skrå vinkel i den ene ende. Hold det så op på plads, og tjek, at samlingen er pæn, inden du streger længden op. Skær derefter overstykket til i den modsatte side.

2

Sæt overstykket på plads. Smør hvid trælim på begge de skrå snit på overstykket, så dine samlinger bliver ved med at være flotte, og der ikke kommer en revne, når træet tørrer ind.

3

Søm overstykket fast - først på midten, pres så geringen sammen i hver side, og søm færdig. For at holde samlingen korrekt sammen, til limen er tør, sættes der en dykker i. Søm oppefra, så dykkeren ikke bliver synlig.

03
Fejelisterne 6 Trin

1

Fejelisten skal tilpasses, så den slutter pænt til op mod profilerne på dørindfatningerne. Det gælder dog kun fejelisten på den ene side.

2

Mærk op, og skær fejelisten til med en skarp hobbykniv, så den passer nogenlunde til profilerne. Brug en skarp hobbykniv, og pas på fingrene. Tjek jævnligt, så du ikke kommer til at skære for meget af.

3

Søm fejelisten fast, når du har skåret den til. En bøgetræsliste er ikke det nemmeste at sømme i, så det er en god idé at bore for med et 1 mm bor. Her bruges 1,2 x 25 mm dykkere.

4

Forsænk dykkerne med en dyknagel. Det er specielt vigtigt på fejelisterne, så du ikke stikker fødderne.

5

Så er fejelisten på plads på den ene side af døren. På afstand slutter den pænt til ved dørindfatningerne.

6

Monter fejelisten på den anden side. Her skal den ikke tilpasses profilerne, da den støder op til tilsætningsstykket. Klods bundstykket ordentligt op, inden du sømmer fejelisten fast, så det ikke knirker, hver gang der bliver trådt på det.

04
Hvis dørhullet er dybere end døren 4 Trin

Det giver en ekstra udfordring, hvis dørhullet er dybere end dørkarmen. Så skal du nemlig lave en såkaldt tilsætning - altså sætte en ekstra liste på, som “forlænger” dørkarmen, så dørkarmen bliver lige så bred som det hul, den er placeret i. Det giver en pæn overgang og noget at fastgøre dørindfatningerne til. Her er tilsætningen lavet af 21 x 33 mm lister. De saves til på længden, så de passer til de to langsider og til stykket over døren.

Tilsætningsstykket skrues fast til dør karmen hele vejen rundt. Dør indfatningerne sømmes fast i det ekstra stykke med dykkere.

1

Bor for med et 4 mm bor i tilsætningen. Bor fra forsiden - lidt skråt for at få skruen til at sidde i bagkanten af tilsætningen, så indfatningen kommer til at dække skruen.

2

Sæt listen fast med 4 x 70 mm spunskruer med 40-50 cm’s afstand. Put hvid trælim på bagsiden af listen, så den ikke revner i samlingen, inden du sætter den op.

3

Skru sider og overstykke sammen. Bor for med 4 mm bor.

4

Monter nu indfatningerne. Marker, hvor skruehovederne i tilsætningen er placeret - de bliver nemlig dækket, når indfatningen kommer op. Og så risikerer du ikke at sømme ind i skruerne.

De nye dørindfatninger i almuestil passer perfekt til de franske døre. Og husets stil i øvrigt.

Materialer

Almueprofiler:

  • 4 stk. a 240 cm
  • 2 stk. a 180 cm

12 x 15 mm fejeliste:

  • 2 stk. a 180 cm

Evt. 21 x 33 mm liste (stigetræ):

  • 2 stk. a 240 cm, 1 stk., 180 cm

Desuden:

  • Dykkere, 1,2 x 25 mm og 1,6 x 40 mm
  • Trælim
  • Akrylfugemasse
  • Evt. spunskruer, 4 x 70 mm

Specialværktøj

  • Kap/geringssav

De viste profiler er fra Københavns Listefabrik, der har et stort udvalg.

Tidsforbrug

1 dag inklusive maling, eksklusive tørretid

Pris

Cirka 1300 kroner for almueprofiler til en dobbeltdør

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, men samlingerne kan godt drille. Men bruger du en kap/ geringssav, hjælper du dig selv godt på vej.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer og døre