Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Let terrazzogulv med få materialer

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er ikke svært at støbe et terrazzogulv. I artiklen viser vi dig, hvilke materialer, du skal bruge til terrazzogulvet, og hvordan du støber det, så du får et godt resultat.

Terrazzo: Terrazzogulvet er ved at være moderne igen. Derfor viser vi dig her, hvordan du let selv kan støbe dit eget terrazzogulv

Terrazzogulvet er ved at være moderne igen. Derfor viser vi dig her, hvordan du let selv kan støbe dit eget terrazzogulv.

Intro

Materialer til terrazzogulvet

Uanset om du skal lægge et nyt terrazzogulv eller står foran en reparation af et eksisterende terrazzogulv, så skal du have de rigtige materialer.

Heldigvis er materialerne til terrazzogulve billige, så prisen på et terrazzogulv er lav i forhold til andre løsninger. Man kommer således langt for bare få hundrede kroner. Det eneste du skal bruge er en sæk med cementmix og så nogle knuste marmorskærver til at give gulvet det karakteristiske terrazzo-look. I alt giver det en kvadratmeterpris på cirka 100 kroner.

Hvordan laver man terrazzogulv?

Det er ret enkelt at lave blandingen til terrazzo, der kan bruges til både bordplader og gulve.

Først skal du gøre det klart, hvilke stenblanding, du vil bruge til dit terrazzogulv. Vil du gerne have et gulv med et mere moderne udtryk kan du vælge blå og grå marmorskærver.

Skal du derimod reparere et eksisterende terrazzogulv, så skal du have en blanding, der ligner den, der i forvejen er i gulvet.

Når først du har besluttet dig for udseendet på gulvet, er det ikke sværere end at blande cementblandingen med vand og løbende blande nogle af marmorskærverne i, indtil du opnår den “tæthed” af granit i terrazzoen, som du ønsker.

Støbning af terrazzogulv

Når du skal til at støbe terrazzogulvet, kræver det lidt grundighed for at få et godt resultat. Er det et større areal, kan det være en fordel at tromle gulvet, så det bliver jævnt.

Til mindre arealer anvender vi et stålbræt til at plane gulvet med. I guiden viser vi også, hvordan vi støber af flere omgange for at komme lufthuller i gulvet til livs, ligesom vi også guider dig til at forme hulkelen.

LÆS OGSÅ: Støb selv gulvet i badeværelset

Slibning af terrazzogulv

Det er helt afgørende for terrazzogulvets færdige udseende, at du giver dig god tid til at slibe gulvet. Brug en vinkelsliber med en diamantskive til det indledende arbejde, og slib derefter med almindelige slibeskive. Til hulkelen er det en stor fordel at have en fleksibel gummiskive, du kan sætte på vinkelsliberen.

Tør- eller vådslibning af terrazzogulv

I guiden kan du læse, hvorfor fagmanden foretrækker at tørslibe terrazzogulvet, selv om det støver væsentligt mere end vådslibning.

Når terrazzogulvet er slebet færdigt, skal det poleres og mættes, så det bliver smudsafvisende. Vi anvender almindelig grundrens og sæbespåner til opgaven, på den måde kan vi undgå, at gulvet bliver alt for glat.

Alt det og meget mere kan du læse om i vores guide til støbning af terrazzogulv.

Vejledning

Terrazzogulvet, du selv kan støbe

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Gør en hjælpeliste fast i vater langs væggene i hele rummet. Listens placering afgør, hvor høj hulkelen skal være. For at sikre at hulkelen bliver tilstrækkelig stærk, skal listen være minimum 10 mm tyk.

2

Bland forskellige farver knuste marmorsten (her hvide og mørkegrå) sammen i det ønskede forhold. Bland godt med et piskeris.

3

Bland cementen med vand (start med lidt vand og spæd op undervejs), så massen får konsistens som tyk plastmaling. Tilsæt stenene lidt efter lidt, indtil massen er som kogt havregrød, og bland det hele grundigt.

4

Stænk vand på gulvet, så det bliver let fugtigt, og fordel terrazzomassen jævnt ud over gulvet i et maksimalt halvanden cm tykt lag. Brug en lille pind som målestok for at sikre, at laget får en ensartet tykkelse overalt.

5

Fugt overfladen godt, når et stykke terrazzo er lagt, og jævn det plant med et stålbræt. Til større flader er det en fordel at tromle terrazzoen på.

6

Fyld hulkelen ud med en murerske, og lad den “sætte” sig lidt. Form den så med en stålrulle (eller en malerrulle med hård plastoverflade).

7

En vinkelsliber med diamantskive gør det indledende grove slibearbejde. Slib herefter med almindelige slibeskiver (korn 60).

8

For at komme ordentligt til, når hulkelen skal slibes, skal du forsyne vinkelsliberen med en slibeskive på en fleksibel gummiskive.

9

Dæk lufthuller med cement, og lad den hærde. Bland lidt betonklæber i, så hæfter cementen rigtig godt.

10

Her er vinkelsliberen forsynet med en hjemmelavet “ring” af skumplast. Så støver slibearbejdet ikke så meget. Brug en almindelig slibeskive til gulvet, mens en skive på en fleksibel gummiskive er bedst til hulkeslen.

11

Til hulkelens kanter er en lamelsliber på boremaskinen mest velegnet, mens du kommer bedst ind i hjørnerne med en slibestift (også kaldet en karborundumsten), der sættes på din boremaskine.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Terrazzo: Så let kan du støbe dit eget terrazzogulv
Terrazzo: Så let kan du støbe dit eget terrazzogulv
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Let terrazzogulv med få materialer
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage