Intro
Vejledning
01
Gør plads
2
Trin
Gæstetoiletter hører som regel ikke til de største rum i huset, så det kan nemt blive knebent med albuerum, når du nu skal i gang med at renovere og forskønne et af husets måske allervigtigste rum.
Start derfor med at afmontere alt inventar - det gælder naturligvis de ting, som hænger på væggene, men også toilettet, der som regel står på gulvet, er det en god idé at afmontere. Afbryd vandtilførslen, og skru toilettet fri af gulvet, så du kan komme rundt i det lille rum.
Start med at skrue toilettet løs. Find dig en god skruetrækker, som passer i kærven på de skruer, der holder toilettet. Gør kærven ordentligt ren, inden du skruer, så skruetrækkeren ikke smutter.
02
Først underlaget
5
Trin
For at pladerne kan komme til at sidde godt fast og være helt tætte i samlingerne, er det nødvendigt, at de sidder på et ordentligt fast underlag. Du kan sætte dem uden på de gamle fliser, hvis de sidder ordentligt fast, men hvis de gamle fliser lyder hule, når du slår på dem, eller nogle endda sidder løst, bør du fjerne dem og sætte et træskelet op på væggen, som kan bære pladerne.
Dan dig et overblik over rummet, og tegn op på væggen, så du kan se, hvordan pladerne og de forskellige underlagslister skal placeres. Husk at tage højde for pladernes bredde, og at “stumperne” i siderne skal være lige brede, ellers ser det ikke pænt ud.
Brug murersnor. Når du har placeret den første lodrette hjørneliste i lod på begge ledder, sætter du en tilsvarende liste på samme væg i den anden ende af rummet og trækker en snor i top og bund, som du kan placere de resterende lister efter.
Skru listerne ordentligt fast. Har du et solidt underlag, som væggen her, kan du med fordel benytte en beton-eller karmskrue. Så kan du fastgøre listerne uden dyvler. I mere porøst underlag (Leca eller gasbeton) skal du bruge nylondyvler.
Gamle, skæve vægge. Du kan blive nødt til at høvle af nogle af listerne for at rette væggen op. Så sparer du på pladsen i stedet for at bruge underlagsklodser, men husk, der skal være liste nok til at give tilstrækkeligt skruefæste under pladerne.
Skru bundlisterne på. Vær ekstra omhyggelig med placeringen af den nederste liste hele vejen rundt. Den skal du bruge til at montere bundskinnen på, så den skal være i vater.
03
Aluskinner
2
Trin
Langs kanterne fastholdes pladerne af særlige alulister: en sokkelliste, et indvendigt hjørneprofil, et udvendigt hjørneprofil og et L-profil, som benyttes til afslutning. Disse lister er vigtige, når det rum, pladerne monteres i, er et vådrum, da de sørger for 100 % tætte samlinger mellem pladerne og resten af rummet.
Når først pladerne er monteret, er der ikke meget af listerne, der er synligt. Pladerne skal stå i sokkellisten, og derfor er det vigtigt med en omhyggelig og nøjagtig montage, så de står helt lige. Den mindste skævhed vil kunne ses, hvor de vandrette fuger mødes i samlingen mellem pladerne.
Skær aluprofilerne til. Sæt en fintandet klinge på din kap/geringssav, og skær alulisterne nøjagtigt ud. I hjørnerne skæres prof lerne i smig. Du kan også bruge en skærekasse og en nedstryger.
04
Skær plader til
4
Trin
Hele plader skal kun skæres af i længden, her 160 cm. Snittet skal ligge i den ende af pladen, der vender op mod loftet, da bunden af pladen er skåret af, så den kan holde på en gummifuge.
Der, hvor pladerne går ind i hjørneprofilerne, skal låsefalsen skæres af. Og akkurat som når du sætter almindelige fliser op, skal du fordele pladerne, så der er lige meget flisebredde i begge ender.
Sav fra bagsiden. Når du saver, skal du save fra bagsiden, så du ikke laver hak i forsiden af pladerne. Her er det låsefalsen ind mod et hjørne, der skæres af. Brug et sidestyr eller en fremføringsskinne, hvis du vil være 100 % sikker på et lige snit.
Sav på tværs langs en fuge. Hvis pladerne ikke skal nå helt til loftet, men afkortes i en anden højde, skal du save pladen langs en vandret fuge, så du får en flot afslutning. Start med at strege på forsiden, snittet skal vende op mod loftet.
Før stregen om på bagsiden, og streg den op efter en metalskinne - eller brug et vaterpas som her. Brug en blyant til at strege op med, den skriver fint på de hårde plader.
05
Opsætning
5
Trin
Usynlig, tæt og stærk samling
Før du begynder at sætte pladerne op, skal de akklimatiseres ved rumtemperatur i tre dage. Hvis de har stået på et koldt lager, skal de ligge længere.
Og så skal du huske at skrue dem fast det udfræsede spor i låsefalsen, så skruerne ikke bliver synlige. Fugemasse, der kommer på panelerne, skal omgående fjernes med en skraber. Derefter skal du rense med husholdningssprit og til sidst vaske af med mildt sæbevand.
Skær hak i den indvendige hjørneliste, så den kan gå ned over sokkellisterne i hjørnet. Brug en nedstryger, og sav i hånden, du kan ikke save hakkene med en stiksav.
Fastgør hjørnelisterne med skruer (3,0 x 35 mm). Der må ikke være mere end maks. 20 cm mellem skruerne. Hjøne-listen skal sidde stramt op mod pladen, så det kan blive nødvendigt at lægge en lille afstandsklods ind (den grønne ved pilen).
Fug med silikone i hjørnelisten, inden pladen skubbes ind i prof let. Overskydende fugemasse kan du fjerne med en fugeklods og tørre af med en klud, som er vædet med mineralsk terpentin.
Skub pladen ind i hjørnet, og skru den fast i modsatte side - i låsefalsen. Herefter fortsætter du med at montere de hele plader, til du kommer til et nyt hjørne. Kommer du til et vindue eller en dør, skærer du pladen til i bredden, før du sætter den op.
06
Afslutning
3
Trin
Der skal være minimum 4-5 mm fuge mellem underkanten af pladerne og bundlisten. Pladerne er fra fabrikken skåret skråt af, så det er blot at fylde ud med silikone og glitte med en fugepind.
Hvis pladerne ikke går helt til loftet, kan du bruge et L-formet aluprofil eller som her en standardprofilliste af træ som afslutning i toppen. Skær listen til, og stift den fast i overkanten af pladen med en galvaniseret dykker.
Materialer
• 19 x 45 mm klemlister
• 7,5 x 60 mm betonskruer
• Galvaniserede dykkere
• Alulister til bund og hjørner
• 3,0 x 35 mm skruer u. hoved
• Gummifuge og akrylfuge
• Fibo-Trespo vådrumspanel
Specialværktøj
• Krydslaser til afmærkning på væg
• Kap/geringssav med fintandet klinge til de hårde fliseplader
Tidsforbrug
2 dage
Pris
Cirka 500 kroner pr. kvadratmeter