Skjul de gamle fliser

Hvis du overveje, om du kan male fliser, fordi du ikke kan holde ud at se på dem, så overvej det lige igen. Det bliver sjældent særlig pænt, og vil du male badeværelsesfliser, kommer det ikke til at holde. Løsningen er i stedet multipuds.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 timer/4m2
Pris
85 kr./m2

Intro

Derfor skal du ikke male fliser

Hvis de fliser, du vil gemme, har den mindste smule mønster, er det ikke sandsynligt, at en gang maling vil gør dem ret meget kønnere.

Ofte er mønstret netop lavet som det er, fordi de har flere farver. Og maler du det hele hvidt, slipper du måske nok af med de brune eller grønne nuancer, men mønstret vil stadig titte frem. Det er ikke optimalt.

Vil du male badeværelsesfliser, skal du være opmærksom på, at stort set ingen maling kan klare livet i brusenichen. Du risikerer, at det hele falder af i flager.

LÆS OGSÅ: Her skal du bruge vådrumsmaling

Det skal du gør i stedet for at male fliser

Væk med de umoderne 70’er-fliser over køkkenbordet. Det er faktisk lige så nemt, som det er sagt. Glem alt om at rive fliser af væggene eller at lime nye fliser uden på de gamle.

Smør i stedet et tyndt lag Multipuds på fliserne - og mal. Så er du en gang for alle sluppet af med de beige fliser, der med sine brungrønne mønstre og brune fuger engang pyntede i ethvert køkken. Det er ligegyldigt, om fliserne er blanke eller matte, glaserede eller har ru overflade. Bare de er rene.

Multipuds er en pudstype, der kan anvendes til spartling af fliser før en eventuel malebehandling. Pudsen påføres over to arbejdsdage med et millimeter-tyndt pudslag begge dage. Hvert pudslag skal ikke være tykkere, end det lige netop er heldækkende. Pudsen røres op med 0,7-1 liter vand pr. 5 kg tørpulver. Forbruget er 1 kg pr. m2 pr. millimeter pudslag.

Multipuds er en cementbaseret tyndpuds, som du kan bruge både inde og ude. Den hærder uden svindrevner og hæfter på alle faste underlag. Huller og ujævnheder i vægfladen er uden betydning for pudslaget. Pudsen over køkkenbordet kan stå rå, men det pæneste resultat er som malet. Det er også den mest rengøringsvenlige overflade.

1970’er-køkkenet med sine beige fliser med brungrønne motiver var engang nyt og smart. Det er de ikke længere, så nu skal de væk - og gerne i en fart.

Vejledning

01
Første dag 6 Trin

1

Afdæk køkkenbordets skureliste samt skabssider, der støder op til flisebeklædningen, grundigt med malertape, inden du går i gang.

2

Fliserne skal rengøres overalt med grundrens, så alt fedt og snavs er væk. Multipuds kræver en helt ren bund for optimal vedhæftning.

3

Den færdigrørte Multipuds trækkes på med stålbræt i et tyndt lag, der lige netop dækker fliserne.

4

Træk med stålbrættet i flere retninger, nedefra og op, oppefra og ned samt skråt, så der smøres et ensartet og heldækkende lag puds på flisevæggen. Pudslagets tykkelse skal være ca. 1 mm.

5

Pudsen skal sidde på fliserne i 10-15 minutter, før pudsen er så fast i overfladen, at den kan bearbejdes med kalkkost eller pensel. Kosten føres primært i vandrette bevægelser og må gerne efterlade striber i overfladen.

6

Fliserne skal overalt have et tyndt lag Multipuds. Hjørner, både ud- og indadgående, bearbejdes omhyggeligt med pensel eller kost, så pudsoverfladen bliver helt jævn og uden ujævnheder.

02
Anden dag 6 Trin

1

Det første pudslag skal tørre et døgn, før næste lag smøres på. Før der smøres puds på, dækkes der igen grundigt af med malertape.

2

Lagtykkelsen i det andet lag er også cirka en millimeter - lige netop så meget, at pudslaget er dækkende. Pudsen smøres jævnt på, også omkring stikkontakter og andre forhindringer.

3

Pudsen filtses med gummibræt eller svamp til en helt ensartet, jævn og glat overflade. Pudsens overflade skal være “fingertør”, før den glattes.
TIPS: Gummibrættet skal være fugtigt og føres i store halvcirkelbevægelser.

4

Gummibrættet føres udefra og indefter på det udadgående hjørne. Så bliver hjørnet helt skarpt. Hjørnet kan rundes lidt med våd pensel.

5

Alle kanter “skæres” med fugeske eller spartel. Det giver helt skarpe og lige kanter mod lister og skabssider.

6

Færdigt arbejde. Multipudsen kan stå med rå overflade, kan males eller lakeres. Pudsen er overmalbar efter en uge.

Materialer

  • Skalflex Multipuds, spand med 15 kg

Specialværktøj

  • Boremaskine med piskeris
  • Fliseske
  • Stålbræt
  • Lille kalkkost/pensel
  • Gummibræt/svamp

Tidsforbrug

5 timer til det viste køkken med cirka 4 m² fliser

Pris

Cirka 85 kroner pr. m²

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at anvende Multipuds på fliser.

Tips & Tricks

Efterbehandling af væggen

Multipuds kan stå med den helt rå og glatte overflade, hvis du foretrækker det. Den er dog ikke fedtafvisende og derfor ikke velegnet lige over komfuret eller andre steder, hvor væggen er udsat. Her er en overfladebehandling med vandbaseret maling med mindst glans 20 sagen eller en højglanslak, da overfladen dermed bliver vaskbar. Udgangspunktet er den samme pudsede overflade i alle tre tilfælde, men udseendet bliver ret forskelligt.

Rå puds

Hvidmalet

Højglanslakeret

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...