Mal vinduerne så de holder i mange år

Det er helt sikkert ikke en af de nemme, hurtige opgaver, men hvis dine vinduer skal holde til elementernes rasen og tage sig pænt ud i husets facade, skal de vedligeholdes. Det tager tid, men gør du dig umage, bliver det flot og holdbart.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
1.200 kroner
Mal vinduerne

Det er et værre pillearbejde, men det betaler sig at vedligeholde vinduerne. Gør du dig umage fra start, får du et flot og holdbart resultat.

Intro

Vinduerne er husets øjne, og når de skal males, skal man kende deres historie. Det lyder som ren romantik, men det med historien er i hvert fald rigtigt. For du har brug for at behandle vinduerne med samme type maling gennem hele deres levetid – og hvis ikke du kender historien, må du udslette den ved at slibe vinduerne i bund og starte forfra.

Vinduerne her er slebet i bund og behandlet med grundingsolie, shelllak på knasterne og tre lag lysgrå alkydmaling – men det er otte år siden, og facaden vender mod syd, hvor sol og regn arbejder sammen om at nedbryde malingen, så det er ikke et sekund for tidligt at male igen. Trævinduerne fra et tidspunkt sidst i 80’erne er af udmærket kvalitet, så de bør kunne holde mange år endnu – hvis altså de bliver malet med ca. fem års interval.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler

Gør dig umage fra start og få et holdbart resultat

Det er et møjsommeligt pillearbejde at male vinduer, men tålmodigheden belønnes ved det løft, de nymalede vinduer giver huset. Det er ikke svært, men kræver tålmodighed og grundighed.

OBS! Denne artikel er en del af et samlet tema om maling af udendørs træværk, hvor vi har samlet alt, hvad du skal vide, inden du går i gang med malerarbejdet.
Du kan hente det samlede tema her: Stort tema: Maling af udendørs træværk.

Vejledning

01
Rengøring 2 Trin

Der er urimelig mange krinkelkroge på vinduer og vindueskarme. Inden du kan male, skal du støvsuge grundigt, så alt støv og alle edderkoppereder kommer væk. Vask efter med grundrens og rent vand, og lad vinduerne tørre.

Så er du klar. Hvis altså vejrudsigten er med dig, for malingen skal have tid til at tørre, inden der kommer regn, og inden du kan lukke vinduerne igen.

1

Start med at støvsuge vinduerne grundigt - edderkoppereder sidder typisk, hvor det er sværest at komme til, og hvor der er tørt.

2

Vask med et grundrensemiddel. Det er nemmest med en halvstiv børste og en skuresvamp. Du skal ind i alle kroge.

02
Slib, og mal 11 Trin

Hvis du ved, hvilken type maling der er brugt på vinduerne, slipper du for at slibe al maling af og kan nøjes med at skrabe løstsiddende maling af. Slib overalt med mellemfint slibepapir, fx korn 120. Børst alt støv væk, inden du begynder at male.

Start indefra med de flader, som er svært tilgængelige og ikke kan ses, når vinduet er lukket.

Du kan bruge malertape, men med forsigtighed kan du klare dig uden.

1

Start med rammens fals ind mod karmen. Ved at rotere penselskaftet mellem fingrene kan du presse malingen op mod kanten ud mod gummitætningslisten uden at ramme den.

2

Mal karmens fals, og vær omhyggelig med at komme ind i og rundt om hængslet, så alt får samme farve.

3

Mal så vinduesrammens profil ind mod gummilisten. Undgå at male gummilisten; det gør den stiv og dårlig til at tætne.

4

Mal derefter profilet ind mod glasset. Her kræver det præcision at undgå at male på ruden. Øv dig, eller hold en spartel eller anden afdækning ind mod glasset.

5

Mal undersiden af tværposten, som adskiller vinduets øverste og nederste fag. Her sidder en vandnæse (en lille rille), som du skal være omhyggelig med at male op i.

6

Tværpostens overside er ligesom bundkarmen udsat. Massér malingen godt ned i evt. revner med langsgående strøg. Stryg efter på den korte led. Denne metode med skiftende retninger kaldes forsletning.

7

Stryg nu de store flader indvendigt. Både karm og tvær- og lodposter. Hvis du fjerner alle kroge og anverfere, kan du bare stryge afsted - det er det eneste sted på vinduerne, der er lidt plads!

8

Udefra starter du med de smalle og mindre synlige flader, så du ikke ødelægger slutstrygningen på de lidt større flader.

9

Dernæst glaslisternes kant ind mod glasset - igen på fri og sikker hånd eller med afdækning, uden at ramme hverken glas eller gummiliste.

10

Mal fladen ud mod det fri. Det er den mest synlige del af vinduet, så den males med al den omhu, du magter. Mal både på tværs og på langs, og afslut med lette strøg med den brede pensel (modleren).

11

Vinduesfalsen ind mod midtersprossen er den sidste del af vinduet, som males. Den er god at tage fat i, når vinduet svinges fra side til side i den øvrige del af processen.

Tidsforbrug

2-3 timer pr. vindue pr. malinglag.

Pris

Ca. 1.200 kr. for tre liter maling og tre-fire pensler.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, men det kræver tålmodighed og grundighed.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Vinduer