Flot glasvæg foran bruseren

Forkerte mål på glas og skinner er en af faldgruberne, når man monterer en glasvæg. Men følger du fagmandens råd, kan du sagtens selv sætte den op med et perfekt resultat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
4.300 kroner

Intro

Det ser så enkelt og elegant ud, når brusenichen i badeværelset består af en enkelt fritstående glasvæg. Og du kan selv sætte den op, forsikrer fagmanden, mens han med sikre bevægelser viser, hvordan det gøres. Det forudsætter kun, at du er omhyggelig, og at du er 100 procent opmærksom på de faldgruber, opgaven altid rummer: forkerte mål, for små skinner og fedtede flader.

Forkerte mål på glasset får du, hvis du ikke tager højde for væggens skævheder. Du bestiller det hærdede sikkerhedsglas på mål, og da du modtager en rektangulær glasplade, skal den passe til det sted, hvor væggen er længst inde i rummet. Det vil typisk snyde, hvis væggen hælder indad, fordi du måler bredden ved gulvet.

For små skinner får du, hvis du ikke tager højde både for gulvets og væggens skævheder. Selvom glaspladen ikke når helt ind i hjørnet, skal skinnerne være så lange, at de gør det. Og de skal være så dybe, at de trods skævhederne i væggen og gulvet griber mindst 6 mm ind over glaskanten overalt.

Fedtede flader skal du bare for alt i verden undgå. Er fliserne eller skinnerne den mindste smule fedtede, mister klæberen grebet. Så sprit alle klæbeflader af.

Læs også: GENIALE byggeplader til badet

Vejledning

01
Før du bestiller glas og lister 2 Trin

Opmåling er en væsentlig del af forberedelserne, især da vi typisk ønsker diskrete slanke skinner - men også skal sikre, at de griber mindst 6 mm ind over kanten af glasset.

Skinnerne følger gulvets og væggens skævheder, og det kan glasset ikke, så skinnen skal altså være dyb nok til at opsuge skævhederne.

Bredden på skinnerne skal være glastykkelse plus 3 mm til en silikonefuge på begge sider af glaspladen.

1

Der måles op til glasset med tommestok og vaterpas. Væggens skævhed, rummets højde og gulvets hældning skal med. Gå som hovedregel efter en åbning til brusenichen på mindst 60 cm.

2

Bredden på glaspladen måles ved gulvet - når du har taget højde for, om væggen hælder ind mod rummet, så glaspladen skal være det stykke smallere.

02
Bundskinnen limes fast 7 Trin

Skinneprofilerne er normalt 2 meter lange, og vores fagmand skærer dem til med en specialklinge på sin kapsav. Den kan du leje - eller skære med en fintandet nedstryger.

Før du limer bundskinnen fast, måler du, hvilke af de klare afstandsklodser der vil rette den op til vandret. Ikke fordi skinnen skal rettes op, men så ved du, hvilken klods du skal lægge i hver ende af bundskinnen for at rette glaspladen op, så den står lodret.

1

Find de klodser, der skal ligge i gulvskinnen. Når du har skåret gulvskinnen til i længden, lægger du den på sin plads og retter den op til vandret med en klods i rette tykkelse i hver ende. Læg dem klar.

2

Rens gulvet, hvor skinnen skal limes fast. Grundig affedtning er en af de vigtigste, men mest oversete ting i forhold til at få et godt resultat. Især i et brugt rum er der altid sæbe- og fedtrester.

3

Bundskinnen skal også affedtes, og det kan næsten ikke gøres grundigt nok. Både fliser og skinne renser vores fagmand med et særligt affedtningsmiddel, men du kan fint bruge husholdningssprit.

4

Læg en stribe klæber på undersiden af skinnen. Til at gøre metalskinnen fast med bruges en silikoneklæber, her glasklar, som med fugepistol lægges i en stribe i midten på undersiden af skinnen.

5

Skinnen limer vi fast på gulvet. Limen hæfter ret hurtigt, og når du nu giver limen en lille time til at hærde, risikerer du ikke, at skinnen flytter sig ved det videre arbejde.

6

Pladen løftes på plads i skinnen. Vores glarmester bruger en sugekop, men du kan godt løfte den ind uden. Læg et par tæpper at stille pladen på - den hærdede glasplade kan springe ved det mindste slag.

7

Brikkerne i skinnen limes fast, når du har sikret, at de er helt rigtige. Den tunge glasplade skal måske have en lidt tykkere klods end beregnet. Lad brikken stikke lidt frem, mens du tjekker.

03
Vægskinnen limes fast 5 Trin

Vægskinnen gør vi fast med både lim og skruer. Arbejdet med at klæbe på fliserne svarer til arbejdet med bundskinnen, men her sikrer vi også med skruer. For at få skruerne sat rigtigt i forhold til fliserne skal du selv bore hul i skinnerne, hvor det passer med fuger.

Hullerne i skinnen skal forsænkes, så skruehovedet går ned i plan med skinnen.

1

Vægskinnen skæres til i længden. Mens du stadig har glaspladen stående på brikkerne, kan du mærke højden af på væggen og måle skinnens længde op efter mærket.

2

Bor hul til skruerne i vægskinnen. Når skinnen er skåret til, holder du den op på plads og streger op for hver 30-40 cm ud for en fuge. Hullet bores, og med en forsænker gør du plads til skruens hoved.

3

Sæt murplugs i væggen til skruerne. Hold skinnen op på plads, og marker gennem hullerne, hvor de skal sidde.

TIPS: Drej en skrue en omgang ind i pluggen, så du kan slå den et lille stykke ind under flisen.

4

Tryk en stribe klæber ud på skinnens bagside, når du endnu en gang har renset omhyggeligt for fedt på væg og skinne. Her vælger glarmesteren en hvid silikoneklæber, da den passer i farven til fliserne.

5

Skinnen placeres på væggen og skrues fast. Trykker du derved klæber ud forbi skinnen, skraber du den af, mens den er nem at fjerne.

04
Glaspladen limes fast 5 Trin

Nu er det tid til at lime glaspladen fast i skinnerne. Igen skal klæbefladerne affedtes grundigt, inden glaspladen anbringes i silikoneklæber.

Den 8 mm tykke glasplade er stærk nok til, at vi kan lade den stå alene med støtte fra de to skinner. Du kan gøre den mere stabil ved at give den noget støtte foroven med en stabiliseringsstang fra pladens øverste hjørne til væggen eller loftet.

Med en silikonebrik trækkes den overskydende silikone af, og så er brusenichen klar til brug.

1

En stribe klar klæber trækkes på indersiden af begge skinner. Der skal ikke være mere lim, end at kanten af glasset fæstnes. Og naturligvis husker du at affedte både glaskant og skinner grundigt.

2

Forsigtigt løftes glasset op i bundskinnen og skubbes så ind i vægskinnen. Der skal helst ikke komme lim op over kanten af skinnen, når glasset sættes på plads.

3

Læg 3 mm klodser på begge sider af glasset. Pres med en træspartel e.l. glasset til siden, så de klare klodser kan skubbes ned og fiksere glasset i midten af skinnerne. Pas på, at de ikke glider ned under pladen.

4

Fugerne om glasset fyldes med den klare silikoneklæber. Rummet fyldes helt op, og fugens overside rettes af med en silikonebrik. Bundskinnen får også en stribe klar silikone langs gulvet.

5

Langs væggen trækkes en stribe hvid silikone. Den rutinerede glarmester fylder fugen op og masker så af med sæbevand fra en forstøver, men det er lettere at maske af med tape, før fugen fyldes op.

Materialer

• 1 glasvæg, 8 mm CE-godkendt sikkerhedsglas m. polerede kanter
• 1 vægskinne
• 1 gulvskinne
• Glasklare afstandsklodser
• Glasklar silikoneklæber
• Hvid silikoneklæber
• Rustfri skruer med murplugs

Værktøj

• Nedstryger med fintandet klinge
• Kort og langt vaterpas
• Husholdningssprit
• Fugepistol
• Metalbor og forsænker
• Træspartel (eller andet brugbart)
• Silikonebrikker til fugemassen

Tidsforbrug

2-4 timer

Pris

4300 kroner, når du selv måler og monterer

Sværhedsgrad

Absolut en opgave, hvis du følger fagmanden og styrer uden om faldgruberne.

Når du ved gulvet måler op til pladens bredde, skal du tage højde for skævheder i væggen - både når væggen hælder ind mod gulvet (A) og væk fra det (B). Derefter skal du vælge lister, der trods skævheden griber mindst 6 mm ind om pladen, både ved væggen og ved gulvet.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...