Luk lys ind med et stort ovenlysvindue

Etablering af ekstra store ovenlysvinduer er ikke nogen nem opgave. Men går du grundigt til værks og følger vores og producentens instrukser nøje, kan du godt selv gøre det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
13.000 kroner

Intro

Et ovenlysvindue giver masser af lys og luft. Og så kan det typisk vippes så meget, at det næsten får karakter af en fransk altan.

Mange forbinder desværre opgaven med to håndværkere, et stillads og en regning i den dyre ende. Men sådan behøver det ikke være, for med hjælp fra en ven kan du faktisk selv etablere et helt nyt ovenlysvindue eller udskifte det gamle med en nyere model.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du:

 • afmonterer det gamle vindue
 • laver en korrekt udveksling (skærer nogle af tagspærene over) efter konsultation med en fagmand
 • monterer det nye.

Kort sagt: Vi lukker lyset ind bag de skrå vægge.

Vejledning

01
Afmontering af det gamle vindue 5 Trin

Når du skal afmontere det gamle vindue, giver det god mening at være lidt nænsom. Der er ingen grund til at beskadige de spær, vinduet er fastgjort i.

Vi starter derfor med forsigtigt at afmontere lysninger og pyntelister med et lille koben, hvorefter vi afmonterer selve vinduet. Når først vinduet er væk, er det meget nemmere at komme til. Vi kunne skrue samtlige skruer ud af karmen, men kan det ikke lade sig gøre, må du gå lidt hårdere til værks med kobenet eller evt. en bajonetsav.

1

Mærk op til det nye vindue på spærene, og montér et bræt på tværs af spærene over det eksisterende vindue. Ved at skrue brættet på stabiliserer du spærene, inden du fjerner vinduet.

2

Afmontér lysninger og eventuelle pyntelister. Prøv dig frem med et lille koben, og se, om du kan vippe beklædningen af. Der er ingen grund til at beskadige de omkringliggende spær, hvis det kan undgås.

3

Åbn vinduet helt, og afmontér det med en skruetrækker. Sørg for, at der står en hjælper parat til at holde, når du løsner. Nu kan du stille og roligt tage hele vinduet ud.

4

Fjern et par rækker tagsten der, hvor det nye vindue skal være. Vi gemmer tagstenene, da de skal på igen, når vinduet er monteret.

5

Skru alle de gamle skruer i vinduesrammen ud. Fjern de gamle vinkler og beslag. De er slidte og formentlig ikke helt lige længere. Brug dem, der følger med det nye vindue. Nu kan du fjerne den gamle vinduesramme helt.

02
Opmåling og udvekslinger 6 Trin

Vinduet her er større end det gamle, så vi er nødt til at lave en udveksling i henholdsvis toppen og bunden af vindueshullet. Men for at kunne montere udvekslingerne skal vi have skåret både spær og taglægter til i længden.

Sæt god tid af til at måle op, og mål hellere en gang for meget end en gang for lidt. Du skal for alt i verden undgå at skære for meget af spærene. Herefter er det bare at skære udvekslingerne til og skrue dem godt fast.

1

Skær taglægterne til, så de ikke rager ind over området, hvor det nye vindue skal sidde. Mål grundigt op, mærk af, og find derefter stiksaven frem.

2

Skær ligeledes tagspærene til i længden, så de ikke fortsætter op i det område, hvor vinduet skal sidde. Igen er en stiksav det oplagte stykke værktøj til opgaven.

3

Start med at skrue den nederste udveksling fast udveksling fast i de afkortede, underlig - gende spær. Vi bruger 6 x 120 mm rustfri spånskruer. På den måde sikrer vi os, at udvekslingen har godt fat i spærene.

4

Montér dernæst den øverste udveksling i de afkortede, overliggende spær. Igen bruger vi 6 x 120 mm rustfri spånskruer til formålet. Det er vigtigt, at alt er dimensioneret korrekt.

5

Når den øverste udveksling er monteret, kan du med ro i maven fjerne loftstøtten. Nu, hvor selve konstruktionen er stabil, er der ingen grund til at have loftstøtten stående midt i arbejdsområdet.

6

Skær nye taglægter til, og skru dem derefter fast på spærene mellem de eksisterende vandrette taglægter. På den måde kommer rammen til at flugte med oversiden af taglægterne.

03
Montering af vinduet 11 Trin

Nu er det tid til at ringe efter en ven. Et vindue kan nemlig snildt veje 80 kg eller mere, og det gør det vanskeligt at håndtere alene.

I denne fase er det vigtigt jævnligt at orientere sig i producentens monteringsvejledning. Typer af beslag og deres placering kan variere fra vinduesmodel til vinduesmodel, selvom fremgangsmåden ofte er meget ens.

1

Skru det medfølgende monteringsbeslag fast i vinduesrammen, og følg producentens instruktioner nøje. Afviger du fra instruktionerne, går det sjældent godt.

2

Montér karm­ isoleringen som det første. Den sørger for, at der ikke siver kulde ind mellem vinduet og spær­ konstruktionen.

3

Placér den nederste del af vinduet i hullet oven på den nederste del af karmisoleringen. Sørg for at placere vinduet, så det ligger præcist ovenpå karmisoleringen.

4

Skru vinduet fast til udvekslingen med 5 x 40 mm rustfri beslagskruer. Er vinduet ikke helt i vater, kan du lægge en afstandsklods eller to ind under beslagene.

5

Lim undertagskraven fast til undersiden af vinduet. Følg markeringen på vinduet. Tag stenene vil senere overlappe folien, så taget bliver helt tæt.

6

Montér inddækningen og skørtet på den nederste del af vinduet. Når først det er fastgjort, kan du forme skørtet efter tagstenene ved at trykke på det med hænderne.

7

Løft den øverste del af karmen på plads, og sørg for, at den ligger helt plant. Her er det en fordel at være to. Ikke fordi den er tung, men simpelthen fordi den bliver nemmere at styre.

8

Skru den øverste del af karmen fast til de lodrette lægter. Vær omhyggelig, når du skruer, og sørg for, at beslaget ikke bliver trukket skævt. Brug 5 x 70 mm rustfri spånskruer.

9

Nu kan du klikke selve vinduet fast. Det er stort og svært at håndtere alene, så igen er det en god idé at være to.

10

Skru rammerne på det øvre og nedre vindue sammen med de medfølgende skruer. Det kan være en god idé at indstille momentet på din skruemaskine, så du ikke kommer til at overspænde.

11

Skruehullerne dækkes nemt med de medfølgende propper. Propperne monteres i al sin enkelhed ved, at du trykker dem ind i skruehullerne - helt uden brug af lim.

04
Tætning og vandafledning 6 Trin

Med afvandingsrende, dækskinne og drypnæse sørger vi for, at ovenlysvinduet bliver helt regnsikkert. Tagstenene lægger vi på som det sidste og skærer dem, om nødvendigt, til med en vinkelsliber, så de passer perfekt.

Selv den mindste utæthed kan med årene resultere i omfattende fugtskader. Det er derfor vigtigt, at alle kraver, skinner og tagsten er monteret korrekt og lukker helt tæt.

1

Hæft undertagskraven fast langs vinduets sider. Tagstenene vil senere overlappe kraven, så taget bliver helt tæt.

2

Sæt dækskinnerne på. Her er det vigtigt, at du lader den øvre skinne overlappe den nedre, inden du sømmer dem fast. På den måde undgår du, at vandet kan løbe ind bag skinnerne.

3

Skru den medfølgende afvandingsrende fast til dækskinnerne. På den måde bliver vandet ledt effektivt ud på taget og videre ned i husets øvrige tagrender.

4

Skub drypnæsen på plads, så vandet kan løbe ud på inddækningen og videre ned ad taget. Når drypnæsen sidder korrekt, har du gjort dit for at holde vandet ude.

5

Nu kan du lægge tagstenene på plads igen. på plads igen. Passer de ikke helt, kan du tilpasse dem med en vinkelsliber. Husk at bruge en skæreskive beregnet til sten og selvfølgelig sikkerhedsbriller.

6

Med et nyt ovenlysvindue lukker du ikke bare lyset ind i stuen - du får også en helt anden udsigt.

Materialer

 • Vindue (her Velux GIL/GPL)
 • 45 x 195 mm spærtræ til udvekslinger
 • 38 x 73 mm taglægter
 • 7,5 x 92 mm karmskruer
 • 5 x 40 mm rustfri beslagskruer
 • 5 x 70 mm og 6 x 120 mm rustfri spånskruer

Specialværktøj

 • Vinkelsliber med skæreskive til sten

Tidsforbrug

2 dage (to personer).

Pris

Ca. 13.000 kr.

Sværhedsgrad

At montere et ovenlysvindue er en sag for den erfarne gør det selv’er. Vinduet skal sidde snorlige, og arbejdet skal gøres omhyggeligt, da indtrængende vand for alt i verden skal undgås.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Ovenlysvinduer