Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift glas i ovenlysvinduet

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er ruden i dit Velux-vindue punkteret, kan du skifte den på et par timer. Den nye rude er oven i købet en lavenergirude.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
1.600 kroner

Intro

Har du også hørt, at det skulle være svært at skifte rude i et Veluxvindue? Det havde vi. Og vi vil straks aflive myten: Det er overhovedet ikke svært. Der er flere steder i processen, hvor du skal være omhyggelig. Men alle vinduets dele passer sammen, så det er næsten som at arbejde med byggeklodser.

Mindre varmetab

Den nye rude, du sætter i, er en lavenergirude med større isoleringsværdi end den gamle. Men den fremtidige besparelse på varmeregningen er ikke så stor, at det kan betale sig at skifte rude, medmindre den gamle er punkteret eller itu. En punkteret rude er umulig at holde ren på glassenes inderside, så de bliver skjoldede. Med tiden vil det blive umuligt at se himlen udenfor.

Find det rigtige nummer

Inden du kan bestille en ny rude, skal du finde ud af, hvilket nummer dit Velux-vindue har. Det står i toppen af rammen. I vores projekt hed vinduet GGL-1. Selve udskiftningen tager kun et par timer og koster 1100-1600 kroner – afhængigt af rudens størrelse. Resultatet er et klart udsyn og en mindrevarmeregning.

Hvis du skifter ruden, får du klart udsyn og en lavere varmeregning.

Vejledning

Fjern gammel rude

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden du afmonterer det gamle ovenlysvindue, bør du tjekke, at den nye rude ikke har fået en skade under transporten. Husk at bruge handsker, når du arbejder med glas.

På den nye rude sidder der en gul seddel. Lad den sidde på, mens du arbejder. Du skal først fjerne den, når du har placeret ruden i rammen. Det sikrer, at du får vendt den rigtige side ud.

Den gamle rude sidder godt fast i det gamle butylbånd. Derfor skal ruden skæres fri - pas på, at du ikke kommer til at bukke glaslisten.

1

Rammen vendes rundt, og den lille sikkerhedstap skrues ind. På nyere Velux-vinduer skal du blot trykke sikkerheds tappen ind. Nu kan hele rammen tages ud.

2

Ruden lægges på et par bukke. Skru alu-inddækninger af, så du kan løsne alle skruerne på metalglaslisterne på ydersiden.

3

Glaslisterne skal skæres fri med en hobbykniv, fordi de sidder godt fast i butylbåndet. Løft glaslisten forsigtigt, mens du skærer butylbåndet af. Hvis du bukker glaslisten, ødelægger du den.

4

Fjern gammelt gummibånd, og rens falsen for snavs.
VIGTIGT!
Fjern de små glasklodser, men pas godt på dem. Du skal bruge dem igen senere. De sikrer, at ruden ligger korrekt, og at rammen ikke kommer ud af vinkel.

Sæt ny rude i

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den nye rude kan bestilles i et byggemarked. Butylbånd følger med, så det eneste, du skal købe ekstra, er glasbånd.

Ruden sendes normalt direkte til dig med fragtmand, så du har den 1-2 dage efter bestillingen. Når du får ruden, følger der en monteringsmanual med. Den får du især brug for, når du skal se, hvor butylbåndet præcis skal monteres.

Butylbånd er stærkt klæbende - heldigvis. Men det betyder, at du kun har ét forsøg til at placere det korrekt.

Når du monterer glas- og butylbånd, skal du være omhyggelig med at lave helt tætte samlinger. Ellers bliver vinduet ikke helt tæt.

1

Monter nyt 3 mm glasbånd. Først monteres glasbånd hele vejen over i top og bund af vinduesrammen. Derefter monteres glasbåndet i siderne af rammen - med helt tætte samlinger overalt.

2

Kontroller, at den nye rude ligger præcis midt i vinduesrammen. Læg de små glasklodser på plads mellem rude og ramme, så ruden fikseres.

Læg den nye rude forsigtigt på plads.

3

Rengør glaslisterne for gammelt butylbånd, og rens listerne helt med husholdnings sprit. Det er vigtigt, at alt snavs er fjernet, fordi det er det nye butyl-bånd, der sørger for, at alle samlingerne bliver vandtætte.

4

Læg nyt dobbeltklæbende butylbånd i glaslisterne. Følg anvisningen i den manual, der følger med den nye rude. Butylbåndet klæber utroligt godt, så det skal sidde rigtigt i første hug.

5

Afsprit ruden - specielt langs kanten. Det er vigtigt, at det dobbeltklæbende butylbånd senere kommer til at hæfte fuldt ud på glasset.

6

Læg glaslisterne ned i falsen. Rammen skal ligge præcist i første hug.
TIPS: Det er en fordel at være to personer om at udføre arbejdet, når rammen vippes på plads - listerne bøjer let.

7

Glaslisterne skrues fast igen. Hvis du bruger skruemaskine, skal du køre i det lave gear, så du ikke får spændt skruerne for hårdt.

8

Skru alu-inddækninger på glaslisterne. Og slut af med at pudse den nye rude på begge sider ... nu, hvor den er nede i en god arbejdshøjde.

9

Løft vinduet på plads. På nyere Velux-vinduer aktiveres sikkerhedstappen automatisk, når du lukker vinduet første gang.
VIGTIGT! På gamle Velux-vinduer skal sikkerhedstappen skrues ud igen.

10

Efter et par timers arbejde er vinduet klar til at blive sat i. Og udsigten er fin. Både til himlen udenfor og til en lavere varme regning, fordi den nye rude er med lavenergiglas.

Materialer

  • 1 rude til GGL-1-vindue (nyt butylbånd følger med)
  • Cirka 3,5 meter 3 mm glasbånd

Tidsforbrug

Det tager et par timer at skifte rude og gummibånd.

Pris

En ny rude plus nye gummibånd koster mellem 1100 og 1600 kroner.

Sværhedsgrad

Flere steder undervejs skal du være omhyggelig. Ellers er opgaven nem at udføre.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage