Læg det perfekte flisegulv

Du behøver ikke være murer for at lægge gulv i badeværelset. Her kan du se, hvordan du sikrer det rigtige fald, og hvordan du fordeler fliserne bedst muligt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 dage
Pris
800 kroner

Intro

Du behøver ikke være professionel håndværker for at lægge et korrekt og velfungerende flisegulv i dit badeværelse. Hvis du vælger gode, enkle løsninger og gør dit forarbejde i tide, kan du fint lægge et gulv, hvor vandet løber den rigtige vej, og hvor fliserne fordeler sig bedst muligt i rummet.

På gulvet her letter vi arbejdet med fire vigtige valg i planlægningen. Ved at vælge de løsninger gør du det langt nemmere for dig selv at skabe et perfekt fald på gulvet, undgå pytter af vand de gale steder og få en flot fordeling af fliserne. Det koster tid i starten, men tjener sig hurtigt ind.

4 VALG DER GIVER SUCCES PÅ GULVET

  1. Et langt dræn i hele brusenichens bredde betyder, at gulvet bliver meget lettere at bygge op med fald i en enkelt retning.
  1. Ved at lime klodser op i rette højde til at rette spartelmassen af efter sikrer vi et præcist underlag med det nødvendige fald for fliserne.
  1. Mellem brusenichen og det øvrige gulv laver vi en nedkant, der hindrer vandet i at løbe ud af nichen. Den er enkel at etablere, og i modsætning til opkanter fanger denne løsning aldrig vand på den gale side.
  1. Vi planlægger helt ud i alle hjørner, hvordan fliserne skal ligge, før vi begynder at klæbe dem fast.

Vejledning

01
Gulvet rettes af til præcist fald 4 Trin

Et betongulv er sjældent klar til at lægge fliser på. Det kan være ujævnt og mangle det fald, der skal sikre, at vand ender i afløbet.

Med et vaterpas planlægger vi ud fra afløbet, hvor flisernes overflade skal ligge. I nichen skal faldet være størst, og vi løfter det øvrige gulv, så der bliver en kant ned mod nichen. Rundt på gulvet markeres den ønskede højde med klodser, inden gulvet rettes af med en spartelmasse.

1

Vi limer afstandsklodser på gulvet op til den højde, vi ønsker, at vores spartelmasse skal ende i - med plads til fliserne. Skal du have gulvvarme, lægges den ud inden.

2

Vi spænder en liste på tværs af rummet, der hvor nichen skal være. Her bliver det, hvor afløbsrenden slutter, og hvor vi senere vil skærme nichen delvist af med en glasplade.

3

Spartelmassen glattes først ud i rummets tørre del med et gummibræt, så den ligger i niveau med klodserne. Massen røres op med piskeris som vist på posen.

4

Gulvet i brusenichen bygges op med jævnt fald ned mod det lange afløb, når den første del af gulvet er hærdet, og listen er fjernet.

02
Mønsteret lægges fast i alle detaljer 2 Trin

Det er en stor hjælp at lægge fliserne ud på prøve og gerne skære fliserne i kanten til, før du begynder at klæbe dem fast. Har du disponeret tingene rigtigt, sparer det masser af tid og sikrer, at du får et flot resultat.

I et lille rum er det umuligt at få alt til at gå ideelt op, og vi er nødt til at prioritere nogle ting: Vi sørger for at lægge originale flisekanter ved det lange afløb og ved overgangen til nichen, og vi retter resten til, så vi undgår for smalle strimler ved væggene.

1

En stribe fliser lægges løst ud i rummets lange led med udgangspunkt i det aflange afløb og nedkanten til den våde zone. Da vi vil følge afløb og nedkant med originale kanter, rettes resten af gulvet til efter det.

2

Fliserne langs kanterne skæres til, når du har planen helt klar. Markér hver enkelt med numre, skrevet på stykker af malertape, og arrangér dem i stabler, så du nemt kan finde frem til den rette flise.

03
Fliserne klæbes fast ud fra afløbet 6 Trin

1

Fliseklæberen røres ud i passende portioner, så du kan nå at bruge den. Bland først efter forholdet vist på posen, og juster siden om nødvendigt. Brug et piskeris på en skruemaskine. Hæld først vandet i spanden.

2

Fliserne klæbes fast langs afløbet. Med en tandspartel trækkes et jævnt lag ud på gulvet langs afløbet, og første række lægges. Husk lidt afstand til afløbet - her vil vi senere lægge en silikonefuge.

3

De næste rækker føjes til. Fugebredden reguleres i første omgang med afstandsklodser, og efterfølgende kan du med fordel bruge øjemål og styre efter linjerne.

4

Faldet kontrolleres undervejs med vaterpasset, der også afslører, hvis en flise vipper lidt ud af plan med omgivelserne.

5

De sidste klinker lægges ud. Efter et døgn er flise klæberen så hård, at du kan tilføje kantfliser, hvis du vil have det. Du skal også give klæberen mindst et døgn til at hærde, før du fuger, så den ikke misfarver fugen.

6

De smalle kantfliser ved væggen smøres med fliseklæber på bagsiden og vippes ind på væggen. Massér den forsigtigt på plads. Lad igen klæberen tørre mindst et døgn, inden du går i gang med fugerne.

04
Fuger lukkes med mørtel og silikone 4 Trin

Du kan få brug for to typer fuger på badeværelset: Den hårde mørtelfuge, der fylder op mellem fliserne, og som du ofte med fordel kan bruge i både indad- og udadgående hjørner - og den bløde silikonefuge, der bedre forbinder dele, der bevæger sig indbyrdes.

Da tætheden skal være sikret med vådrumsmembranen bag fliserne, og silikonen ofte bør skiftes med jævne mellemrum, nøjes vi med silikone ved afløbet og mellem fliser og dørtrin.

1

Fugemørtlen røres grundigt op med et piskeris på en kraftig skruemaskine. Det er vigtigt at undgå klumper. Følg blandingsanvisningen nøje. Igen er det en fordel at hælde vandet i spanden før pulveret.

2

Fugerne fyldes op med mørtel. Ved at trække fugemørtlen diagonalt hen over fliserne maser du mørtlen ned i fugerne. Træk flere gange i skiftende retning for at sikre, at fugerne er helt fyldt op.

3

Den overskydende fugemørtel vaskes af. Når fugemassen har sat sig i 10-15 minutter, vaskes den overskydende mørtel af med et rent, fugtigt svampebræt. Det skal med korte mellemrum skylles og rulles tørt.

4

Under dørtrinnet lukker vi fugen med en silikonefuge. Vent, til mørtelfugerne er helt tørre, så du kan polere dem og fliserne rene for kalk, før du lukker de sidste fuger med en silikonefugemasse.

Materialer

  • Selvnivell. spartelmasse (LIP 210)
  • Afstandsklodser af plast
  • Gulvfliser/gulvklinker (Geo sort fra Evers)
  • Fliseklæber (LIP multi)
  • Fugemørtel (Mapei, mørk grå)
  • Silikonefugemasse (LIP)

Specialværktøj

  • Fliseskærer
  • Piskeris på kraftig boremaskine
  • Tandspartel, her 6 mm
  • Gummispartel
  • Rullespand m. svampebræt

Tidsforbrug

5-6 dage med tørretid.

Pris

Cirka 800 kroner for 2,5 m²

Sværhedsgrad

Med nøje planlægning og disse få nemme tips, kan du sagtens lægge et gulv med perfekt fald.

Video

TEKNIK: Fliser på væg og gulv

Inddel flader i felter. Så er der styr på linjerne.

TEKNIK: Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtigt

TEKNIK: Rundt om forhindringer

Lær teknikken til huller, hak og "halve huller"

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...