Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift mørtelfugen rundt om vinduet

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En revnet mørtelfuge rundt om et vindue er en trussel for vinduets trækarm. Med en mere moderne løsning, nemlig et fugebånd, er skaden dog hurtigt rettet op.

Trænger der vand ind i sprækken, kan det medføre råd i vinduets karm.

Intro

Mørtelfuger omkring vinduer er ikke en dårlig løsning, men de skal være lavet helt korrekt, og det er de ofte ikke. Og dårligt udførte mørtelfuger revner, fordi de ikke er elastiske. De slipper taget i vinduets trækarm eller i murstenene, når træet udvider sig og trækker sig sammen med temperatur og vejrlig.

Lader du sådan en fuge være for længe, trænger der vand ind i sprækken. Vandet kan føre til råd i vinduets træværk, og når vandet om vinteren fryser til is, vil det udvide sig og gøre sprækken endnu større.

Den nemmeste og sikreste løsning er at kradse fugen ud og erstatte den med fugebånd. Fugebånd er et elastisk bånd, der er vandtæt, men samtidig åndbart (diffusionsåbent). Det betyder, at fugt, der måtte finde vej ind mellem fugen og træets karm, kan fordampe igen.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du ekspanderende fugebånd!

Derfor er det gået galt

  • Mørtelfugen var for stiv. Den manglede den elasticitet, der er nødvendig for en fuge, der sidder mellem to materialer - i dette tilfælde mursten og træ. De små bevægelser i trækarmen har fået fugen til at krakelere. Mørtlen skulle have været blandet med fæhår - dyrehår, som kan blandes i mørtlen for at gøre den mere elastisk. Denne metode har været brugt i århundreder.
  • Vand har gjort ondt værre. I frostvejr fryser vand til is. Is fylder mere end vand, og så udvides sprækken.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Fjern den gamle fugemørtel. Det gøres nemmest med et gammelt stemmejern. Rens siderne grundigt. Det er nemt på træ rammen, lidt mere besværligt på murværket.

2

Stop mineraluld ind mellem murværk og karm. Ofte mangler der isolering, og så skal der fyldes op. Husk, at der skal være plads til fugebåndet.

3

Børst eller støvsug omhyggeligt. Karm­ siden skal være helt fri for mørtelrester. Er der støv på karmen, klæber fugebåndet ikke ordentlig fast.

4

Stop fugebåndet på plads. Beskyttelsespapiret bagpå trækkes af, i takt med at fugebåndet trykkes fast på karmen. Placér fugebåndet min. 3 mm længere inde end forkanten af vinduets karm.

5

Tryk fugebåndet fast til karmen med stemmejernet eller en spartel. Du kan ikke gøre det med fingrene alene. Efter en halv til en hel time er fugebåndet ekspanderet og fylder hele mellemrummet ud.

6

Nu lukker fugebåndet helt tæt, men til­ lader samtidig, at evt. fugt kan slippe ud.

Når du skal skifte en mørtelfuge ud med fugebånd, har du brug for fugebånd og en smule værktøj.

Video

TIPS: Frys den ekspanderende fugestrimmel

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage