Pudsede vægge på gamle fliser

Nye mørteltyper gør det nemt at trække gamle fliser over med et lag puds, som sammen med et nyt loft får det gamle badeværelse til at stå elegant og stilsikkert i en ny tid.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
4.000 kroner

Intro

Moden skifter, og selv om et stort badeværelse klædt i fliser var den store drøm for en generation siden, sukker mange i dag efter færre fliser. Problemerne ved at starte forfra og risikere at bryde alle regler får de fleste til at leve med fortidens fliseklædte vægge, og så er det svært at skifte karakter og stil, uanset hvor mange gange du skifter låger på skabet under håndvasken.

LÆS OGSÅ: Nyt badeværelse

Men nye mørteltyper gør det nemt at trække et lag puds over de gamle fliser, og når du bevarer fliser på de flader, der er mest udsat for vand, kan du fint leve op til reglerne for vådrum.

Helt glat loft med sikker dampspærre

Men før vi kaster os over væggene, sikrer vi os et lige så moderigtigt glat loft i stedet for de små gipsplader, der dækker det gamle. Og for en sikkerheds skyld etablerer vi en dampspærre med moderne materialer.

Både de pudsede vægflader og loftet rules med maling, der egner sig til vådrum. Helt så nemme at vaske som fliserne bliver de pudsede vægge naturligvis ikke - men det er jo også derfor, vi kun bruger puds og maling de steder, der ikke rammes af vandsprøjt.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det nødvendigt med vådrumsspartel?

Vejledning

01
Den helt tætte dampspærre 6 Trin

1

Den nye dampspærre hæftes med få klammer, efter at vi har fjernet det gamle loft og renset for alle søm og andet, der kan skade den nye plastfolie. Banen sættes på langs af forskallingen.

2

De næste baner placeres med overlæg hen over et forskallingsbræt. Teknikken er at hæfte den ene langside og derefter skubbe folien midtvejs op på tværs, så er det nemt at få resten glat.

3

Dampspærrefolien klæbes fast på væggene hele vejen rundt med den særlige dampspærreklæber. Tryk en sammenhængende stribe klæber op på væggen, og klem så folien fast i den.

4

Membranen skæres til 8-12 mm nede ad væggene med støtte på en bred spartel. Bræk et frisk blad frem på kniven, så du ikke skader folien.

5

Overlæggene mellem to baner af folien tapes helt tætte med den særlige dampspærretape. Med små stykker tape dækker vi af over alle klammerne og selv den mindste antydning af revner.

6

Ind til loftudtag og ventilationsåbninger lukkes tæt af med specielle manchetter. Deres midte er en sej, elastisk dug, som du skærer til, så den kan klemmes helt tæt ned om åbningen.

02
Glat loft med et enkelt pladelag 8 Trin

Dampspærren sikrer, at der ikke vil slippe fugtig luft fra badeværelset op i rummet over badet - her et uisoleret loftrum, hvor dampen nemt ville give fugtskader.

Nu beskyttes membranen bag et solidt lag fibergips. Det er lidt tungere at arbejde med end normale gipsplader, men et enkelt lag giver en stærk og solid konstruktion. Vi bruger 90 x 120 mm plader med fire spartelkanter.

1

Fibergipspladerne skærer vi til med sav. Enten en stiksav eller en fukssvans, der ikke skal bruges til træ fremover.

2

Pladerne skrues op med specialskruer, der kan trække hovederne ned i den hårde overflade. Ved væggene fjerner vi spartelkanten og holder 5-7 mm luft, så der er plads til en god akrylfuge.

3

De næste plader skrues op i forbandt, altså forskudt, så der ikke opstår krydsende samlinger. Vi sætter skruer for hver 20 cm. Der skal trykkes godt til for at få deres hoveder helt ned i pladen.

4

Samlingerne spartles helt ud med en speciel spartellimmasse. Fyld ud med spartlen på langs af kanterne først, så du er sikker på, at fugen er fyldt helt i bund, og glat så ud med spartlen på tværs.

5

Et armeringsbånd stryges ned i den bløde masse med en spartel. Med den brede spartel glattes igen ud over hele den forsænkede fas.

6

Mindst en gang mere spartles overfladen, så både samlinger og alle skruer er helt dækket. Du kan spartle hele fladen til sidst - brug så almindelig spartelmasse, der er langt lettere at slibe ned.

7

Loftet slibes glat med fint slibepapir, enten på en klods eller med maskine. Vær omhyggelig, der vil ofte komme strejflys, som afslører små ujævnheder. Til sidst lukkes fugen med akrylfuge.

8

Loftet males 2-3 gange - efter at vi har grundet det med forankringsgrunder, der gør, at pladerne ikke suger malingen, og gør det meget lettere at få en helt ensartet hvid overflade.

03
Pudset væg på de gamle fliser 9 Trin

Er du træt af badeværelsets fliser, virker det voldsomt at skulle slå dem af og opbygge en ny vådrumssikring, og det får mange til at leve med et rum, de ikke er glade for.

Men nye typer mørtel med stor klæbeevne og elasticitet gør det langt lettere: Du kan pudse oven på de gamle fliser - og sætte nye fliser oven på de gamle i vådzonen, altså de områder, der er mest belastet.

1

Vi rydder væggene for så meget som muligt. Tilløbene til vandarmaturerne får vi vores vvs’er til at proppe af. Nogle af eldåserne propper vi også af, så vi kan pudse og male over dem og lukke op til dem bagefter.

2

Fliserne renses i bund. Først fjernes fedt og skidt med grundrens, og væggen tørres af med rent vand, og for at sikre godt bid sliber vi så fliserne med fint slibepapir.

3

Fliserne dækkes med fliseklæber. Vi trækker den fleksible, stærkt klæbende mørtel på i et ganske tyndt lag med et bredt stålbræt. Brug helst mørtelprodukter fra samme leverandør - her Alfix.

4

I vinduesnichen skaber vi en plan flade at lægge nye fliser på. Da vi fjernede de gamle fliser i bunden af nichen, ødelagde vi også den puds, de lå på, så vi kiler et bræt fast, vi kan bygge et rent hjørne op mod.

5

Dagen efter trækker vi pudsemørtel på væggen. Pudslaget skal ikke rette op på skævheder, så vi trækker et tyndt lag tynd pudsemørtel, der med sine korn på op til 0,8 mm kan ligge i lag på 1-3 mm.

6

Pudsen filtses sammen med et halvblødt filtsebræt efter 15-30 minutter, når den er fingertør, men stadig levende under det fugtige bræt. De store cirkelbevægelser giver hurtigt en jævn, plan flade.

7

De udvendige hjørner kan drille - det bedste er at få begge siderne glattet hen mod en ren kant i samme runde, men det er svært ikke at trykke materialet ud på den side, du arbejder ind mod.

8

De nye fliser i nichen klæbes fast, efter at den nye puds er klar. Vi skærer flisen skråt af, så flise og puds mødes helt ude i kanten, og pudsfladen altså når helt op. Kanten af flisen rundes med fint slibepapir.

9

Væggen grundes og males efter nogle dage, hvor den tynde puds er tørret helt. Forankringsgrunderen gør, at malingen ikke suges for hurtigt ind og får skjolder. Mal 2-3 gange med slutmalingen.

Materialer

Til loftet:
• Dampspærrefolie
• Dampspærreklæber
• Dampspærretape
• Dampspærrekraver
• Klammer
• Fibergipsplader 90 x 120 cm
• Skruer til fibergips
• Fibergipsspartelmasse m. armeringsbånd
• Spartelmasse
• Akrylfugemasse
• Forankringsgrunder
(blåvand)
• Loftmaling til vådrum

Til væggen:
• Fleksibel fliseklæber, Profix
• Forankringsgrunder
• Pudsemørtel, DuraPuds 703
• Maling egnet til vådrum

Specialværktøj
• Piskeris på kraftig boremaskine
• Brede spartler
• Girafsliber
• Murerværktøj

Tidsforbrug

2 uger med tørretider (der er meget tørretid, så arbejd med loft og vægge samtidig).

Pris

Ca. 4000 kroner for 8 m2.

Sværhedsgrad

Pudsearbejdet kræver lidt håndelag, men det lærer du hurtigt. Resten kræver blot præcision og omhu.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du girafsliberen

I denne video lærer du, hvordan du betjener den den store, effektive slibemaskine til vægge og lofter. Maskinens lange hals gør, at du har stor rækkevidde og derfor kan klare alt arbejdet, mens du står nede på gulvet. Det sparer masser af tid og kræfter, når du skal slibe pudsede vægge og spartlede lofter.

Video

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Badeværelse